Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lutowanie SMD
SP9VNM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-06-2009
Post: #11
RE: Lutowanie SMD
Czy są jakieś różnice a może wskazania do stosowania do lutowania tinolu na bazie cyny ze srebrem a nie cyny z ołowiem ? Różnice w cenie oraz w temperaturze topnienia (i lutowania) są niewielkie.
Przy tak zbliżonym koszcie wolałbym po prostu stosować to co lepsze.
(mam na myśli lutowanie SMD jak i elementów przewlekanych)

Pozdrawiam
28-09-2010 11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 778
Dołączył: 29-08-2009
Post: #12
RE: Lutowanie SMD
(28-09-2010 11:18)sp9vnm napisał(a):  Czy są jakieś różnice a może wskazania do stosowania do lutowania tinolu na bazie cyny ze srebrem a nie cyny z ołowiem ? Różnice w cenie oraz w temperaturze topnienia (i lutowania) są niewielkie.
Przy tak zbliżonym koszcie wolałbym po prostu stosować to co lepsze.
(mam na myśli lutowanie SMD jak i elementów przewlekanych)

Pozdrawiam

z tego co wiem - (a mogę się mylić i powtarzać legendę) to są dwa rodzaje lutowia ze srebrem. Jedno, to klasyczne ROHS i tego należy unikać jak ognia - i lutować zwykłą ołowiówką. IMHO ROHS lutuje się gorzej, gorzej się rozpływa i ponoć trwałość lutów jest mniejsza.

Drugi rodzaj lutowia (nie kojarzę składu - tam chyba jest i ołów i srebro +Sn) to takie cudo, które kiedyś dostałem do lutowania elementów anten na zewnątrz. Ponoć lepiej się spisuje w trudnych warunkach atmosferycznych. I to nie jest to samo co ROHS - ale też nie należy tego do płytek używać.

MAc
mrn
28-09-2010 12:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VNM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-06-2009
Post: #13
RE: Lutowanie SMD
Dzięki za info.
Miałem na myśli zwykłe spoiwo Sn 96 Ag 4 czyli jest to jak sądzę chyba ten ROHS. (od dyrektywy unijnej w sprawie substancji niebezpiecznych)

Ale aż tak ołów w lucie to mi nie przeszkadza aby utrudniać sobie życie.Dodgy

Pozdrawiam
28-09-2010 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 13-07-2009
Post: #14
RE: Lutowanie SMD
Trochę teorii http://pl.wikipedia.org/wiki/Stop_lutowniczy
Jak widać różnice w temp. znaczne ...około 30stC ;/
Od 1 lipca 2006 wszedł przepis o lutowaniu bezołowiowym ja natomiast zdecydowanie odradzam te stopy w naszym hobby !
Poniżej fotka obrazująca rozpad w krzywej czasu ;P
lead_free
Zasadniczo serwisy zacierają ręce, jest masa roboty przy zmianie kulek w BGA na ołowiowe a będzie tego jeszcze więcej !
Pozostaje nam stare poczciwe LC60 przeważnie wielordzeniowe.
28-09-2010 20:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SAI Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 24-03-2010
Post: #15
RE: Lutowanie SMD
Jak zobaczyłem to zdjęcie to „kopara mi opadła”, SMD lutowane w tosterze !
Sami zobaczcie tutaj >>

Pozdrawiam Andrzej SP5SAi
( SP5 Stanisław Adam Irena )
18-10-2010 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 519
Dołączył: 05-04-2010
Post: #16
RE: Lutowanie SMD
Całkiem normalny piec rozpływowy do SMD po amatorsku. Wink

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
18-10-2010 22:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 13-07-2009
Post: #17
RE: Lutowanie SMD
Piec + sterowanie . Używam zdecydowanie prostszej wersji od kilku lat z powodzeniem. Zachęcam do przeróbki Smile
19-10-2010 9:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #18
RE: Lutowanie SMD
Prostsze jak prostsze, ale na pewno łatwiej zadbać o stabilność temperatury i nie grzeje się tak pomieszczenia.

Ja w kuchence gazowej z piekarnikiem elektryczny lutowałem AD9858 do NWT-500, a dokładniej to termopada przy 180 stopniach. Efekt bardzo dobry.

--= SWL SP6-01-396 =--
19-10-2010 10:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #19
RE: Lutowanie SMD
moje 3 grosze o lutowaniu SMD sa na mojej starej strinie


Spokojnie transformatorówką można lutowac 0603 - tajemnica to specjalny grot.

żaden DDS anie inne dziwne elementy procesorowe nigdy nie ucierpiały - nawet ten preskaler co jest na foto na WWW.

Mam tez dwie grzalki + hotaira... ale nadal bardzo często używam Transformatorówki.

Najważniejsza jest dobra cienka cyna
czysta dobra kalafonia
linka do odsysania !!!!

Płynów używam, jedynie do czyszczenia płytek.

Na warsztatach QRP w Burzenienie zademonstrowałem trochę czarowania SMD, można było podpatrzeć jak lutuje i dolutowuje elementy ... i ścieżki nie odpadają :-).
19-10-2010 22:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 18-08-2009
Post: #20
RE: Lutowanie SMD
Ja całe VNA MAX4 polutowałem kierując się instrukcją Jarka SP3SWJ.własnie transformatorówką-bezproblemowo. Jedyna ujemna strona to waga lutownicy w porównaniu do Wellera (60 gram).
Stanisław
sp9ezq
20-10-2010 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości