Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yaesu FT-100 taśmy flex
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 20-08-2009
Post: #1
Yaesu FT-100 taśmy flex
Yaesu FT-100 taśmy flex .
Założyłem nowy wątek żeby nie mieszać w poprzednim .
Mam taśmę o rastrze takim jak w ft100 .
Ale taśma jest długa i trzeba ją ciąć i moje pytanie .
Jak pozbyć się jednej ze stron , tego plastiku jak go tam zwał .
Mechanicznie nie da rady uszkadza ścieżki , nitro niby bierze ale tylko niby .
Robił ktoś coś w tym temacie .
Jeśli tak to byłbym wdzięczny za informacje .
Rysiek
12-04-2019 15:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #2
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Właśnie mechanicznie. Flex docina się na długość a potem skrobie plastik aż do miedzi. Można użyć prezyzyjnego ścieraka na osi wysokoobrotowej miniwiertarki ale z wyczuciem bo fałszywy ruch i paska miedzi nie ma.

Udawało się . Wielokrotnie miałem takie akcje ale za tym nie tęsknię wcale Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
12-04-2019 20:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 20-08-2009
Post: #3
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Ja też nie tęsknię ale muszę .
Ja też robiłem w taki sposób jak piszesz , ale ta taśma jest cholernie twarda .
Jest to taśma od głowic z drukarki .
Muszę tego zrobić 4 łącza niby tylko 4 ale ????
Nie dopisałeś że trzeba w pierwszej kolejności podkleić takie małe prostokąciki deko grubsze jak taśma .
w przeciwnym razie nic nie zrobisz .
Poszukam jeszcze z uszkodzonych monitorów może tam są o podobnej długości no i rastrze .
73
12-04-2019 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 198
Dołączył: 24-03-2009
Post: #4
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Cześćm może to Ci się przyda:
https://www.ebay.pl/str/superiorbuy2014?...7675.l2563

- mają tam bogaty wybór pod kątem szerokości, rastra oraz długości...Ostatnio sam tam brałem taśmę wyświetlacza 40 pinów do Tulipana.
Powodzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2019 23:19 przez SP5TAA.)
12-04-2019 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 20-08-2009
Post: #5
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Dzięki popatrzę .
Tylko ten czas oczekiwania .
13-04-2019 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 26-07-2009
Post: #6
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Witam ja to wykonuje w ten sposób, najpierw podklejam koniec taśmy następnie nożem do tapet skrobie bokiem( większa powierzchnią) nóż nagrzany do temperatury 100 stopni i po kilku próbach wychodzi jak należy.
13-04-2019 10:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 20-08-2009
Post: #7
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Witaj .
Robię dokładnie tak jak piszesz .
Tylko że te oryginały " kroją " skrobią się jak należy natomiast te co mam z drukarki to pewnie tylko raster no i napis pasuje .
Natomiast są strasznie twarde .
Może dlatego że pracowały w całkiem innych warunkach .
Dzięki
13-04-2019 10:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 26-07-2009
Post: #8
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
To podgrzej nie tylko nóż ale i sama taśmę hot-em
13-04-2019 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #9
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Dosyć dobry wybór flexów jest w Impelshop.

https://tasmy-dvd.impelshop.com

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
13-04-2019 22:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 20-08-2009
Post: #10
RE: Yaesu FT-100 taśmy flex
Dzięki panowie za podpowiedzi .
Ale to co mam z drukarki to nie do przeskoczenia .
Regenerowałem te co były , a te czyszczą się aż miło .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2019 8:46 przez SP4MSU.)
14-04-2019 7:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości