Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gdzie tu jest błąd układowy ...
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,089
Dołączył: 02-07-2010
Post: #11
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Jak poprawnie spolaryzować tę bazę ?
Jak się skraca kondensatory przy waricapach ?
Policz mi L i wszystkie C dla BB529, aby przestrajał się od 7000 do 7018 kHz

Znalazłem schemat GFE-105

İmage

73 JERZY SQ9RFC
05-01-2020 0:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 350
Dołączył: 30-09-2013
Post: #12
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Po pierwsze w GFM 105 Cewka jest pomiedzy bazą a masą więc baza jest spolaryzowana bo - cewka dla prądu stałego jest zwarciem ale dla zmiennego stanowi oporność rzędu MegoaOmów i pozwala na powstanie drgań. Teraz rysunek 1 i drugi ... Tu cewka do bazy jest podłaczona poprzez pojemność ale nie ma stałoprądowej polaryzacji bazy czyli brak "podparcia" bazy wzgledem masy. Ale tu nie da się cewki wstawić bezpośrenio bez kondensatora bo zmienimy klasę pracy układu i przez to pogorszymy. Jednak według mnie trzeba bazę podpolaryzować do masy opoirnikiem od 100 kiloomów do 1 Mega. Trzeba dobrać to eksperymentalnie bo tu ktoś nie skończył roboty i po prostu albo... specjalnie zamieścił układ z błędem , albo zapomniał narysować na schemacie ( albo jedno i drugie) Bądź po prostu - wzbudza się ?? Wzbudza! No to walimy i sukces! Nie pomyslał że to moze powielone przez kogos nie zapracować. Aha! Tranzystor powinien poza możliwie najwyższą częstotliwością pracy ( co najmniej 10 razy wyższą niż w układzie) mieć mozliwie najwyższą 'Betę" czyli wzmocnienie. Bo tu potrzebna jest beta powyżej 500. Niektóre tranzystory BC109C miały 980 więc trzeba dobrać ten najwiekszy. Ponizej można mieć "proglemy" jak mawiał mój kumpel od radia. Powodzenia!
05-01-2020 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,089
Dołączył: 02-07-2010
Post: #13
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
SRI poprawka FRQ 3.500 do 3.518

73 JERZY SQ9RFC
05-01-2020 15:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 350
Dołączył: 30-09-2013
Post: #14
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Aha! Wszystkie L... A ile masz miejsca? Weź korpus żeberkowany od Pioniera ( ja tak robię) nawiń drutem miedzianym "fi" 0,4 mm 10 zwojów. zwój przy zwoju i zastosuj BB104. Lepsza jest dla tak małego przedziału strojenia! Potem dodaj pojemność ale że Ty masz miejsce takie jakie masz moze byc konieczne zmienianie w trakcie "upychania" układu generatora do obudowy. Według mnie dodatkowa pojemność powinna się zawierać od 27pF do ok. 100. Średnio 56do 75 pF powinno dać efekt. Bo trzeba dodać trymer dla KF. A te trymery zależnie od typu ... np. kubkowy Rhilips od starych radiostacji morskich ma od3 do 20 pF. Ale już rosyjski ceramiczny moze mieć już od 20 do 75 pF. Tak zwana "elegancja" konstrukcyjna zwana dalej "sztuka budowlaną " mówi że dioda pojemnościowa jako kondensator powinna miec w obwodzie klasycznie trymer plus pojemność stała np. 10 pF. Ale Ty jak trafisz (rdzeniem !) w początek pasma to trymerkiem zestroisz okncówke i po kilku razach będziesz miał zakres ustawiony. Baw się dobrze!
Dla 3,5 MHz zastosuj 15 zwojów zwój przy zwoju na tym samym korpusie ten sam drut i dodaj C od 75 do 150 pF BB104 obowiązuje nadal !
Mozesz nawinąć 20 zwojów wtedy C będzie mniejsze o połowę. Ale jak napisałem powyżej bez eksperymentalnego doboru nie ustawisz. Po prostu te cewki dla KF miały różne rdzenie, te rdzenie się różnie starzały... Dla KF klasyczny rdzeń jest cały czarny jednolity a nie jak to robiono niekiedy kolorowa oprawka i wśrodku "węgielek". Teraz tak: dla długich do 500 kHz kolor oprawki czerwony. Dla średnich do ok. 5 MHz kolor niebieski , Kolor zielony to rdzeń do strojenia kwarców i eliminatorów do 10 MHZ w zasadzie obwody też nastroi ale nie próbowałem. Kolor czarny jednolity to KF od 3 MHz do 30 . Kolor biały to rdzenie VHF do 150 MHz. Teraz wiesz wszystko. Napisz co wyszło i jak Ci sie udało.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2020 15:31 przez SP3SUZ.)
05-01-2020 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,089
Dołączył: 02-07-2010
Post: #15
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
(05-01-2020 15:14)SP3SUZ napisał(a):  Po pierwsze w GFM 105 Cewka jest pomiedzy bazą a masą więc baza jest spolaryzowana bo - cewka dla prądu stałego jest zwarciem ale dla zmiennego stanowi oporność rzędu MegoaOmów i pozwala na powstanie drgań. Teraz rysunek 1 i drugi ... Tu cewka do bazy jest podłaczona poprzez pojemność ale nie ma stałoprądowej polaryzacji bazy czyli brak "podparcia" bazy wzgledem masy. Ale tu nie da się cewki wstawić bezpośrenio bez kondensatora bo zmienimy klasę pracy układu i przez to pogorszymy. Jednak według mnie trzeba bazę podpolaryzować do masy opoirnikiem od 100 kiloomów do 1 Mega. Trzeba dobrać to eksperymentalnie bo tu ktoś nie skończył roboty i po prostu albo... specjalnie zamieścił układ z błędem , albo zapomniał narysować na schemacie ( albo jedno i drugie) Bądź po prostu - wzbudza się ?? Wzbudza! No to walimy i sukces! Nie pomyslał że to moze powielone przez kogos nie zapracować. Aha! Tranzystor powinien poza możliwie najwyższą częstotliwością pracy ( co najmniej 10 razy wyższą niż w układzie) mieć mozliwie najwyższą 'Betę" czyli wzmocnienie. Bo tu potrzebna jest beta powyżej 500. Niektóre tranzystory BC109C miały 980 więc trzeba dobrać ten najwiekszy. Ponizej można mieć "proglemy" jak mawiał mój kumpel od radia. Powodzenia!

Zaraz .... przecież te schematy, mój i głowicy są identyczne ! Gdzie Ty widzisz w głowicy podpolaryzowanie bazy do masy? - a tę głowice stawiasz jako wzorzec. Różnica jest jedynie w w kondensatorach rezonansowych. Polaryzacja bazy tranzystora jednym rezystorem do zasilania jest klasycznym układem i chyba bezbłędnym. Prosiłbym raczej o wyjaśnienie jak w przypadku zastosowania waricapów zrobić skrócenie kondensatorów.
(05-01-2020 15:23)SP3SUZ napisał(a):  Aha! Wszystkie L... A ile masz miejsca? Weź korpus żeberkowany od Pioniera ( ja tak robię) nawiń drutem miedzianym "fi" 0,4 mm 10 zwojów. zwój przy zwoju i zastosuj BB104. Lepsza jest dla tak małego przedziału strojenia! Potem dodaj pojemność ale że Ty masz miejsce takie jakie masz moze byc konieczne zmienianie w trakcie "upychania" układu generatora do obudowy. Według mnie dodatkowa pojemność powinna się zawierać od 27pF do ok. 100. Średnio 56do 75 pF powinno dać efekt. Bo trzeba dodać trymer dla KF. A te trymery zależnie od typu ... np. kubkowy Rhilips od starych radiostacji morskich ma od3 do 20 pF. Ale już rosyjski ceramiczny moze mieć już od 20 do 75 pF. Tak zwana "elegancja" konstrukcyjna zwana dalej "sztuka budowlaną " mówi że dioda pojemnościowa jako kondensator powinna miec w obwodzie klasycznie trymer plus pojemność stała np. 10 pF. Ale Ty jak trafisz (rdzeniem !) w początek pasma to trymerkiem zestroisz okncówke i po kilku razach będziesz miał zakres ustawiony. Baw się dobrze!
Dla 3,5 MHz zastosuj 15 zwojów zwój przy zwoju na tym samym korpusie ten sam drut i dodaj C od 75 do 150 pF BB104 obowiązuje nadal !
Mozesz nawinąć 20 zwojów wtedy C będzie mniejsze o połowę. Ale jak napisałem powyżej bez eksperymentalnego doboru nie ustawisz. Po prostu te cewki dla KF miały różne rdzenie, te rdzenie się różnie starzały... Dla KF klasyczny rdzeń jest cały czarny jednolity a nie jak to robiono niekiedy kolorowa oprawka i wśrodku "węgielek". Teraz tak: dla długich do 500 kHz kolor oprawki czerwony. Dla średnich do ok. 5 MHz kolor niebieski , Kolor zielony to rdzeń do strojenia kwarców i eliminatorów do 10 MHZ w zasadzie obwody też nastroi ale nie próbowałem. Kolor czarny jednolity to KF od 3 MHz do 30 . Kolor biały to rdzenie VHF do 150 MHz. Teraz wiesz wszystko. Napisz co wyszło i jak Ci sie udało.

Mamy XXI wiek i nie mamy części ze starych statków. Mamy AMIDONY. Mamy na półce takie diody jakie mamy i dla nich musimy policzyć układ.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2020 15:47 przez SQ9RFC.)
05-01-2020 15:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Online
Andrzej
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 01-09-2014
Post: #16
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Problemem może być również wysokie napięcie w.cz. na diodach pojemnościowych.
Przy prostej polaryzacji bazy (1 rezystor) może być większe niż napięcie sterujące diody.
Skrócenie pojemności diod częściowo rozwiązuje problem.
İmage
Symulację zrobiłem dla diod MV2201 (tylko taki model mam)
Cewka T50-2 57 zwojów lub T37-2 63 zwoje.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2020 1:51 przez SP6LUN.)
06-01-2020 1:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 350
Dołączył: 30-09-2013
Post: #17
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Porównując schemat głowicy do schematu generatora ... U Ciebie opornik R 3 a na głowicy R 9. Róznia się i to to trzeba inaczej dobrać. Poprzez dobranie zwniększysz oporność wejściową na bazie tranzystora a tymsamym odtłumienie obwodu co spowoduje stabilniejszą generację. Teraz być moze następuje taka sytuacja że generator pracuje na granicy powstania generacji co powoduje niestabilną pracę. Dlatego masz takie problemy. Aha! Nie masz części od starych urzadzeń... Dobra ! cewka o indukcyjnośći 7 uH powinna mieć kondensator 360 pF "skrócony" kondensatorem 150 pF. Jeśli nie masz zamiaru strojenia kondensatorem to zastosuj kondensator 150 pF plus jako diodę pojemnościową dodę Zenera na 9V. Te diody zachowuja się identycznie jak diody pojemnościowe. Trymer 30 pF plus kondensator 120 pF plus dioda. ( pojemność max ok. 60 pF) powinny dać radę ca całym wycinku CW.
06-01-2020 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 519
Dołączył: 05-04-2010
Post: #18
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
(30-12-2019 16:37)SQ8F napisał(a):  Żeby napięcie sinusoidalne na nich występujące nie zmieniało pojemności diod i poprzez to nie zwiększało szumów generatora. Przy przeciwsobnych diodach pojemność jednej diody rośnie, a drugiej maleje (i odwrotnie w drugiej połówce sinusoidy), co w rezultacie daje pojemność zależną tylko od napięcia strojenia, a nie od napięcia generowanego.

Wytłumaczenie powyższe wygląda sensownie - szczerze to zawsze się zastanawiałem
dlaczego stosuje się to głównie w głowicach UKF radioodbiorników a w sprzęcie dla radiowców hobbystycznych to raczej mało spotykane rozwiązanie. Czy chodzi o problem z lokalnymi stacjami i ich wysokim poziomem sygnału ?
Jeśli tak to zrozumiałe że w heterodynie też stosowano duodiodę w VCO aby zachować współbieżność strojenia. Ale jeśli tylko duodioda jest tylko w VCO ?
Jaki sens ?

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
06-01-2020 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,089
Dołączył: 02-07-2010
Post: #19
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Jest jednocześnie przestrajana przez napięcie sterujące - i to my chcemy.
Ale ... jest również przestrajana przez sinusoidę która jest generowana przez VCO - jest przestrajana z szybkością zmian napięcia tej sinusoidy :-) - i my tego nie chcemy.
Taki przeciwsobny układ powoduję że dla tej sinusoidy dla jednej diody napięcie rośnie, dla drugiej maleje i wychodzimy na zero - prawie, bo nie do końca, diody są nieliniowe i nie kompensują się zupełnie. Cy dobrze rozumuję?

SP3SUZ - czyli ten mój nieszczęsny układ skracania jest poprawny ? - kwestia tylko doboru wartości ? Powiem, że na tym schemacie je wsadziłem całkiem losowe wartości - tak na oko, nie liczone. Teraz robię kawałek radia Polyakova i siedzę w innym wątku sp-hm, gdy tam skończę to przyjdę tutaj i pokażę w jaki sposób liczę te układy tak, aby potem nie trzeba było ich praktycznie stroić, a zakres przestrajania był taki jaki je chcę.

73 JERZY SQ9RFC
06-01-2020 20:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 519
Dołączył: 05-04-2010
Post: #20
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Czyli mamy tu podejrzane zjawisko modulacji częstotliwości częstotliwością częstotliwości generatora. Trochę się pogubiłem Smile Może same diody pojemnościowe nie są takie szybkie i tak nie reagują żwawo ? Smile Też nie wiem. Zagadka.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
06-01-2020 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości