Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
MI0KUJ Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-05-2018
Post: #171
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
5w, sprawdzalem przy wyzszych i bylo to samo, radio to ftdx 1200, najmniejsza moc 5w, na atu pokazuje 5.2
21-01-2020 13:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 583
Dołączył: 20-10-2015
Post: #172
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Możliwe że elementy L/C które zamontowałeś mają inne wartości niż te wpisane w eeprom. Można je zmierzyć miernikiem RLC wchodząc w tryb testowy skrzynki.

73 Sławek
21-01-2020 13:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MI0KUJ Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-05-2018
Post: #173
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
raczej nie sadze zeby wartosci wprowadzone w komorki pamieci mialy wplyw na strojenie, to jest raczej informacja pogladowa co ma wyswietlic , a pomiar jest pobierany z mostka, bo skoro recznie moge sie wstroic w minimum i na wyswietlaczu pokazuje minimalny swr jaki ustawilem recznie, a w trybie automatycznym tylko omiata i nie zatrzymuje sie w najnizszym punkcie pomiaru , dopiero kiedy zwieksze minimum pomiaru daje jakis efekt, moze powodem sa elementy ktore zastosowalem, mam na mysli diody nie smd a przewlekane bat41
22-01-2020 1:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 31-05-2011
Post: #174
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Sprawdź rdzeń na którym nawinięty jest mostek pomiarowy.

Rdzeń wyglądający jak BN43-202 lub BN43-1502 NIE ZAWSZE NIM JEST.

Indukcyjność uzwojenia wtórnego ( 10 zw.) powinna zawierać się w granicach 80 - 110 uH.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020 14:09 przez SP5CGI.)
22-01-2020 14:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MI0KUJ Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-05-2018
Post: #175
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Moj bardzo mierny miernik RLC, pokazuje 110 +120 uH. Walka trwa, moze przyczyna tkwi w tym ze sprawdzam plytke na wiszaca, czyli podlaczone zasilanie i wej--> TRX wyj--> wersa tuner przelot --> antena carolina windom 40. Lub moze cos sknocilem w produkcji wlasnie mostka pomiarowego, pierwotne to rowne kawalki drutu fi 1mm, a wtorne 10 zw fi 0.3 moze 04 mm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020 16:18 przez MI0KUJ.)
22-01-2020 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 18-06-2009
Post: #176
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Moje wykonanie ATU N7DCC. Obudowa Hammond HM1455K1601 skrócona do 140mm. PCB według autora,wyświetlacz 1,3 cala.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
27-01-2020 18:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 437
Dołączył: 14-02-2015
Post: #177
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witajcie,

Piękna robota - wiadomo, Waldek...

73 Staszek SP2GNB
27-01-2020 20:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XW Offline
Darek
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 13-08-2009
Post: #178
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(27-01-2020 18:17)SP4JJH napisał(a):  Moje wykonanie ATU N7DCC. Obudowa Hammond HM1455K1601 skrócona do 140mm. PCB według autora,wyświetlacz 1,3 cala.

Witam.
Jak rozwiązałeś połączenie przycisków z przednim panelem? Jakie to przyciski?
Możesz zrobić zdjęcia połączenia przedniego panelu z główną płytką?
13-02-2020 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 26-01-2013
Post: #179
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
W jaki sposób zamocowałeś wyświetlacz OLED żeby nie zwierał . Może klej i taśma dwóstronna?
17-02-2020 11:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 18-06-2009
Post: #180
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witam.
Przyciski 6x6mm zamontowane na pcb przykręconej do płyty frontowej poprzez tulejki dystansowe, w jednym egzemplarzu ATU za pomocą wkrętów 2mm a w drugim 2,5mm.
Klawisze mają wysokość 6mm i średnicę na dole 7mm a na górze 6mm.
Szybka wykonana z pleksi 3mm dopasowana do okna w płycie frontowej-wchodzi na wcisk,ale na wszelki wypadek na rogach wpuściłem minimalną ilość kleju szybkoschnącego.
Display graficzny 1,3 cala zamontowany przy pomocy kleju na gorąco w odległości około 1,5mm od szybki z pleksi. Zrobiłem to po to,żeby w razie potrzeby oczyścić wyświetlacz i szybkę z pyłków kurzu.
Nie za bardzo miałem ochotę bawić się w wytrawianie pcb do zamontowania wyłączników, więc zrobiłem na niej ścieżki przecinając folię miedzianą skalpelem.Może niezbyt profesjonalnie,ale szybko,hi. Przy okazji wymienię ją na płytkę z wytrawionymi ścieżkami.
Na jednym z foto pokazane są miejsca dołączenia przycisków Auto i Bypass (na pcb dodatkowo dodałem zalecane kondensatory blokujące porty procesora do których dołączone są przyciski). Połączenie z płytką za pomocą cienkich przewodów w izolacji teflonowej.
Projekt płytki jest autora. Dodałem tylko pady pod dwa kondensatory o których pisałem wyżej i zamieniłem pady małego stabilizatora 78L05 na duży 7805 oraz pady dwóch elektrolitów do montażu przewlekanego na tantale smd.W obydwu wypadkach zamiana padów spowodowana była dostosowaniem do podzespołów,które miałem.
Tandem match nawinięty na rdzeniu BN43-202: uzwojenie wtórne przewodem DNE 0,4mm, uzwojenie pierwotne centralna żyła kabla RG58,RG223 lub podobnego.
Na przewody łączące płytkę ATU z wyświetlaczem graficznym i pcb przełączników założone są małe pierścionki ferrytowe z materiału F-1000 (lub podobnego) na których nawinąłem przewodami łączącymi po kilka zwoi.
Przewód zasilający z gniazda zasilania na tylnej płytce obudowy do złącza na pcb, poprowadzony jest w koszulce ekranującej połączonej z masą tylko z jednego końca.Obydwa końce przewodu zasilającego nawinięte są na na pierścionki ferrytowe o średnicy zewnętrznej ca.10mm(zmieściło się po dwa zwoje), podobnie jak w przypadku przewodów łączących wyświetlacz graficzny i pcb przełączników.
ATU poprawnie pracowało bez ekranowania procesora,ale na wszelki wypadek przylutowałem prosty ekran.
Wśród załączników jest również projekt płyty frontowej.Jest to tylko moja propozycja i trzeba go dostosować do wymiarów posiadanych przełączników. Przy wycinaniu ,piłowaniu lub wierceniu należy zachować ostrożność,żeby nie porysować panelu używanym narzędziem.Najlepiej miejsce np. wiercenia okleić dookoła dwoma warstwami np. plastikowej taśmy izolacyjnej.
Procesor programujemy dołączając programator do złącza wyświetlacza graficznego (wyświetlacz na czas programowania odłączyć). Najlepiej programować programatorem PicKit3, popularny programator JDM w podstawowej wersji wykonania może uszkodzić procesor z powodu podawania zbyt dużego napięcia Vpp (13V),maksymalne napięcie Vpp dla PIC16F1938 wynosi o ile mnie pamięć nie myli to 9V.
Widziałem w internecie drobne przeróbki programatora JDM zmniejszające napięcie Vpp.W przypadku używania programatora typu JDM można do współpracy z nim używać program PicPgm Programmer.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2020 21:21 przez SP4JJH.)
18-02-2020 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości