Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lutowanie SMD
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #31
RE: Lutowanie SMD
(29-04-2011 12:28)SP3SWJ napisał(a):  .... nie.... po prostu lutujesz w ciemno... wierzysz że FLUX działa

Koleś namówił mnie jakis czas temu na tego fluksa - wcześniej sam sporządzałem miksturę ze spirytu i czegoś jak kalafonia wtłaczanego jako rdzeń do spoiwa podukowanego w Hutmenie.

Teraz bez fluksa nie zabieram się za "żuczki" a przewalam tego sporo
w najmniejszym rastrze Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
29-04-2011 20:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #32
RE: Lutowanie SMD
... który polecasz ??

http://allegro.pl/listing.php/search?cat...nge_view=1
29-04-2011 20:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #33
RE: Lutowanie SMD
Specjalnie nie jestem ekspertem żeby doradzać coś konkretnie
bo jeszcze nie skończyłem zapasu który kupiłem w hurtowni maneli
dla serwisu GSM.
Po łikendzie napiszę jakiego używam.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
29-04-2011 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #34
RE: Lutowanie SMD
Transformatorówka + dobry grot Y + spiryt+ kalafonia + linka =>

İmage
30-04-2011 0:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #35
RE: Lutowanie SMD
Witam
Montowałem MAX4 zgodnie z instrukcją SP3SWJ. Elementy SMD lutuje się bez problemu
Stanisław SP9EZQ
30-04-2011 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #36
RE: Lutowanie SMD
Witam
Od kilku lat używam do lutowania układów scalonych SMD poniższego zestawu. Rezystory i kondensatory i inne drobne elementy lutuję za pomocą
lutownicy z regulowaną temperaturą i wymiennymi końcówkami.
İmage İmage İmage
Nadal nie wiem co leci w eter na ssb bo nie ma nośnej
VY 73 Roman SP5AQT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2011 10:52 przez SP5AQT.)
01-05-2011 10:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #37
RE: Lutowanie SMD
W temacie litowania ... na mojej stronie na googlach jest po lewej fotka ad9851i film


FILM - lutowanie AD9851 za pomocą transformatorówki i linki
04-05-2011 11:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #38
RE: Lutowanie SMD
Mój FLUX żel to ALPHA RMA7.
İmage

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2011 8:26 przez SQ6ADE.)
11-05-2011 15:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #39
RE: Lutowanie SMD
to sie wam spodoba....


a zwlaszcza dźwięk w ostatnich 3 sekundach

http://www.youtube.com/watch?v=_5lksMvmqQc&NR=1
13-05-2011 2:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 02-07-2010
Post: #40
RE: Lutowanie SMD
Jakie temperatury ustawiacie na swoich stacjach lutowniczych?

stacja | wykonywana praca | nastawiona temperatura


Jak optymalnie ustawić temperaturę? - jakaś sztuczka typu: smd1206 ... przykładam grot, liczę do 3 i ma być gotowe :-)
14-07-2011 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości