Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 289
Dołączył: 27-11-2009
Post: #11
RE: Transceiver OVI40
Mi też nie, tymbardziej że jak widzę to częściowo wszystko jest ok.
Napięcia i masy sprawdzone a także pozostałe nogi.
Ciekawostka...
Sławek,
Czy ten ostatni soft ma autodedekcję? Czy mogę spróbować podłączyć lcd maliny 3.5"?
mam tą przejściówkę z kompletu tylko muszę wlutować złącza

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017 14:25 przez SP4EBI.)
10-12-2017 13:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 537
Dołączył: 20-10-2015
Post: #12
RE: Transceiver OVI40
tak, powinien pójść.

73 Sławek
10-12-2017 15:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 22-10-2015
Post: #13
RE: Transceiver OVI40
A tak wogóle przy zamówionym kicie ale w wersji nie zmontowanej to skąd należy ściągnąć oprogramowanie do tej płytki UI https://www.amateurfunk-sulingen.de/ovi4...-pcb#start bo w sumie takiego info nie znalazłem

73 Wojtek
10-12-2017 15:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 537
Dołączył: 20-10-2015
Post: #14
RE: Transceiver OVI40
Ze strony głównej UHSDR. Wewnątrz pliku zip masz 2 wersje, dla mcHF i OVI40.

73 Sławek
10-12-2017 15:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 22-10-2015
Post: #15
RE: Transceiver OVI40
OK dzięki , też już właśnie poprzez wiki https://www.amateurfunk-sulingen.de/wiki...pps-ui-pcb dotarłem do tego miejsca Smile Mogę zadawać głupie pytania ale po prostu tylko kiedyś czytałem o projekcie monka i wtedy uznałem, że to chyba nie dla mnie.

73 Wojtek
10-12-2017 15:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #16
RE: Transceiver OVI40
Czy te problemy nie są zwiazane z bootloaderem? Do siódemki sie go instaluje? Od jakiego adresu powinno sie zaladowywac właściwe firmware w tym wypadku?

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
12-12-2017 13:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 537
Dołączył: 20-10-2015
Post: #17
RE: Transceiver OVI40
Artur, adresy dla f7 i f4 są takie same:
Bootloader:
Kod:
rom  (rx)  : ORIGIN = 0x08000000, LENGTH = 32k
Firmware:
Kod:
rom  (rx)  : ORIGIN = 0x08010000, LENGTH = 2048k - 64k`
Bootloader dla f7 jest oczywiście inny, trzeba wgrać odpowiedni ze strony Andreasa. Wojtek pisał że program się uruchamia bo przełącza przekaźnikami po wciśnięciu BND+/-, TUNE też mu działa. Może tak być że procesor nie wykrył kodeka (I2C) i nie podaje sygnałów na I2S. Na wyświetlaczu będzie informacja co się stało, więc należy rozpocząć od uruchomienia lcd. Niestety nie mam teraz czasu na montowanie Twojej płytki bo walczę z nowymi funkcjami dla touchpanela.

73 Sławek
12-12-2017 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 289
Dołączył: 27-11-2009
Post: #18
RE: Transceiver OVI40
Witam

Posprawdzałem wszystkie połączenia i wszystko jest na 100% ok.
Wczoraj jeszcze raz na nowo przelutowałem MCU i żadnej zmiany.
Układ załącza sie normalnie czyli wpierw zapala sie dioda czerwona i zielona a po kilkunastu sekundach czerwona gaśnie i świeci tylko zielona.
Nie ma już co sprawdzać.
Zamówiłem nowy procek.
Myślę że jakimś cudem załatwiłem MCU.
Po tej całej akcji poszukiwawczej jestem pewny że na płytce nie ma żadnych błędów!

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2017 13:54 przez SP4EBI.)
12-12-2017 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 537
Dołączył: 20-10-2015
Post: #19
RE: Transceiver OVI40
Wojtku, zajmę się tym w ciągu powiedzmy tygodnia. Wlutuję przynajmniej procesor i najważniejsze elementy żeby to miało szansę ruszyć.

73 Sławek
12-12-2017 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 289
Dołączył: 27-11-2009
Post: #20
RE: Transceiver OVI40
Myślę że u Ciebie będzie działało bo innej opcji nie ma!
Zamówiłem procek u Mousera i za kilka dni będzie.
A powiedz mi Sławku czy najnowszy soft do mchf ma już obsługę do lcd 3.5" zaimplantowaną?

Pozdrawiam
Wojtek
12-12-2017 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości