Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartek
SQ6KBT Offline
Darek
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 19-04-2010
Post: #1
Bartek
Witam wszystkich
Proszę kolegów o pomoc mianowicie chodzi o uruchomienie transceivera bartek .Problem jest po stronie odbiorczej nie mogę pozbyć się ptaszków jest ich sporo ale dwa bardzo głośne powodują wzbudzanie całego odbiornika.
Pośrednia 9Mhz filtr fabryczny PP9A2, pasmo 80m, zakres przestrajania VFO 5,2-5,5MHz.Wiem że jest to efekt mieszania harmonicznych BFO i VFO jak się tego pozbyć.
20-04-2010 17:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #2
RE: Bartek
czesc,

posrednia 9MHz jest często stosowana żeby takich ptaszków było jak najmniej.
Wydaje mi się że Twoje vfo ma zbyt dużo harmonicznych i zacząłbym od tego.

Dwie opcje:
1. zbudowanie prostego vfo ale wg sprawdzonego układu i sprawdzenie jak z takim
VFO zewnetrznym Bartek pracuje. Jesli bedzie lepiej to bedziesz wiedzial na czym
sie skupic.

2. Wlaczenie filtru dolnoprzepustowego pomiedzy VFO a mieszaczem na 5,2-5,5 MHz.


Poza tym ekranowanie vfo i bfo też jest dobrą praktyką, ale chyba najpierw bym
sprawdził te opcje powyżej.

pozdrowienia
Artur sp2qca
21-04-2010 9:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6KBT Offline
Darek
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 19-04-2010
Post: #3
RE: Bartek
Witam
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Mieszacze są na układach UL1242 dają one wzmocnienie około 60dB każdy, sygnały z bfo i VFO na poziomie około 50mv czyli prawidłowe, harmonicze sygnału z vfo przenoszą się na pewno drogą radiową ponieważ nawet odłączenie sygnału zaraz po generatorze nic nie zmienia. Próbowałem zastosować ne612 zamiast UL 1242 zmniejszył się tylko poziom sygnału ale to tylko dlatego , że ten układ ma mniejsze wzmocnienie.
Zmieniałem też punkt pracy tranzystora VFO bez zmian. Zaekranowanie VFO jest raczej kłopotliwe ze względu na kondensator strojeniowy.
Chciałbym jednak uruchomić tego Bartka w oryginale ale czy to jest możliwe?
21-04-2010 16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4-17-014 Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 18-02-2010
Post: #4
RE: Bartek
(21-04-2010 16:32)daaarek napisał(a):  Witam
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Mieszacze są na układach UL1242 dają one wzmocnienie około 60dB każdy, sygnały z bfo i VFO na poziomie około 50mv czyli prawidłowe, harmonicze sygnału z vfo przenoszą się na pewno drogą radiową ponieważ nawet odłączenie sygnału zaraz po generatorze nic nie zmienia. Próbowałem zastosować ne612 zamiast UL 1242 zmniejszył się tylko poziom sygnału ale to tylko dlatego , że ten układ ma mniejsze wzmocnienie.
Zmieniałem też punkt pracy tranzystora VFO bez zmian. Zaekranowanie VFO jest raczej kłopotliwe ze względu na kondensator strojeniowy.
Chciałbym jednak uruchomić tego Bartka w oryginale ale czy to jest możliwe?

Proponuje na wyjsciach VFO i BFO potencjometry. U mnie w antku zastąpienie dzielników rezystorowych potencjometrami umożliwiło takie ustawienie wartości sygnałów że maszynka przestała sie wzbudzać i na antenie (magnetycznej) w pokoju mam śliczny odbiór.

pozdrawiam,
21-04-2010 16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6KBT Offline
Darek
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 19-04-2010
Post: #5
RE: Bartek
zrobiłem to wcześniej na bfo ale nic to nie dało tak jak pisałem poprzednio nawet po odłączeniu sygnału vfo zaraz po dzielniku czy też przed wzmacniaczem nic nie zmienia . A czy kolega ma po odłączeniu anteny przy przestrajaniu jakiekolwiek gwizdy ?
21-04-2010 21:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4-17-014 Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 18-02-2010
Post: #6
RE: Bartek
(21-04-2010 21:43)daaarek napisał(a):  zrobiłem to wcześniej na bfo ale nic to nie dało tak jak pisałem poprzednio nawet po odłączeniu sygnału vfo zaraz po dzielniku czy też przed wzmacniaczem nic nie zmienia . A czy kolega ma po odłączeniu anteny przy przestrajaniu jakiekolwiek gwizdy ?

Witam,

Były. Mniejsze znacznie ale były. Z tego co zauważyłem poziom sygnału z BFO był za duży i 'rozwalał' saa612.
Może coś się przedostaje do m.cz. ?

Pozdrawiam,
22-04-2010 9:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6KBT Offline
Darek
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 19-04-2010
Post: #7
RE: Bartek
Witam
odpinając tor m.cz mam kompletną ciszę także tu jest ok.
wszystkie słyszalne ptaszki czyli efekt mieszania harmonicznych powstają na 100% w mieszaczu bfo wystarczy,że zrobię przerwę na wejściu ne612 noga nr1
ale koniecznie bezpośrednio przy kostce, siła sygnału tych zakłóceń bardzo wyraźnie spada ,ale wystarczy podłączyć jedną stronę kondensatora do wejścia ne612 drugą pozostawiając nie podłączoną i już te zakłócenia robią się bardzo głośne.
Chyba spróbuję zaekranować cały mieszacz może to coś pomoże.
Pozdrawiam
22-04-2010 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #8
RE: Bartek
Mam zamiar zabrać się za montaż Bartka. Zgromadziłem już niemal wszystkie elementy. Większość po prostu wyszperałem w domowych zasobach. Teraz posegregowane i sprawdzone czekają, aż wytrawię płytkę (chwilowo nie mam pod ręką odpowiednio dużego kawałka laminatu).
Jak wyglądają wasze doświadczenia z tą konstrukcję? Jest bardzo problematyczna czy raczej łatwo się ją składa i uruchamia?
22-04-2010 20:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4-17-014 Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 18-02-2010
Post: #9
RE: Bartek
(22-04-2010 15:09)daaarek napisał(a):  Witam
odpinając tor m.cz mam kompletną ciszę także tu jest ok.
wszystkie słyszalne ptaszki czyli efekt mieszania harmonicznych powstają na 100% w mieszaczu bfo wystarczy,że zrobię przerwę na wejściu ne612 noga nr1
ale koniecznie bezpośrednio przy kostce, siła sygnału tych zakłóceń bardzo wyraźnie spada ,ale wystarczy podłączyć jedną stronę kondensatora do wejścia ne612 drugą pozostawiając nie podłączoną i już te zakłócenia robią się bardzo głośne.
Chyba spróbuję zaekranować cały mieszacz może to coś pomoże.
Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem, BFO masz podłączone do NE612 nóżka 1 ?
Tak nie powinno być. Oscylatory idą na nóżke 6.

Podeślij (link) schemat.
Pozdrawiam,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2010 20:59 przez SP4-17-014.)
22-04-2010 20:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6KBT Offline
Darek
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 19-04-2010
Post: #10
RE: Bartek
Zgadza się bfo jest podpięty pod 6, odpinam wejście sygnału z filtra posredniej dla sprawdzenia w którym miejscu nakłada się sygnał z vfo .Wynika z tego że kondensator na nodze 1 i ścieszka do filtra robią jako antena
22-04-2010 21:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości