Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LTspice
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
LTspice
VOLTAGE SOURCE ...
SINE(0 5u 3.5Meg)
Poniżej 4uV generuje mi jakiś śmietnik.
Help
Nie chcę robić dzielnika aby zasymulować < 1uV z anteny...

73 JERZY SQ9RFC
18-07-2019 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 01-09-2014
Post: #2
RE: LTspice
Żródło może jest bez obciążenia?
Można zmniejszyć czas:
Simulate->Edit simulation command->Transient->Maximum Timestep

Andrzej
18-07-2019 17:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 26-09-2012
Post: #3
RE: LTspice
I wyłączyć kompresje w ustawieniach LTSpice: http://ltwiki.org/index.php?title=Compression

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
19-07-2019 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #4
RE: LTspice
Wyłączenie kompresji pomogło. Dzięki.

73 JERZY SQ9RFC
23-07-2019 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 26-09-2012
Post: #5
RE: LTspice
LTSpice czasami potrafi się zawiesić i wtedy o dziwo wyłączenie kompresji pomaga. Pomaga też jeśli chcemy uzyskać fajne widmo FFT (wiadomo, tu są decybele więc skala logarytmiczna). Ale do dłuższych symulacji, np gdy ktoś jest ciekaw jakie są produkty modulacji sygnału 10MHz sygnałem 1kHz, warto mieć jakieś 100ms symulacji z rozdzielczością kilku ns - ilość punktów idzie w dziesiątki milionów. Wtedy dysk SSD się przydaje, bo rysowanie wykresów w LTSpice nie jest jego mocną stroną Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
23-07-2019 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #6
RE: LTspice
Niekoniecznie musisz zapamiętywać obliczenia od początku - wystarczy tylko ten fragment który chcesz obejrzeć.

73 JERZY SQ9RFC
23-07-2019 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 26-09-2012
Post: #7
RE: LTspice
No tak. Ale do policzenia dobrego FFT musisz mieć dużo próbek. Dużo to tak z kilkadziesiąt okresów sygnału modulującego Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
24-07-2019 10:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 05-04-2010
Post: #8
RE: LTspice
Od kilku dni zainstalowałem i testuję wersję LTSpiceXVII, jednak w okienku View nie odnajduję funkcji FFT.
Próbowałem realizować dyrektywami, ale wyniki tylko w logu - nie ma plotu. Czy mam jakąś niepełną wersję, lub coś
niedoczytałem? Posiłkuję się Helpem, a tam w opisie ta funkcja w View jest !
13-01-2020 10:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 01-09-2014
Post: #9
RE: LTspice
Czy patrzysz na "właściwe" view?
Simulate->Run i prawy przycisk myszy na wykresie.

Andrzej
13-01-2020 11:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #10
RE: LTspice
(13-01-2020 10:49)SP7CLB napisał(a):  Od kilku dni zainstalowałem i testuję wersję LTSpiceXVII, jednak w okienku View nie odnajduję funkcji FFT.
Próbowałem realizować dyrektywami, ale wyniki tylko w logu - nie ma plotu. Czy mam jakąś niepełną wersję, lub coś
niedoczytałem? Posiłkuję się Helpem, a tam w opisie ta funkcja w View jest !

Musisz mieć aktywne okno wykresu przebiegu napięcia - klikajac prawym klawiszem myszy pojawi się FFT w menu na dole jako przedostatnia pozycja.

73 JERZY SQ9RFC
13-01-2020 11:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości