Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
SP4SKP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 27-07-2009
Post: #131
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Na płytce drukowanej znajduję się złącze do programowania PIC-a (oczywiście po wcześniejszym jego wlutowaniu) oznaczone jako PROG. To samo złącze służy później do sterowania wyświetlaczem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019 9:40 przez SP4SKP.)
20-07-2019 9:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #132
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Dzięki za info . Ja mam programatorPIC K150 i tam jest gniazdo ZIF i jakieś oddzielne nad którego przeznaczeniem się nie zastanawiałem .
20-07-2019 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4SKP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 27-07-2009
Post: #133
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(20-07-2019 11:46)SP8GPQ napisał(a):  Dzięki za info . Ja mam programatorPIC K150 i tam jest gniazdo ZIF i jakieś oddzielne nad którego przeznaczeniem się nie zastanawiałem .

Niestety programatorem PIC K150 nie zaprogramujesz PIC16F1938. Do zaprogramowania możesz użyć prosty programator JDM lub musisz kupić PICkit-3.
21-07-2019 11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #134
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(21-07-2019 11:40)SP4SKP napisał(a):  
(20-07-2019 11:46)SP8GPQ napisał(a):  Dzięki za info . Ja mam programatorPIC K150 i tam jest gniazdo ZIF i jakieś oddzielne nad którego przeznaczeniem się nie zastanawiałem .

Niestety programatorem PIC K150 nie zaprogramujesz PIC16F1938. Do zaprogramowania możesz użyć prosty programator JDM lub musisz kupić PICkit-3.

Tak . sprawdziłem listę procesorów i nie ma tego w spisie.
21-07-2019 11:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #135
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Przyszły mi płytki do Atu . Miłe zaskoczenie zamówione 5 a przysłali 6 . Przez moje niedopatrzenie werssja 5x5 zamiast 7x7 . Poplątałem się w tych gerberach Smile
Ale nie ma tego złego... Procesory są DIL co trochę ułatwia niedoświadczonemu. İmage
24-07-2019 9:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
FRANTA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 27-11-2010
Post: #136
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Kupim 1pc PCB na Autotuner 100w wg N7DDC 7x7.
Franta OK2VFS
16-08-2019 13:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #137
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witam
Złożyłem częściowo płytkę 7x7. Brakuje indukcyjności, przekaźników oraz elementów SWR-miarki.
Zaprogramowałem PIC16F1938 programatorem PICKIT 3.
OLED 0.91 128x32 zaraz po zakończeniu programowania, dopóki ma jeszcze zasilanie z programatora PICKIT3 wyświetla bardzo poprawnie soft 2.9.
Kiedy wyłączę zasilanie i podam je ponownie, OLED jest ciemny. Obojętne czy zasilam układ z zewnętrznego zasilania, czy też ponownie podam napięcie z PICKIT3.
Każdorazowe, ponowne załadowanie programu powoduje poprawne wyświetlanie na OLED. Po odjęciu zasilania i ponownym jego podaniu OLED jest ciemny. Zmiana wyświetlacza na inny nie pomaga.
Czy ktoś z kolegów miał podobny problem?
Czy brak elementów pomiaru SWR na płytce może mieć wpływ?

Proszę o radę.

Dodam jeszcze że pobór pradu kiedy nie świeci OLED wynosi nie całe 6mA.
Zauważyłem że jak poiskrzę trochę plusem, tzn. załączam i odłączam szybko zasilanie to w pewnym momencie OLED startuje i wyświetla poprawnie. Pobór prądu wzrasta do ok. 15mA i wszystko jest ok. Po odjęciu zasilania i ponownym jego podaniu OLED jest znowu ciemny.
73

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2019 21:39 przez SP4EBI.)
16-08-2019 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 31-08-2010
Post: #138
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witaj Wojtku.
Projekt jest tak dopracowany że po poprawnym montażu startuje od razu.
Moim zdaniem masz problem z zasilaniem 5V lub błędne, niepewne podłączenie OLED do złącza na płytce. Sprawdź dokładnie połączenia OLED i złącze na pcb.
Sprawdź też zasilanie tj diodę D3 i stabilizator 5V.
Nie bardzo rozumiem tego: "Obojętne czy zasilam układ z zewnętrznego zasilania, czy też ponownie podam napięcie z PICKIT3" czyżbyś podawał to napięcie na pin 2 złącza programowego? Jeżeli tak to błąd.
Darek
PS.
Układ pracuje poprawnie również bez elementów SWR. Może niepoprawnie wskazywać ale działa na 100%
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2019 22:49 przez SQ3AUP.)
16-08-2019 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #139
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witaj Darku.

Też mi się wydaje że problem leży w zasilaniu ale sprawdziłem już wszystko i nic.
Napięcie po 78l05 mam na poziomie 5.15V. Może to zbyt dużo?
Pisząc: "Obojętne czy zasilam układ z zewnętrznego zasilania, czy też ponownie podam napięcie z PICKIT3"
mam na myśli to że jak programuję procka to zasilam go w tym momencie tylko z programatora PICKIT3 i wtedy natychmiast po zakończeniu programowania OLED świeci.
73

Pozdrawiam
Wojtek
16-08-2019 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 31-08-2010
Post: #140
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Wojtek
Rozumiem że procek zaprogramowany prawidłowo tz w komórkach EEPROM odpowiednie wartości dla wyświetlacza OLED 0,96" 132x64 i po wgraniu softu był komunikat "sukces" czy coś takiego teraz nie pamiętam. Następnie odłączasz programator od złącza programowania na płytce tunera i podłączasz w to miejsce wyświetlacz - sprawdź czy kabelki mają ciągłość i połączenia z odpowiednimi pinami. Podajesz zasilanie 12V, na wyjściu stabilizatora około 5V może być 5,15V ważne żeby nie przekraczało 5,5V i wszystko powinno działać jak trzeba.
Darek
U mnie już północ więc walę się spać. Jutro możemy działać dalej. Wyciągnę swoje graty i krok po kroku uruchomimy twój tuner. Musi działać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2019 0:06 przez SQ3AUP.)
17-08-2019 0:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości