Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasilacz serwerowy
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Zasilacz serwerowy
Witam w innym dziale tego forum. .c.d. ... http://sp-hm.pl/thread-3794-post-42795.html#pid42795

Pytanie za 100 punktów..... Jaką oporność powinien mieć rezystor do tego zasilacza serwerowego ?
W załączniku moje obliczenia. Mylę się ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2020 4:38 przez SQ8NZD.)
23-01-2020 4:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 610
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: Zasilacz serwerowy
Do testów podepnij żarówkę halogenową 12V lub zwykłą samochodową. Jak nie masz to zapnij trzy rezystory 10 do 15 ohm/ 5W połączone rownolegle na linii 5V.

73 Paweł
23-01-2020 10:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: Zasilacz serwerowy
Pawle.... Na tą chwilę mam 6 rezystorów x 22om/5W i żarówkę H1 / 55Wat (12V)
(23-01-2020 10:04)SQ8MVY napisał(a):  Do testów podepnij żarówkę halogenową 12V lub zwykłą samochodową. Jak nie masz to zapnij trzy rezystory 10 do 15 ohm/ 5W połączone rownolegle na linii 5V.

Połączenie równoległe rezystorów spowoduje zmiejszenie oporu z np. z 10om przez 3 da 3.333om
Może dać lepiej 3x22om równlolegle to wyszłoby 7.3om ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2020 15:08 przez SQ8NZD.)
23-01-2020 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 26-07-2009
Post: #4
RE: Zasilacz serwerowy
Jak możesz to podaj mi typ tego zasilacza bo cos mi się zdaje że zle to robisz.
23-01-2020 22:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 11-02-2011
Post: #5
RE: Zasilacz serwerowy
Mój zasilacz ;

HP : ATSN 7001044
24-01-2020 14:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 09-03-2013
Post: #6
RE: Zasilacz serwerowy
Zerknij tu
https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/D...%20eng.htm


Na innych forach nikt nie pisze o obciążaniu 3,3V i 5V. To do tematu z antena.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2020 22:06 przez SP9VEY.)
24-01-2020 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 11-02-2011
Post: #7
RE: Zasilacz serwerowy
(24-01-2020 22:04)SP9VEY napisał(a):  Zerknij tu
https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/D...%20eng.htm

Próbowałem kiedyś tego z moim zasilaczem, ale nie dawał on 13.8V jak przy poprzedniej metodzie modyfikacji tego power supply.
.
24-01-2020 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 26-07-2009
Post: #8
RE: Zasilacz serwerowy
Napięcia 3,3 V i 5 V są napięciami pomocniczymi ich obciążenie nie ma żadnego sensu.(Obciążenie tych napięć ma sens tylko w zasilaczach atx) Zasilacz ma sporo zabezpieczeń i uzyskanie 13,5 V jest dużym sukcesem. W zasadzie powyżej 13 V zasilacz powinien się wyłączyć . Stabilizacja zasilacza działa dla 12 V i dla żadnego innego napięcia . To że udało ci się uzyskać tak duże napięcie świadczyć może o usterce zasilacza, należy sprawdzić kondensatory elektrolityczne czy nie wy-puchły albo nie wyschły. Do zasilania radia najlepsze są zasilacze 40- 50 A . Mają one lepsza filtracje co za tym idzie radyjka nie "słyszą" zasilacza. Do obciążenia zasilacza zastosuj żarówki samochodowe o łącznej mocy 70-100 W pamiętaj że takie żarówki wydzielą sporo ciepła , Łapanie ich skończy się nie ciekawie . Przy takim obciążeniu nabierzesz pewności że taki zasilacz nadaje się do naszych celów obciążenie powinno się zmieniać od 10 W do 100 W .Na oscyloskopie zobaczysz czy spadki napięcia są nie wielkie rzędu 0.1 V . Przerobiłem kilka zasilaczy, żeby podnieść napięcie do 13.8 V należy dłubać w układzie i tu żaden cudowny opornik na zewnątrz nie pomorze. Powodzenia w przeróbce zasilacza.
24-01-2020 22:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 11-02-2011
Post: #9
RE: Zasilacz serwerowy
Miektu : SP1NV.....

Zasilacz normalnie chodzi do 15V.. Dalej się wyłącza, czyli zabezpieczenia działają.

Mam tutaj zielony ferryt z zepsutego zasilacza serwerowego,
Czyli jak Kolega SP9FYS mówił... 2-3 zwoje. Tak ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
25-01-2020 0:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 610
Dołączył: 30-07-2011
Post: #10
RE: Zasilacz serwerowy
Dopiero po poście Mietka SP1NV zauważyłem, że Twój zailacz Adrianie jako główne napięcie ma linię 12V. Moja sugesia o obciążeniu napięcia 5V jest w tym przypadku błędna. 5V występuje tu tylko, jako napięcie stanby, więc wstępne obciążanie tej linii nie ma zastosowania.
Natomiast założenie rdzeni na linię 12V na pewno nie zaszkodzi. Sprawdź też sobie, jak zasilacz zachowuje się przy nominalnym napięciu wyjściowym 12V, bo być może, że jest zdecydowanie za wysoko podkręcony w górę.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2020 1:19 przez SQ8MVY.)
25-01-2020 1:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości