Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 547
Dołączył: 20-10-2015
Post: #71
RE: Transceiver OVI40
Przed świętami zaimplementowałem nową funkcję kalibracyjną do ekranu która automatycznie koryguje odbicia lustrzane, obroty i zamiany wyprowadzeń wyświetlacza. To są dosyć skomplikowane równania macierzowe, grunt że działa i to doskonale. Więc jeśli tylko o to chodzi to nie ma problemu. Jedno wymaganie: kalibracja ekranu!

73 Sławek
31-12-2017 16:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 290
Dołączył: 27-11-2009
Post: #72
RE: Transceiver OVI40
Ja próbowałem w moim oiv 40 robić kalibrację i niestety nie mmogę uzyskać wyników pozytywnych.

Pozdrawiam
Wojtek
31-12-2017 17:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 547
Dołączył: 20-10-2015
Post: #73
RE: Transceiver OVI40
Wojtek: o, to ciekawe - jaki masz wyswietlacz?

73 Sławek
31-12-2017 17:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #74
RE: Transceiver OVI40
Czyli uzycie wyprowadzen w/g projektu skutkuje konecznoscia robienia kalibracji, użycie wyprowadzen z noty takiej czynnosci wtępnie nie potrzebuje, choc i tutaj dobrze jest ją zrobić. I jeszcze jedna sprawa, w nocie jest zasilanie z 2.8V w projekcie jest 3.3V, czy jest to bezpiecznie i nie wplynie na dlugosc zycia wyswietlacza?

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2017 17:25 przez SP3OSJ.)
31-12-2017 17:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 290
Dołączył: 27-11-2009
Post: #75
RE: Transceiver OVI40
Do mojego nowego ovi 40 mam podłączony hy32d

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2017 17:24 przez SP4EBI.)
31-12-2017 17:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 547
Dołączył: 20-10-2015
Post: #76
RE: Transceiver OVI40
Firmware > 2.7.49 wymaga kalibracji!! Inaczej nie będzie działać dotyk! Nie ma znaczenia jaki wyświetlacz. Tutaj jest informacja.
Artur, nie powinno to skrócić żywotności wyświetlacza.
Wojtek, jaki masz objaw że nie działa? Jest wykrywany kontroler w menu System info?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2017 18:15 przez SP9BSL.)
31-12-2017 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 290
Dołączył: 27-11-2009
Post: #77
RE: Transceiver OVI40
Sławku,

w systemie jest wykrywany dotyk, tylko jak próbuję dotknąć w miejscu + to pisze na czerwono ERROR.
Po koordynatach widzę że to miejsce jest po drugiej stronie lcd.
Przełączaanie w menu odbić lustrzanych i innych zmienia sytuację ale nie mogę pomimo to uzyskać właściwej kalibracji.
Jutro zainstaluję najnowszy soft to poćwiczę ponownie.
Nie wiem, może robię coś błędnie.

Pozdrawiam
Wojtek
31-12-2017 18:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 547
Dołączył: 20-10-2015
Post: #78
RE: Transceiver OVI40
Masz starą wersję firmware. 25 grudnia uruchomiłem nowe funkcje dla LCD 320x240. W menu zostały usunięte opcje obracania ekranu. Tak samo jak pokazywanie na czerwono że jest nieprawidłowa pozycja przy kalibracji. Aha, kalibracje lepiej przeprowadzać czymś precyzyjnym, np stylusem.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2017 18:43 przez SP9BSL.)
31-12-2017 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 290
Dołączył: 27-11-2009
Post: #79
RE: Transceiver OVI40
zainstaluję i sprawdzę

A czy jest możliwość (w mchf dla 3.5 ) regulacji jasności?

Pozdrawiam
Wojtek
31-12-2017 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 547
Dołączył: 20-10-2015
Post: #80
RE: Transceiver OVI40
tak, ale gdy masz wyświetlacz w trybie równoległym, ten od rpi ma ledy na stałe podłączone do vcc

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2017 18:48 przez SP9BSL.)
31-12-2017 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości