Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeróbka zasilacza serwerowego
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 651
Dołączył: 11-02-2011
Post: #11
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
Tomku... PS_ON + GND jedynie uruchamia zasilacz, ale to nie powoduje przyrostu amperarzu.
22-05-2019 14:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 439
Dołączył: 05-04-2011
Post: #12
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(22-05-2019 14:00)SQ8NZD napisał(a):  Tomku... PS_ON + GND jedynie uruchamia zasilacz, ale to nie powoduje przyrostu amperarzu.

Po włączeniu zasilacz powinien zachowywać się jak stabilizowane źródło napięcia prądu stałego. Sprawdź czy czerpiesz prąd z właściwych gałęzi. To w praktyce nie jest typowy zasilacz serwerowy ale raczej zasilacz ATX o dużej wydajności.
Może nie jest całkowicie sprawny?
Pzdr!
23-05-2019 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 651
Dołączył: 11-02-2011
Post: #13
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(23-05-2019 13:15)SQ9JXT napisał(a):  Po włączeniu zasilacz powinien zachowywać się jak stabilizowane źródło napięcia prądu stałego. Sprawdź czy czerpiesz prąd z właściwych gałęzi. To w praktyce nie jest typowy zasilacz serwerowy ale raczej zasilacz ATX o dużej wydajności.
Może nie jest całkowicie sprawny?
Pzdr!

Jest sprawny. Czyli odłączyć rezystor 20om i cieszyć się super zasilaczem ?

Czy jednak można zrobić to w jakiś inny sprytny sposób Huh
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-05-2019 14:19 przez SQ8NZD.)
23-05-2019 14:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 651
Dołączył: 11-02-2011
Post: #14
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
Kupiłem sobie HP - ATSN-7001044-Y000.
O co chodzi z tym potencjometrem ? Zmiejszając wartość rezystora zwiększamy napięcie....... ?? Nie wiem Huh

Ja chcę 12V i amperarz taki by zasilić 100Watowy transceiver.

Proszę o poradę.

https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/D...%20eng.htm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2019 14:04 przez SQ8NZD.)
27-05-2019 14:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 28-05-2010
Post: #15
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(23-05-2019 14:17)SQ8NZD napisał(a):  Jest sprawny.
Obciążałeś zasilacz żarówkami,rezystorem i dawał minimum 20A przy ok. 12V ?
27-05-2019 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 651
Dołączył: 11-02-2011
Post: #16
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
Połączyłem piny jak w obrazku w załączniku.

Problem jest tego typu, że przy podłączeniu potencjometru 1.5kom zasilacz wyłącza się..... a przy odłączonym pot. wskazuje na mierniku 12.89V a napięcie znamionowe to 12.5V. Ale te klikaset mimivoltów sprawiło, że mój Kenwood zaczą pracować z moca 60W.

Także jest mały progres, bo wcześniej przy 12.5V było można pokrzyczeć przez mikrofon tylko przy 25W.

Proszę o radę jak zwiększyć Voltarz tego serwerowego zasilacza : HP - ATSN-7001044-Y000.

Tą stroną się podpierałem # https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/D...%20eng.htm


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2019 10:19 przez SQ8NZD.)
01-06-2019 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 28-05-2010
Post: #17
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(01-06-2019 10:19)SQ8NZD napisał(a):  Połączyłem piny jak w obrazku w załączniku.

Proszę o radę jak zwiększyć Voltarz tego serwerowego zasilacza : HP - ATSN-7001044-Y000.

Obawiam się że zostaje eksperymentowanie jak to uczynić. Nie znając budowy wewnętrznej nikt ci nie poda rozwiązania.
Obciążyć zasilacz nie trx-em, podłączyć amperomierz i woltomierz i testować różne warianty uruchomienia zasilacza.
No chyba że ktoś przećwiczył to na identycznym modelu i poda gotowca.
01-06-2019 12:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Online
Robert
***

Liczba postów: 160
Dołączył: 08-03-2010
Post: #18
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
A takie coś?
https://www.rcgroups.com/forums/showthre...pply/page6

Często wymięka kondensator ten na drugim foto - te dwa równoległe:
https://twlwfiv.appspot.com/shema35996.html

http://sq8aqx.blogspot.com/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2019 14:27 przez SQ8AQX.)
01-06-2019 14:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 651
Dołączył: 11-02-2011
Post: #19
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
https://www.overclock.net/photopost/data...Output.png

To łłooo... spróbuję w poniedziałek bo warsztat zamknięty. a ja w domu nie mam części.
Niby niewielka różnica bo tu styka się pomarańczowe z czerwonym (pot. 10kom) Zobaczymy......

DZIĘKUJĘ i pozdrawiam Smile
TNX Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2019 18:03 przez SQ8NZD.)
01-06-2019 18:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 651
Dołączył: 11-02-2011
Post: #20
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
Ten schemat połączeń w linku https://www.rcgroups.com/forums/showthre...pply/page6

Sprawdza się w 100% Big Grin
Napięcie można regulować i potencjometrem 10kom i 5kom jako ogranicznik dla środkowej nóżki pot. daje radę radę naprowadzić się na odpowiedni woltaż. Dałem trochę więcej czyli 13.95V bo radio przy 100Watach się nie wyłącza.

A wcześniej zachodziłem w głowę co jest nie tak ?? Wszedłem na stronę http://www.rigpix.com/kenwood/ts570d.htmi zobaczyłem, że do poprawnej pracy transceivera trzeba 13.8V. a nie 12V.

Dziękuję Ci Robercie, SQ8AQX


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2019 20:30 przez SQ8NZD.)
04-06-2019 20:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości