Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
SP7GRV Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 15-07-2017
Post: #181
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witam , czy ktoś robił sterowanie skrzynki N7DDC z ICOM , chodzi mi o wykorzystanie RA7 i RA6 w procesorze i wtyki MOLEX w ICOM .
08-03-2020 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCH Offline
Mariusz

Liczba postów: 6
Dołączył: 04-09-2012
Post: #182
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witam

Nie wiem czy czytałeś w tym wątku
https://translate.googleusercontent.com/...J73lde2KPg

post # 96 r3tjl

może coś Ci pomoże.

Serdecznie pozdrawiam.
09-03-2020 0:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 15-07-2017
Post: #183
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Dzięki Mariusz , teraz mam większą wiedzę na ten temat , muszę tylko zmontować układ i przetestować . Wcześniej zrobiłem coś na wzór UA3GDW ale to nie działało tak jak chciałem . Zabieram się do testowania . Efektami podzielę się , jak wszystko zagra jak należy. 73!!
09-03-2020 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #184
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Mam problem z wyświetlaniem . Z lewej strony i od dołu widać "śmieci" . Przez ekran przebiegają ukośne czarne paski ale są widoczne tylko w aparacie (telefon) i na zdjęciu. İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2020 13:05 przez SP8GPQ.)
01-04-2020 12:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 31-08-2010
Post: #185
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Tadeusz
Wydaje mi się że to co nazywasz "śmieci" można wyeliminować zmieniając wartości w komórkach 07 i 08 pamięci EEprom. Jakby co to w poście 167 Maciek udostępnił instrukcję. Co do pasów tego nie wiem, być może u mnie też występują - nie sprawdzałem tego w komórce. Być może znikną po wyeliminowaniu jak to określiłeś "śmieci".
Darek
01-04-2020 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 31-05-2011
Post: #186
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Odsyłam do postu 167 , w załączniku OPIS TECHNICZNY dział "OPROGRAMOWANIE UKŁADOWE" komórka 07 i 08 .
01-04-2020 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #187
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(01-04-2020 16:02)SP5CGI napisał(a):  Odsyłam do postu 167 , w załączniku OPIS TECHNICZNY dział "OPROGRAMOWANIE UKŁADOWE" komórka 07 i 08 .

Dzięki serdeczne
Wszystko działa .
Pozdrawiam


(18-02-2020 21:21)SP4JJH napisał(a):  Witam.
Przyciski 6x6mm zamontowane na pcb przykręconej do płyty frontowej poprzez tulejki dystansowe, w jednym egzemplarzu ATU za pomocą wkrętów 2mm a w drugim 2,5mm.
Klawisze mają wysokość 6mm i średnicę na dole 7mm a na górze 6mm.
Szybka wykonana z pleksi 3mm dopasowana do okna w płycie frontowej-wchodzi na wcisk,ale na wszelki wypadek na rogach wpuściłem minimalną ilość kleju szybkoschnącego.
Display graficzny 1,3 cala zamontowany przy pomocy kleju na gorąco w odległości około 1,5mm od szybki z pleksi. Zrobiłem to po to,żeby w razie potrzeby oczyścić wyświetlacz i szybkę z pyłków kurzu.
Nie za bardzo miałem ochotę bawić się w wytrawianie pcb do zamontowania wyłączników, więc zrobiłem na niej ścieżki przecinając folię miedzianą skalpelem.Może niezbyt profesjonalnie,ale szybko,hi. Przy okazji wymienię ją na płytkę z wytrawionymi ścieżkami.
Na jednym z foto pokazane są miejsca dołączenia przycisków Auto i Bypass (na pcb dodatkowo dodałem zalecane kondensatory blokujące porty procesora do których dołączone są przyciski). Połączenie z płytką za pomocą cienkich przewodów w izolacji teflonowej.
Projekt płytki jest autora. Dodałem tylko pady pod dwa kondensatory o których pisałem wyżej i zamieniłem pady małego stabilizatora 78L05 na duży 7805 oraz pady dwóch elektrolitów do montażu przewlekanego na tantale smd.W obydwu wypadkach zamiana padów spowodowana była dostosowaniem do podzespołów,które miałem.
Tandem match nawinięty na rdzeniu BN43-202: uzwojenie wtórne przewodem DNE 0,4mm, uzwojenie pierwotne centralna żyła kabla RG58,RG223 lub podobnego.
Na przewody łączące płytkę ATU z wyświetlaczem graficznym i pcb przełączników założone są małe pierścionki ferrytowe z materiału F-1000 (lub podobnego) na których nawinąłem przewodami łączącymi po kilka zwoi.
Przewód zasilający z gniazda zasilania na tylnej płytce obudowy do złącza na pcb, poprowadzony jest w koszulce ekranującej połączonej z masą tylko z jednego końca.Obydwa końce przewodu zasilającego nawinięte są na na pierścionki ferrytowe o średnicy zewnętrznej ca.10mm(zmieściło się po dwa zwoje), podobnie jak w przypadku przewodów łączących wyświetlacz graficzny i pcb przełączników.
ATU poprawnie pracowało bez ekranowania procesora,ale na wszelki wypadek przylutowałem prosty ekran.
Wśród załączników jest również projekt płyty frontowej.Jest to tylko moja propozycja i trzeba go dostosować do wymiarów posiadanych przełączników. Przy wycinaniu ,piłowaniu lub wierceniu należy zachować ostrożność,żeby nie porysować panelu używanym narzędziem.Najlepiej miejsce np. wiercenia okleić dookoła dwoma warstwami np. plastikowej taśmy izolacyjnej.
Procesor programujemy dołączając programator do złącza wyświetlacza graficznego (wyświetlacz na czas programowania odłączyć). Najlepiej programować programatorem PicKit3, popularny programator JDM w podstawowej wersji wykonania może uszkodzić procesor z powodu podawania zbyt dużego napięcia Vpp (13V),maksymalne napięcie Vpp dla PIC16F1938 wynosi o ile mnie pamięć nie myli to 9V.
Widziałem w internecie drobne przeróbki programatora JDM zmniejszające napięcie Vpp.W przypadku używania programatora typu JDM można do współpracy z nim używać program PicPgm Programmer.
Waldku dziękuję bardzo za szczegółowy opis . Największym wyzwaniem dla mnie jest wykonanie filrtu z plexi . Kiedyś kupiłem ale nie pamiętam gdzie i teraz nie mogę znaleźć sprzedawcy filtry ale pod inne wyświetlacze .
pozdrawiam
Tadek sp8gpq
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2020 8:07 przez SP8GPQ.)
02-04-2020 8:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 18-06-2009
Post: #188
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Swoje maskownice na wyświetlacze zamówiłem w agencji reklamowej. Koszt 10zł za sztukę.Początkowo nie chcieli przyjąć tak drobnego zamówienia,ale po wyjaśnieniu,że maskownice potrzebne są do urządzenia amatorskiego to przyjęli.
Maskownice miały drobne ryski,które trzeba było wyszlifować. Zrobiłem to przy pomocy tarczy filcowej założonej do ręcznej wiertarki. Szlifować należy na wolnych obrotach.Jako pastę szlifierską zastosowałem pastę do zębów. Nie można stosować past z granulkami.
Szlifować trzeba na mokro tzn. maskownicę, tarczę filcową należy polewać wodą.
Szlifowanie najlepiej najpierw potrenować na jakimś małym kawałku pleksi.
Oczywiście powyższą metodę nie można stosować do okularów!Smile

Pozdrawiam Waldek
06-04-2020 11:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #189
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Dziękuję Waldku za odpowiedź . Ja mam filtr o wymiarach wewnętrznych 40.8 x 15.2mm . Zamierzam go dopasować przez odcięcie z długości .Dla estetyki pasowało by to wcięcie też zrobić , ale nie wiem czy się uda. Szerokość jest chyba dobra .
Jak widać wymaga polerowania . İmage
Zauważyłem dopiero teraz , że mój wyświetlacz jest 0,96" a nie 1.3".
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2020 12:44 przez SP8GPQ.)
06-04-2020 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 30-07-2011
Post: #190
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Jeżeli ktoś jeszcze poszukuje przekaźników do tego ATU, to są dostępne u nas w kraju -> https://abc-rc.pl/product-pol-12687-Prze...DC-3A.html

73 Paweł
19-04-2020 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości