Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Antek
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 678
Dołączył: 11-02-2011
Post: #51
RE: Transceiver Antek
Mów jakich informacji Ci trzeba to podam. Oki ?

Powtórzę jeszcze raz. Brum kończy się na 5-tej nóżce US2 przed kondensatorem C26 (33pF)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2019 19:49 przez SQ8NZD.)
26-01-2019 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 275
Dołączył: 13-01-2015
Post: #52
RE: Transceiver Antek
Brum na US2, jeśli ten mieszacz nie jest uszkodzony może ci się pojawiać od strony jego wejścia np. wzm. mikrofonowy jeśli masz ten układ zabudowany? lub układu równoważenia lepiej go odpiąć do prób lub od strony anteny lub od VFO. Brak sygnału BFO czy oderwana gdzieś masa. Jak widzisz możliwości problemu jest wiele i na zasadzie zgadywanek trudno pomóc.
Dobrze by było jak byś zrobił sobie generatory: m.cz. do sprawdzania toru m.cz., generator na częstotliwość BFO to sprawdzisz tor pośredniej (taki sam jak BFO z przesuniętą częstotliwością o 1 kHz) i generator na 3,5 MHz z kwarcem lub pizoceramikiem są takie dostępne na 3,58 i 3,686.
Mając takie generatory szybko można zlokalizować co nie funkcjonuje oraz zestroić odbiornik. TRX Antek po stronie odbiorczej bardzo łatwo się uruchamia (przynajmniej na płytkach) i pracują na 80m bardzo dobrze.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2019 12:55 przez SP9LVZ.)
27-01-2019 17:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 678
Dołączył: 11-02-2011
Post: #53
RE: Transceiver Antek
US2 (NE612) nie jest uszkodzony, ponieważ go wymieniłem na inny i dzieje się to samo.

Zmieniłem tranzystory w BFO i VFO. Nie ma już brummm , ale poziom sygnału się nie podnosi po dołączeniu anteny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2019 19:04 przez SQ8NZD.)
27-01-2019 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 275
Dołączył: 13-01-2015
Post: #54
RE: Transceiver Antek
W takiej sytuacji jak u ciebie nie uruchamia się układu na zasadzie włączam całość.... nie działa i nie wiem co.
Uruchamiaj każdy stopień po kolei (o tym już ktoś wcześniej pisał) od wzmacniacza głośnikowego do anteny, bo będziesz tu zadawał kolejne dziesiątki pytań i dalej będziesz miał problemy.
Powtórzę jeszcze raz:
Wykonaj sobie generatory: m.cz. do sprawdzania toru m.cz., generator na częstotliwość BFO to sprawdzisz tor pośredniej (taki sam rezonator kwarcowy jak w BFO ale z przesuniętą częstotliwością o 1 kHz) i generator na 3,5 MHz z kwarcem lub piezo-ceramikiem, są takie dostępne na 3,58 i 3,686. Mając takie generatory szybko można zlokalizować który stopień nie funkcjonuje oraz zestroić odbiornik. Dobrze mieć jeszcze choćby prosty częstotliwościomierz do zmierzenia czy BFO i VFO pracuje na właściwych częstotliwościach, a docelowo mieć go jako odczyt częstotliwości.
https://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=C...age&pid=18
Wpierw mikro zestaw pomiarowy, a później uruchamianie urządzeń.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2019 13:00 przez SP9LVZ.)
27-01-2019 21:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 978
Dołączył: 02-07-2010
Post: #55
RE: Transceiver Antek
Сизифова работа.

73 JERZY SQ9RFC
28-01-2019 0:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 07-01-2017
Post: #56
RE: Transceiver Antek
(27-01-2019 19:04)SQ8NZD napisał(a):  Zmieniłem tranzystory w BFO i VFO. Nie ma już brummm , ale poziom sygnału się nie podnosi po dołączeniu anteny.

Jak dotykasz nogi 1 US2 jakimś metalowym przedmiotem to co się dzieje w głośniku?

Wojtek
02-02-2019 0:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 678
Dołączył: 11-02-2011
Post: #57
RE: Transceiver Antek
W poniedziałek zrobię drugiego Antka, Po co mam zawracać Wam głowę.
02-02-2019 18:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 12-12-2009
Post: #58
RE: Transceiver Antek
(02-02-2019 18:06)SQ8NZD napisał(a):  W poniedziałek zrobię drugiego Antka, Po co mam zawracać Wam głowę.

Zlutowanie od nowa Antka niczego Cię nie nauczy, co najwyżej będzie to kolejne ćwiczenie z lutowania. Jeżeli wszystkie połączenia wykonałeś prawidłowo wg schematu jest szansa, że ten prosty układ ruszy pomimo stylu montażu jaki stosujesz.
Jeżeli nie zdążyłeś rozebrać układu, sprawdź jeszcze poziom napięcia w.cz. z VFO . SA602/612 wymaga około 150-200mV. Przeciętne VFO daje około 1V.To o wiele za dużo. To samo dotyczy produkt detektora - napięcie BFO też nie powinno mieć większej wartości j/w. Skutkiem takiego "przewoltowania" jest brum w głośniku. Jeżeli nie masz sondy w.cz. albo oscyloskopu , na początek sprzęgnij VFO z mieszaczem przez pojemność 2-3pF. To pewnie będzie za mało, ale jeżeli brum zniknie to jest to dobry trop. Teraz zwiększ trochę pojemność sprzęgającą na tyle, żeby uzyskać czysty niezniekształcony sygnał.
Powodzenia!
02-02-2019 20:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 678
Dołączył: 11-02-2011
Post: #59
RE: Transceiver Antek
Zrobiłem w życiu poza tym 3 Antki i wszystkie działały. Wyjaśnienie jest proste.... coś źle podłączyłem.

Zdążyłem tego "opornego" rozlutować. Cześć nadawcza jest napewno OK, ponieważ go nie załączałem w tryb TX.
Pająk czy PCB co to za różnica ? Smile Szybciej idzie mi robota w manhattan style. Wsio !

PS. Czy w filtrze drabinkowym można użyć rezonatorów 3MHz, bo mam ich sporo i ustawić VFO na 6.7MHz ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2019 21:34 przez SQ8NZD.)
02-02-2019 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 07-01-2017
Post: #60
RE: Transceiver Antek
(02-02-2019 21:34)SQ8NZD napisał(a):  Cześć nadawcza jest napewno OK, ponieważ go nie załączałem w tryb TX.

PS. Czy w filtrze drabinkowym można użyć rezonatorów 3MHz, bo mam ich sporo i ustawić VFO na 6.7MHz ?

Jeśli nie załączałeś to nie ma pewności,że jest ok.
IF 3MHz dlaczego nie,nawet 500kHz można,jednak trzeba dobierać pojemności.Amator może próbować czego chce ale wyniki prób nie zawsze są takie jakby się chciało.

Prawdopodobnie będą w RX spursy w okolicach 3.6 i 3.75MHz

Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2019 22:50 przez SPO3O2OL.)
02-02-2019 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości