Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komunikacja urządzeń po długich przewodach
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #1
Komunikacja urządzeń po długich przewodach
Witam technicznie. Smile
Chciałbym poruszyć "temat jak w temacie".
Pewne przesyłanie asynchronicznie kilku bajtów z niedużą prędkością 1200-9600bps pomiędzy wieloma urządzeniami na odległościach rzędu kilkudziesięciu metrów "kablem RJ45". W moim dotychczasowym rozwiązaniu zastosowałem pętlę prądową z transoptorami jako RX (działa super ale liczba urządzeń zwiększa się w perspektywie) - zrezygnowałem z RS485 i nie wiem czy słusznie.
Ktoś coś ? Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
25-10-2019 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 25-10-2009
Post: #2
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
radiowo pewnie nie chcesz? używałem kilka lat temu takich modułów na 2,4GHz, całkiem fajnie to chodziło. A jak kabel to może CAN?
25-10-2019 22:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #3
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
CAN i RS485 wymagają 2 przewodów a ja mam tylko jeden komunikacyjny i musi działać w simplexie - sorka ale nie dopisałem tego Sad
Warstwę programową master/slave mam ogarnięta.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
25-10-2019 22:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 25-10-2009
Post: #4
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
w samochodach stosuje się jeszcze LIN, na jednym przewodzie, nie znam tego bližej ale może to Ci podsunie jakieś rozwiazanie.
25-10-2019 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 571
Dołączył: 20-09-2009
Post: #5
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
Witam!

Może rozwiązaniem będzie coś z serii 1WiRE?
Takim przykładem jest czujnik temperatury firmy Dallas
A tu przykładowy kod w Bascom-ie dla 1WIRE
Jednym przewodem można prowadzić poza danymi także zasilanie. Oczywiście, drugim przewodem musi być przewód wspólny.
Tu cos więcej na temat protokołu 1WIRE

L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2019 23:50 przez SP6FRE.)
25-10-2019 23:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #6
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
Dzięki za zwrócenie uwagi na 1wire. Dzięki temu znalazłem ciekawe informacje dotyczące organizacji sieci i szkodliwych pojemności linii . Tu dla zainteresowanych link :
https://www.maximintegrated.com/en/desig...1/148.html

Zastanawia mnie tylko co jest lepsze (pomijając protokół danych) czy "napięciowe" przesyłanie informacji czy "prądowe" (stosowane w automatyce co prawda w układach analogowych) w celu uniknięcia problemów z pojemnością , opornością i odbiciami na linii UTP.

Mój pomysł interfejsu prądowego ,który się jeszcze sprawdza wygląda tak :
İmage

Moje skomunikowane urządzenia zasilane są tym samym przewodem UTP co jest dosyć istotne (nie POE tylko DC 12V).

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
26-10-2019 12:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 571
Dołączył: 20-09-2009
Post: #7
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
Witam!

Trudno powiedzieć prąd czy napięcie nie znając wszystkich zależności. Użyj napięcia a jak sygnał spadnie zbyt mocno z odległością to trzeba by chyba przejść na prąd.
Co do interface to dałbym w torze nadawczym także separację optyczną - co najmniej dla procesora (master). Nigdy nie wiadomo co z drugiej strony do linii dotrze. To rozwiązanie ma dodatkowo tą zaletę, że można podnieść napięcie w linii poprawiając zasięg.
Kolejna uwaga, ale to pewnie wiesz, wynika z istnienia obu sygnałów w jednym przewodzie, musisz więc wyłączyć przerwanie RxD podczas nadawania.
Jeśli nie masz za dużo urządzeń slave to najlepszą organizacją transmisji będzie chyba odpytywanie (pooling) przez co unikniesz kolizjom od wielu stacji slave. Inną sprawą będą odbicia ale w przytoczonym linku jes na to kilka sposobów.

L.J.
26-10-2019 19:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 25-10-2009
Post: #8
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
transceiver LIN
https://pl.mouser.com/datasheet/2/308/NC...494366.pdf
jest sporo takich układów, w sumie to podobne do 1wire
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2019 22:28 przez SP5MX.)
26-10-2019 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 693
Dołączył: 26-09-2012
Post: #9
RE: Komunikacja urządzeń po długich przewodach
Co jest złego w rs485? Dwa przewody do symetrycznego sygnału? w simplexie tez moze pracować a zasięgi i prędkości dobre. Pewnym problemem jest common mode ale to kwestia implementacji.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
27-10-2019 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości