Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 16-10-2017
Post: #91
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Dziękuję za podpowiedź. Oczywiście skalibrowałem. Kalibracja polega na tym ze w programie źródłowym wpisujemy IFOFFSET, następnie kompilujemy plik, po tym programujemy procesor i załączamy DDS. Do wyjścia VFO podłączamy miernik częstotliwości, to głowne VFO czyli z większymi cyframi ustawiamy na 25'000'000Hz. Czekamy kilka minut na wygrzanie, nastąpnie odczytujemy z miernika częstotliwość i dodajemy do niego wpisany do pliku IFOFFSET. Jeśli wyliczony wynik nie zgadza się to dokonujemy korekty. Jeśli wyliczony wynik przekracza 25 000 000Hz jest np większy o 300Hz to idziemy zawsze w strone błędu. Czyli znowu otwieramy plik źródłowy i zmieniamy częstotliwość kwarcu więcej o 300Hz, kompilacja pliku, programowanie procesora. Trzeba wykonac kilka cykli bo za pierwszym razem nie wyjdzie. trzeba zrobić to zwykle 3 lub 4 cykle. Jeśli wynik jest mniejszy to oczywiście odejmujemy, zawsze w stronę błędu. Moim zdaniem DDS jest fajny. Autor pisał że nie bedzie więcej pracował nad tym projektem. Jest na stronie autora plik źródłowy i jeśli ktoś zna ten język programowania to można kontynuować pracę nad tym projektem. Moim zdaniem przydała by sie druga nośna, np. do filtra CW, wtedy można taki DDS wykorzystać do CW i SSB.
Czyli wynika z wypowiedzi kolegi że trzeba zmniejszyć wartość IFOFFSET o kilka kHz. Będę zmniejszał z wartości 6'554 650 co 5kHz. Zobaczę co wyjdzie i dam znać. Dziękuję bardzo za podpowiedz
04-03-2020 1:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 14-11-2016
Post: #92
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Chyba warto spróbować na początek ustawić nośną (chyba to jest wartość IFOFFSET) na drugą stronę zbocza filtra czyli na 6.5480 MHz i później korygować co 100Hz na najlepszy odbiór.

pozdrawiam
Darek
04-03-2020 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 795
Dołączył: 26-09-2012
Post: #93
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Bezimienny SP6RLW Smile
Ciężko mi powiedzieć czy IFOFFSET czy jakiś inny parametr. Nie zaglądałem w kod w związku z tym nie wiem jak jedna od drugiej zależą. Z wypowiedzi autora wygląda że
IFOFFSET to właśnie wartość parametru częstotliwości BFO. Zrozumiałem ze masz miernik częstotliwości (czy skalibrowany... ? Smile) więc możesz po prostu zmierzyć
częstotliwość BFO która wychodzi z syntezy i tak "kombinować" aby mieć na zboczu filtru.
Druga rzecz jak skalibrować miernik częstotliwości - jeśli nie ma się super generatora to najprościej innym odbiornikiem (globalnym czy jakimś). Stacje radiowe na krótkich raczej trzymają częstotliwości, są też bardzo dokładne "pikawki" na 4996 , 9996 i 144996 kHz których ja osobiście kiedyś używałem do automatycznego kalibrowania mojego SDR'a (zawsze którąś słychać)

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
04-03-2020 13:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 16-10-2017
Post: #94
Wink RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Witam. Więc sprawa ma się tak. W miedzy czasie dostałem maila od autora:
-Next, assuming the software is programmed correctly into the mega328, the value set for IFOFFSET will affect the VFO frequency, not the BFO. That is set currently by the value used for USBCIO (See line 337). So, if that value has not been correctly set or changed, you will not hear any tone change.
Wszystko zrobiło się jasne, gdzie ustawia się pilota do nośnej. Ten parametr IFOFFSET to chyba chodzi o to w którym miejscu nosna ustawia sie w paśmie 20m i powyżej. BFO ustawiłem na 6'551'450Hz, IFOFFSET na 6'554'650Hz. Po skompilowaniu pliku i zaprogramowaniu procka Bartek ruszył od razu. Szerokość pasma w tym miejscu wynosi 3,2kHz. Uważam tego DDS-a za conajmniej dobry. Szczególnie do pracy w terenie. Pobór prądu to niecałe 30mA. Można podświetlenie podłączyc przez wyłącznik i wyłączyc podświetlenie, jeszcze odrobinę więcej się zaoszczędzi prądu. Czy radzicie żeby BFO odniżyć jeszcze niżej?. W tej chwili jest to na zboczu, około 300Hz poniżej punktu -6dB
Strojenie DDS-a wygląda u mnie tak"
- w pasmach 160m do 30m f= VFO + IFOFFSET
- w pasmach 20m do 10m f= VFO - IFOFFSET
Jeśli dobrze rozumiem to w paśmie 20m do 10 m następuję przeniesienie nośnej na drugie zbocze i w rezultacie odwrócenie, czyli dola wstęga zamienia się na górna wstęgę. czy dobrze myślę? jeśli chodzi o miernik częstotliwości to wykonałem go wg S53MV. Zamiast kwarca dałem generator z termostatem, dostrajany napięciowo, wmontowałem go w styropian a następnie w obudowę z cieńkiej blaszki. Kalibrowałem go kalibratorem, sygnałem z satelity. Dokładność miernika częstotliwości przy 10MHz po kilku minutowym wygrzaniu wynosi 1Hz.
-Do SQ5KVS mam na imie Stanisław tylko nie wiem gdzie to wpisac w profilu. szukałem ale nie mogłem znaleźć miejsca gdzie. Jeszcze raz w załączniku charakterystyka mego filtra kwarcowego żeby nigdzie nie szukać
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i proszę o dalsze podpowiedzi i uwagi
Stanisław, Wrocław

Jest juz imię


Załączone pliki
.pdf  filtr bartek1.pdf (Rozmiar: 17.38 KB / Pobrań: 73)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2020 0:52 przez SP6RLW.)
05-03-2020 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 14-11-2016
Post: #95
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Super, że działa...widać na wykresie Twojego filtra, że jest OK (czyli te 20 db poniżej 6 db). Podejrzewam, że jeśli jako IFOFFSET wpiszesz częstotliwość środkową filtra czyli 6.55303 Mhz to przy okazji będzie dobrze wyświetlana f "robocza". Te dywagacje przy założeniu dokładnej kalibracji częstotliwości NWT i samej syntezy.

pozdrawiam
Darek
05-03-2020 2:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 16-10-2017
Post: #96
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Częstotliwość robocza jest wyświetlana dobrze. Program sam przelicza IFOFFSET w stosunku do VFO i na wyświetlaczu wyświetla właściwą częstotliwość roboczą. Gdyby wpisać częstotliwość środkową filtra wtedy nośna była by dokładnie na środku filtra i można wtedy pracować CW tylko na nośnej, tak mi się wydaje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2020 9:38 przez SP6RLW.)
05-03-2020 9:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 14-11-2016
Post: #97
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Zajrzałem do kodu to się rozjaśniło. Wartość IFOFFSET jest używana jedynie do wyliczenia kiedy dodawać/odejmować USBCIO czyli f BFO. IFOFFSET to częstotliwość pośrednia czyli można wpisać częstotliwość środkową filtra (nie musi być bardzo dokładnie). Przy pośredniej jaką zastosował autor tej syntezy czyli 8.8 MHz i wartości Const High2low = 10.5 MHz następuje automatyczna zmiana wstęgi przy 10.5 MHz z LSB na USB. Ma to znaczenie jak ktoś chce mieć urządzenie wielopasmowe.
Stałych LSBCIO i CWCIO program nie wykorzystuje....prawdopodobne autor planował rozbudowe softu ale mu się "odwidziało".

' Declare Constants

Const Xtal = 25002900 '**NOTE: Value may be adjusted during alignment ***
Const Cfactor = 1048575
Const Ifoffset = 8867000 'ifoffset=0 if no offset e.g. VFO used in SDR or DC receiver
Const High2low = 10500000 'VFO=frequency+IFoffset below this limit and frequency-IFoffset at and above it
Const Usbcio = 8870000 'bfo/cio frequencies but not currently supported in this version
Const Lsbcio = 8864000
Const Cwcio = 8867000

pozdrawiam
Darek
06-03-2020 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 16-10-2017
Post: #98
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Witam.
IFOFFSET musi byc ustawiony tak jak odpisał mi autor:
- Determining the other parameters requires information about how your transceiver is arranged on each band. Usually, the carrier (IFOFFSET) is placed at the -20 or -30dB edge of the filter, 300Hz offset from the -6dB corner so the 300Hz voice frequency falls on this point, and normally on the edge that is attenuating fastest e.g. IFOFFSET=6554650 in your case.
Moim zdaniem IFOFFSET pokazuje w którym miejscu ma byc nosna przy zmianie wstęgi (odwróceniu wstęgi dolnej na górną)
Pozdrawiam, Stanisław
07-03-2020 14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 14-11-2016
Post: #99
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Faktycznie to IFOFFSET jest wykorzystany do wyliczenia częstotliwości VFO a nie USBCIO jak wcześniej błędnie założyłem.

Stanisław czy możesz w menu zmieniać wstęgę na 80-tce z LSB na USB (czy częstotliwość BFO się zmieni)? Mi to wyglądało tak, że na wyświetlaczu będzie się zmieniać z LSB na USB ale częstotliwośc BFO jest ciągle jedna przypisana do jednego zbocza filtra (USBCIO).
Jeśli częstotliwość na wyjściu BFO zmieni się na 6554650 to wygląda, że masz rację.

pozdrawiam
Darek
07-03-2020 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 16-10-2017
Post: #100
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Witam.
BFO zawsze ma tą sama częstotliwość. W pasmie 80 jest wstęga dolna i jest ona do pasma 20m. W paśmie 20m jest już górna wstega aż do pasma 10m. Tak jak autor napisał IFFofset musi być tak jak napisał. Jeśli tak musi być, to dlaczego?. Autor również napisał ze obecnie funkcja zmiany wstęgi na dowolnym paśmie nie jest wspomagana, czyli nie działa. Zmienia sie to tylko na wyświetlaczu. Autor napisał równiez do mnie że jednak wróci do tego projektu, tylko musi wyprostowac swoje sprawy pracownicze. Napisałem że włożył dużo pracy w ten projekt i szkoda go tak zostawić bo jest naprawdę dobry. Oto część jego odpowiedzi:
But maybe I shall return to the 9-band VFO. I have a list of things to do on that project like:

1. Add a programming menu to set IF offset, xtal freq etc

2. Add USB/LSB/CW

3. Fix up S-meter to make it look pretty

4. Anything else? Feel free to add to the list.

Pozdrawiam, Stanisław
08-03-2020 0:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości