Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartek
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 770
Dołączył: 29-08-2009
Post: #31
RE: Bartek
(18-11-2010 22:04)wojtas napisał(a):  Później nawijam sprzęgające od tego samego początku co główne i w tą samą stronę czyli w prawo. Początek uzwojenia np. do anteny, a koniec do masy.
Czy tak jest prawidłowo? Generalnie jak wykonam filtr pasmowy w ten sposób to działa bez problema.

No właśnie odwrotnie:-)
Nawijasz odwrotnie, tak jakbyś zaczynał nawijać od końca.
Chodzi o to, że uzwojenie sprzęgające jest zwykle "mniejsze" niż rezonansowe. Czasem dużo mniejsze - i nie zawsze jest sens rozciągać go na całą "długość" rezonansowego.
W takim przypadku powinno być bliżej "masy" rezonansowego niż jego początku.

Namotałem....
Wyobraź sobie, że nawijasz od masy. Najpierw rezonansowe a potem sprzęgające. Sprzęgające NA rezonansowym, w tą samą stronę, z dużym skokiem

Zresztą, jak bym nie pisał i tak poplątam :-) tu popatrz:
http://www.oldradios.co.nz/downloads/Win...oroids.pdf

MAc
mrn
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2010 22:38 przez SP9MRN.)
18-11-2010 22:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,260
Dołączył: 23-08-2009
Post: #32
RE: Bartek
Trochę nie ściśle się wyraziłem. Od strony masy oczywiście należy rozumieć jako od strony zimnego końca. Różnica w innym ułożeniu cewki sprzęgającej w przypadku nawijania na rdzeniu może być niezauważalna. Jest drobny niuans - jeśli izolacja użytego drutu jest taka sobie to umieszczenie cewki sprzęgającej w gorącej części uzwojenia zwiększy nieco straty czyli obniży dobroć. Ponieważ zwykle izolacja jest bardzo dobra to praktycznie tego możemy nie zauważyć.
Nawinięcie uzwojenia sprzęgającego od strony zimnego końca ma jednak inne praktyczne znaczenie - w tym przypadku wygodniej jest korygować indukcyjność cewki ściskając i rozciągając zwoje gorącej części - szczególnie przydatne przy precyzyjnym strojeniu wieloobwodowych filtrów. Odwrotnie też taka możliwość istnieje, ale zaznacza się wpływ pojemności między zwojami cewki sprzęgającej i rezonansowej i czasem może zajść potrzeba wymiany kondensatorów sprzęgających obwody na inne, niż te które podali autorzy, szczególnie na wyższych pasmach.
Umieszczenie cewki sprzęgającej poza uzwojeniem też jest możliwe, ale zmniejsza ono sprzężenie i zwiększa strumień rozproszenia obwodu. W przypadku toroidów mamy znacznie większą dowolność niż w przypadku tradycyjnego obwodu o którego sposobie nawijania już napisałem - tam trzeba twardo przestrzegać reguł.
Warto wykonać kilka pouczających doświadczeń: na takich samych rdzeniach nawinąć różnie wykonane cewki i pomierzyć dobroć obwodu np. analizatorem NWT500. Szczególnie polecam porównanie dobroci cewki np. nawiniętej DNE i nawiniętej drutem w izolacji kynarowej. W celu pomiaru uzwojenie sprzęgające wystarczy jak będzie miało jeden lub dwa zwoje, a rezonansowe około 20zw. Rdzeń np T37-2 lub T37-6 albo trochę większy T50-2. Do tego jakiś dobry np. styrofleksowy kondensator do rezonansu.
19-11-2010 1:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RTN Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 24-02-2010
Post: #33
RE: Bartek
W związku z przymusowym pobytem w domu ( L4) postanowiłem zrobić "powrót do przeszłości".
Zacząłem w sobotę, w czwartek wyglądało to już tak ( pierwsze nasłuchy - robione 19 list. 2010, ok. 23.00 UTC )
http://www.youtube.com/watch?v=XPMF_6vfiqs
Strona nadawcza też już działa, ok. 1,5 W input.
W zasadzie jest to klasyczny Bartek na 80 m, ale z PP9A2, dopasowaniem do filtra na BC177 i ze zmianami we wzmacniaczu nadajnika.
Pierwszego Bartka zrobiłem 25 lat temu, ale wtedy zajęło mi to kilka m-cy Big Grin
19-11-2010 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #34
RE: Bartek
(19-11-2010 16:03)SP9RTN napisał(a):  W związku z przymusowym pobytem w domu ( L4) postanowiłem zrobić "powrót do przeszłości".
Zacząłem w sobotę, w czwartek wyglądało to już tak ( pierwsze nasłuchy - robione 19 list. 2010, ok. 23.00 UTC )

Hmm... Ten Bartek to efekt współczesnego montażu czy raczej odnowienia starego egzemplarza? Pytam, ponieważ widzę sporo klasycznych części (kondensatory rurkowe i styrofleksowe, duże rezystory). Ja podczas montażu byłem zmuszony zastosować głównie nowe elementy (patrz: zdjęcie w jednym z moich poprzednich postów). To chyba nie powinno mieć nic do rzeczy?


Cytat:Strona nadawcza też już działa, ok. 1,5 W input.

Hmm... To maksimum możliwości tej konstrukcji, czy też dopiero czeka Cię dokładna regulacja toru TX, celem wyciśnięcia z niego całej dostępnej mocy? Wink

Cytat:W zasadzie jest to klasyczny Bartek na 80 m, ale z PP9A2

Jaka jest różnica między PP9A2 a filtrami własnoręcznie montowanymi z rezonatorów kwarcowych? Jak do tej pory złożyłem jedynie kilka urządzeń:
- Libra na 80m. Odbiornik działa i nawet charakteryzuje się niezłą selektywnością. Nadajnik trzeba jeszcze dopracować. Filtr drabinkowy z kwarców dobranych przez SP5DDJ + własnoręcznie mierzone kondensatory ceramiczne (jak najbliżej wartości nominalnej).
- Taurus 20m. Odbiornik uruchomiony, testowany podczas zawodów - jak dla mnie całkiem niezła selektywność. Kwarce i kondensatory zmierzyłem i dobrałem sam.
- Pierwszy montowany egzemplarz Bartka - zastosowałem filtr drabinkowy kupiony na Allegro, ch-ka zmierzona wobuloskopem. Uruchomione na razie niektóe bloki, jak będzie pracowała całość - dopiero się przekonam.

Składam też drugi egzemplarz Bartka (na lepszej płytce). Zastanawiam się jaki filtr w nim zastosować. PP9A2 chodzą dość drogo na Allegro. Sad

Jak rozwiązałeś kwestię obudowy?
19-11-2010 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RTN Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 24-02-2010
Post: #35
RE: Bartek
1. Ten Bartek powstał w całości ( począwszy od malowania płytki ) w ciągu ostatnich dni. Elementy są "z epoki", sądzę że z tego co się u mnie plącze to jeszcze 10 Bartków można zrobić Smile
2. Zestroiłem dokładnie tor nadajnika. Moc input jest 3,5 W i więcej się z tego nie wyciśnie, ale po co ? W PA pracuje jakiś BDY, nie wiem jaki bo oznaczenie się starło.
3. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z filtrami kwarcowymi home-made.
Robiłem kilka, ale porównanie z PP9 zawsze było tragiczne.
4. Ten ekran między PA i BC177 likwiduje sprzężenie przy nadawaniu, bez tego cuda się działy - za blisko PA umieściłem BC177.
5. Pobór prądu przy zasilaniu z aku 12V:
- odbiór przy średniej głośności - 150 mA ( porównywałem z IC706 = bierze ponad 2,5A )
- włączony nadajnik, bez wysterowania z mikrofonu - 350 mA
- max wysterowanie - 650 mA
6. VFO jest "bartkowe", pod p.cz. 9 MHZ.
Zadziwiająco stabilne tym razem wyszło. Postawiłem na całą noc na 3.720 kHz i rano było tyle samo. Nawet po włączeniu nie płynie więcej niż 500 Hz w ciągu kilku minut, a potem stoi.
W sumie jest to irytujące, bo robiłem kilka bardziej pięknych VFO, a działały gorzej Confused
7. Obudowa jest ze starego FM Radmora, płytka "wisi w powietrzu", idealny dostęp z obu stron.
8. W przyszłym tygodniu narysuję schemat PA.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2010 21:40 przez SP9RTN.)
19-11-2010 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,260
Dołączył: 23-08-2009
Post: #36
RE: Bartek
Do PA można z drobnymi przeróbkami wstawić IRF520 i wtedy będzie około 6W mocy output.
19-11-2010 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #37
RE: Bartek
(19-11-2010 21:36)SP9RTN napisał(a):  2. Zestroiłem dokładnie tor nadajnika. Moc input jest 3,5 W i więcej się z tego nie wyciśnie, ale po co ?

Pytałem, bo w poprzednim poście wspominałeś o 1,5W.


Cytat:3. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z filtrami kwarcowymi home-made.
Robiłem kilka, ale porównanie z PP9 zawsze było tragiczne.

Robiłeś mierząc je później wobulatorem i dostrajając ch-kę za pomocą trymera, czy po prostu dobierałeś jak najbardziej precyzyjnie wartości elementów składowych?
No cóż... Niestety PP9 są dość drogie i rzadkie. Gdy już uda mi się jakiegoś okazyjnie kupić, pewnie wolałbym go zastosować w jakimś ambitniejszym projekcie - np. wielopasmowym SP5WW. Bartek w wersji podstawowej to proste urządzenie, jednopasmowe, bez automatyki...
Własnoręcznie wykonane filtry nie dyskwalifikują chyba urządzenia? Przecież wszystkie Taurusy, Libry, Antki itp. są budowane właśnie w ten sposób...

Pomijam trzymanie się oryginalnego opisu i budowę McCoy'a z przestrajanych kwarców - trudno byłoby je dzisiaj zdobyć...
BTW gdzie powinienem szukać powodu braku oscylacji BFO? Stabilizator (BF211 i dioda zenera 9,1V) działa prawidłowo, podaje odpowiednie, stabilne napięcie. Próbowałem kilku róznych kwarców, wymieniłem nawet tranzystor. Licznik częstotliwości podpięty przez różne pojemności (10pF, 100pF, 1nF) podaje 00Hz... Próbowałem nawet wymienić tranzystor, ale nie pomogło. Sad

UPDATE: Już działa. Powód był prozaiczny - za duży sygnał przesterowywał wzmacniacz wejściowy licznika częstotliwości. Zmieniłem wartości R w dzielniku i jest ok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2010 13:52 przez ATLANTIS.)
20-11-2010 9:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #38
RE: Bartek
Ciągle zastanawiam się nad sposobem wykonania VFO. Po głowie chodzi mi koncepcja z cewką na rdzeniu amidon, trymerem ceramicznym, styrofleksem i diodą pojemnościową (BB104G).
Pod ręką mam w tej chwili tylko rdzenie T37-2 i styrofleksy 200pF, 220pF, 270pF (dwa ostatnie z wylutu). Poza tym kilka dużych, ceramicznych trymerów o różnych pojemnościach.
Czy taki rdzeń jak T37-2 może zapewnić odpowiednią stabilność generatora? Mam zamiar nawinąć zwoje możliwie mocno, a potem zabezpieczyć całość koszulką termokurczliwą.
Po drugie jak najlepiej uzyskać pośrednią 8MHz? Dodawać do odbieranego sygnału odpowiednią częstotliwość VFO czy może raczej odejmować odbieraną częstotliwość od wysokiej częstotliwości VFO?
21-11-2010 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #39
RE: Bartek
Mam zamiar zastosować oryginalny układ VFO. Wszystko z wyjątkiem części LC, warunkującej częstotliwość jest już wlutowane i przetestowane (kwarcem). Będę musiał jeszcze tylko wymienić dwa kondensatory w obwodzie T5 (270oF i 450pF) na stabilniejsze, np. styrofleksy.
Zmiany obejmują obwód LC - inna cewka, inne wartości kondensatorów (inna częstotliwość) i być może BB104G zamiast kondensatora zmiennego.

Jeśli natomiast chodzi o BFO, to razem z filtrem dostałem też kwarc, który wedle sprzedawcy (który filtr wykonał i zestroił) ma pełnić funkcję pilota. Powinno wystarczyć jego wlutowanie? Nie będę musiał w takim wypadku przeciągać częstotliwości trymerem? Pojemności montażowe chyba nie powinny mieć dostatecznego wpływu?
W zestawie dostałem też wydruk oscylogramu przedstawiającego ch-kę filtra. Jeśli to ma jakieś znaczenie, mogę wrzucić zdjęcie (chwilowo nie mam dostępu do skanera).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2010 15:57 przez ATLANTIS.)
21-11-2010 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RTN Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 24-02-2010
Post: #40
RE: Bartek
F-miarkę mam o dokładności 100 Hz, ale zrobiłem pomiar na "zero dudnień".
Pierwsza fotka - f VFO przy odbiorze, druga przy nadawaniu.
Wyniki kilku pomiarów wypadły podobnie, odchyłka jest max. 20-30 Hz.
Imo warunkiem powodzenia jest dobra stabilność napięcia zasilającego VFO.
W moim Bartku całe napięcie zasilania stabilizowane jest LM317 + stabilizator nap. VFO i BFO wg opisu Bartka.
Po LM przy nadawaniu napięcie spada o ok. 0,1 V, po 2 - gim stabilizatorze miernik o dokładności 0,1V nie pokazuje żadnej zmiany.
Btw - stosowanie warikapów w VFO stwarza szczególnie ostre wymagania wobec napięcia zasilającego. Zmiana pojemności o ułamek pF to już poważna zmiana częstotliwości... ale to pewnie wszyscy wiedzą Wink


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2010 22:29 przez SP9RTN.)
21-11-2010 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości