Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zasilacz
SQ5RGS Offline
Roman
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 01-10-2009
Post: #1
zasilacz
Witam kolegów,mam pytanie i troszkę mało wiedzy na ten temat, a mianowicie chodzi o to-mam trafo z kuchenki mikrofalowej,pod uzwojenie z cienkiego drutu podłączyłem 240V,pomiar na drugim uzwojeniu(drut ok 1mm) 22V,czy da się z tego wykonać jakiś zasilacz,czy nic z tego nie będzie,proszę o info
pozdrawiam Roman sq5rgs
19-02-2010 23:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4-17-014 Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 18-02-2010
Post: #2
RE: zasilacz
(19-02-2010 23:29)SQ5 Borsuki napisał(a):  Witam kolegów,mam pytanie i troszkę mało wiedzy na ten temat, a mianowicie chodzi o to-mam trafo z kuchenki mikrofalowej,pod uzwojenie z cienkiego drutu podłączyłem 240V,pomiar na drugim uzwojeniu(drut ok 1mm) 22V,czy da się z tego wykonać jakiś zasilacz,czy nic z tego nie będzie,proszę o info
pozdrawiam Roman sq5rgs

Witaj,

Generalnie trafo z mikrofali ma dwa uzwojenia wtórne: żarzenie i wysokie napięcie na anodę megnetronu (kilkanaście kV)
Cięzko ustalić na co te 22V miałyby iść w oryginalnym zastosowaniu - no i ten gruby drut mąci (może jakieś sprytne żarzenie).
Na pewno podłączyłeś 240V do pierwotnego ? Wyjmowałeś to trafo sam z obudowy i ustaliłeś pierwotne uzwojenie ? (czy tylko , cieńszy drut, pewnii pierwotne)
Ustaliłeś gdzie jest wyjście wysokiego napięcia ? - to w sumie kasuje takie trafo do zastosowań w typowych zasilaczach (co począć z wys napięciem - izolacja, przebicia)

pozdrawiam,
27-02-2010 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5RGS Offline
Roman
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 01-10-2009
Post: #3
RE: zasilacz
Wyjmowałem z obudowy nie patrząc na nic,tak jakoś poleciało,moje trafo ma tylko dwa uzwojenia cienki i gruby drut,240v na cienki i na grubym 22v,
27-02-2010 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4-17-014 Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 18-02-2010
Post: #4
RE: zasilacz
(27-02-2010 21:22)SQ5 Borsuki napisał(a):  Wyjmowałem z obudowy nie patrząc na nic,tak jakoś poleciało,moje trafo ma tylko dwa uzwojenia cienki i gruby drut,240v na cienki i na grubym 22v,

Witaj,

Widocznie wysokie napięcie jest generowane przez powielacz elektroniczny. W takim razie potrzeba oszacować przekrój rdzenia. Jakie wymiary ma trafo ?
Hmm, jest nadzieja na zasilacz z niego.

Jestem na etapie budowy zasilacza warsztatowego (0-30V 12A, -30V;0;+30V 8A, -24V, -18V, -15V, -12V, -10V, -9V, -7V, -5V 0, +5V.......+24V 100mA (z możliwością "wzmocnienia wybranego wyjścia na 3A)
Służe pomocą i schematami.
pozdrawiam,
28-02-2010 0:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #5
RE: zasilacz
(27-02-2010 17:53)SP4-17-014 napisał(a):  Generalnie trafo z mikrofali ma dwa uzwojenia wtórne: żarzenie i wysokie napięcie na anodę megnetronu (kilkanaście kV)

Nie az kilkanascie kV - cos w granicach 1500V, dokladnie nie pamietam ale prawie na pewno ponizej 2kV. Mam 2 takie i na zadnym nie bylo kilkanascie kV.

pozdrowienia
Artur sp2qca
01-03-2010 11:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4-17-014 Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 18-02-2010
Post: #6
RE: zasilacz
(01-03-2010 11:50)sp2qca napisał(a):  
(27-02-2010 17:53)SP4-17-014 napisał(a):  Generalnie trafo z mikrofali ma dwa uzwojenia wtórne: żarzenie i wysokie napięcie na anodę megnetronu (kilkanaście kV)

Nie az kilkanascie kV - cos w granicach 1500V, dokladnie nie pamietam ale prawie na pewno ponizej 2kV. Mam 2 takie i na zadnym nie bylo kilkanascie kV.

pozdrowienia
Artur sp2qca

Witaj,

Tak, masz rację, moja pomyłka - kiedyś wstrząsneło mną kilkanaście kV więc może to stąd ten ślad na psychice.

Swoją drogą, dziwne że nie ma w tym transformatorze uzwojenia WN. Ja bym z nim się nie bawił, 2kV i pół ampera to śmierć na miejscu.

Pozdrawiam,
01-03-2010 12:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 227
Dołączył: 02-02-2010
Post: #7
RE: zasilacz
Najlepszym rozwiązaniem i chyba najtańszym to przeróbka zasilacza komputerowego na zasilacz do naszych potrzeb. Można przerabiać stare , ale najlepiej nowoczesne. Maja już na wyjściu 12V obciążalność 30A. Ostatnio nawet natknąłem się w necie na opis sterownika mikroprocesorowego z wyświetlaczem do takiego zasilacza opartego na TL494. Ja mam taki zrobiony z pozyskanego z allegro zasilacza 550W. Daje się obciążać do 29A.

Opis sterownika do TL494: http://www.hardlock.org.ua/mc/mega/bp/index.html

73! Zbyszek
01-03-2010 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #8
RE: zasilacz
Polecam stare UPS'y jako żrodło wysoko wydajnych prądowo transformatorów. Pomysłów na realizację samych zasilaczy jest bardzo dużo w sieci a dla purystów jest to o tyle atrakcyjne, że rozwiązuje filtrowanie sygnałów pochodzących od zasilaczy impulsowych choć muszę przyznać, że widziałem układy gdzie autorzy przekonują o czystości dostarczanego napięcia. Mam zasilacz Hitachi kupiony na allegro i jak postawiłem go obok radia to naprawdę nie było wyglądało to dobrze. Sądzę, że w wypadku zasilaczy z PC'etów będzie podobnie.
73 Adam
01-03-2010 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4-17-014 Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 18-02-2010
Post: #9
RE: zasilacz
(01-03-2010 13:37)SQ5OBR napisał(a):  Polecam stare UPS'y jako żrodło wysoko wydajnych prądowo transformatorów. Pomysłów na realizację samych zasilaczy jest bardzo dużo w sieci a dla purystów jest to o tyle atrakcyjne, że rozwiązuje filtrowanie sygnałów pochodzących od zasilaczy impulsowych choć muszę przyznać, że widziałem układy gdzie autorzy przekonują o czystości dostarczanego napięcia. Mam zasilacz Hitachi kupiony na allegro i jak postawiłem go obok radia to naprawdę nie było wyglądało to dobrze. Sądzę, że w wypadku zasilaczy z PC'etów będzie podobnie.
73 Adam

Masz rację,
swego czasu na elektrodzie toczyła się dyskusja o wyższości impulsowych nad transformatorowymi. Jak brakło argumentów na szumy z impulsowych to użyto argumentu "zbuduj zasilacz stabilizowany transformatorowy 1000A na wyjściu"
01-03-2010 13:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5OBR Offline
Adam - SK!
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 26-06-2009
Post: #10
RE: zasilacz
Pamiętam, ubaw po pachy bo jakoś nie widzę sensu budowania olbrzymiego zasilacza. Zresztą nie znam nikogo kto miałby budować piec o mocy 1kW wymagający zasilania 13.8v. Wtedy i tak w grę wchodzą lampy a to już zpełnie inna bajka. Dlatego sądzę, że coś w granicach 30A to absolutnie wszystko!
73 Adam
Ciekawa strona poświęcona zasilaczom. Korzystałem przerabiając swój zasilacz.
http://www.sp9hvw.info/index.php?page=za...-impulsowe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2010 14:44 przez SQ5OBR.)
01-03-2010 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości