Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LTspice
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 05-04-2010
Post: #11
RE: LTspice
Już OK. Ściągnąłem sobie instalkę z oficjalnej strony, przeinstalowałem i jest już dobrze. TFT na trzeciej pozycji od końca w oknie View. Jednak instalka nie była pełna, albo coś pochrzaniłem podczas instalacji Blush
Pojawił się jednak inny problem: nie mogę zrealizować testu na układzie wtórnika z różnymi modelami typów JFET-ów.
Przebieg 0 w całym - nawet długim tescie. Działa tylko na ogólnym modelu. Na BJT też bez problemu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020 15:27 przez SP7CLB.)
17-01-2020 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,090
Dołączył: 02-07-2010
Post: #12
RE: LTspice
Częste zjawisko.
Albo niepopranie zdefiniowane parametry elementu, albo Twój układ nie będzie pracował z tym konkretnym elementem i takich parametrach w symulatorze i realu. Często spotykane w generatorach - po zmianie tranzystora generator się nie wzbudza. Albo parametry częstotliwościowe tranzystora bardziej realnego wybranego z listy nie pozwalają na pracę w tych warunkach ... różnie może być.
Ostatnio miałem przypadek generatora który się nie wzbudzał dla czasu symulacji 1ms, a pięknie startował gdy ustawiłem czas symulacji na 100 us :-)

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020 16:35 przez SQ9RFC.)
17-01-2020 16:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 795
Dołączył: 26-09-2012
Post: #13
RE: LTspice
A to jest znana sprawa i kluczem jest tu krok symulacji. Raczej mniejszy niż większy. Jak się pozostawi pole niewypełnione wtedy krok symulacji jest zmienny. Jeśli dobroć układu jest niespecjalnie duża, symulator może stwierdzić że "nic się nie dzieje" i nawet wydłużyć krok.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
17-01-2020 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 05-04-2010
Post: #14
RE: LTspice
Dzięki Wam. Zmniejszyłem step do 10nS i zadziałało !
17-01-2020 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 05-04-2010
Post: #15
RE: LTspice
Dzięki Wam za pomoc. Mam też pytanie: czy w tym programie jest możliwość wygenerowania parametrów S lub Z lub SWR czwórnika ?
22-02-2020 9:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 795
Dołączył: 26-09-2012
Post: #16
RE: LTspice
Tak! Ale nie bezpośrednio. Jak na szybko analizuje filtry to daje rezystancję źródła i badam czy jest dokładnie 6dB spadku. No ale czasem dochodxi faza.
http://wireless-square.com/2016/11/01/s-...h-ltspice/
I wpisz w googla "ltspice vsvr"

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
22-02-2020 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 05-04-2010
Post: #17
RE: LTspice
Świetna stronka - wielkie dzieki Smile
Mając S łatwo już policzyć sobie SWR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2020 16:16 przez SP7CLB.)
22-02-2020 16:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 05-04-2010
Post: #18
RE: LTspice
Chciałby kto użyczyć modelu i symbolu 74LVC1G3157 = FSA3157 ?
Bujałem się pół dnia po internecie, ale znalazłem tylko IBIS i HSPICE, co nie bardzo idzie uruchomić w LTSpice.
Chciałem poeksperymentować z różnymi konfiguracjami mieszaczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-2020 20:49 przez SP7CLB.)
26-02-2020 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 795
Dołączył: 26-09-2012
Post: #19
RE: LTspice
Dokładnego modelu niestety nie mam. Możesz poeksperymentować z pseudomodelem typu zmienny rezystor zależny od napięcia (tak by odtworzyć charakterystykę rezystancji w funkcji napięcia, dla analogowych to takie "siodło") albo użyć modelu switcha , dodać do niego zwykłe pojemności między we/wy/s itp. Pierwsze podejście jest dokładne ale prawdopodobnie baardzo spowolni symulację, dlatego ja używam drugiej metofy.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
27-02-2020 0:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 05-04-2010
Post: #20
RE: LTspice
Dzięki, narazie poeksperymentuję na podobnym modelu ADG1634, dostępnym w bibliotece i nadal będę szperał. Odnalazłem
też w internecie plik *.asc mieszacza na 74lvc1G3157, ale bez symbolu *.asy (który ostatecznie sam bym z mozołem wymalował) i modelu *.txt (na którego stworzenie jestem za głupi) - nic z tego, bo ukazuje się tylko pajęczynka z portami i żródłami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2020 6:46 przez SP7CLB.)
27-02-2020 6:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości