Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Antek
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 654
Dołączył: 11-02-2011
Post: #41
RE: Transceiver Antek
Brummm ustąpił, ale bez połączenia tego rezystora R24 i kondensatora C55 nic nie słychać.

Powiedz mi.... hmmmm może US2 (NE612) jest pyknięty. Jak podłączyć się do niego i zbadać czy to on zawódł.
26-01-2019 14:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1D Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 16-12-2017
Post: #42
RE: Transceiver Antek
Witaj ! kolega dobrze podpowiada zimne luty , posprawdzaj ścieżki lubią pękać [miałem kilka ]. Pomierzyć napięcia na pinach 6 układów us2 i us3 mają być 250-300mV .Jak to jest to przyłożyć końcówkę anteny co c66 i jak coś złapiesz to się cofaj aż do wejścia . Mam Antka AVT2310 i kupę połączeń ,wychowałem się na opracowaniach SP5AHT i lubię te konstrukcje
26-01-2019 15:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 654
Dołączył: 11-02-2011
Post: #43
RE: Transceiver Antek
Na nóżkach (6) US2 i US3 około 5V

Sprawdzałem z tym C66. Nic. Nadal buczy.
Może to US4 (UA741) ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2019 15:35 przez SQ8NZD.)
26-01-2019 15:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1D Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 16-12-2017
Post: #44
RE: Transceiver Antek
Jeszcze raz ,zacznij jak kolega sugerował c 55 . się cofaj wstecz r 23 odłącz o 5 nogi i tak dalej aż do c 26 . masz generator to podłącz do filtra drabinkowego i powoli tym generatorem bo filtr jest wąski możesz nie usłyszeć krótkiego piśnięcia . I tak się cofaj zawsze słuchaj gdzie się skończy brum .Jeszcze wróć do toru m cz tam może być zwarcie między drukiem takie mikro niteczka pozostaje po trawieniu [też się przytrafia ] .Może się zdażyć pomyłka taka banalna że nawet jej zauważasz na potencjometrze oplot zwiera jakiś cieniutki po prostu drucik .Pozdrawiam SQ1D Jan .
26-01-2019 15:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 654
Dołączył: 11-02-2011
Post: #45
RE: Transceiver Antek
Brum kończy się na 5-tej nóżce US2 przed kondensatorem C26 (33pF)

Czyli US2 jest zepsuty ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2019 16:06 przez SQ8NZD.)
26-01-2019 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 28-05-2010
Post: #46
RE: Transceiver Antek
(26-01-2019 16:05)SQ8NZD napisał(a):  Brum kończy się na 5-tej nóżce US2 przed kondensatorem C26 (33pF)
Czyli US2 jest zepsuty ?

Niekoniecznie, równie dobrze przyczyną może być sposób montażu podany w 8 poście i powstające sprzężenia, wzbudzenia poszczególnych stopni.
26-01-2019 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 654
Dołączył: 11-02-2011
Post: #47
RE: Transceiver Antek
Ale do tej pory mimo takiego montażu wsio działało,

Coś się zepsuło. Pytanie co ? Undecided
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2019 18:30 przez SQ8NZD.)
26-01-2019 18:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5GOA Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 21-03-2010
Post: #48
RE: Transceiver Antek
Jeszcze raz proponuję Ci zrobienie chociaż jednego urządzenia porządnie na płytce. Pozbędziesz się wtedy przypadkowych zwarć i sprzężeń. Taki pająk jest do przyjęcia w radiu detektorowym. Montaż na płytce ułatwi serwisowanie i zaoszczędzi Ci czasu i nerwów a nam oszczędzi czytania banalnych pytań, na które już padały odpowiedzi.
26-01-2019 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 654
Dołączył: 11-02-2011
Post: #49
RE: Transceiver Antek
(26-01-2019 18:56)SP5GOA napisał(a):  Jeszcze raz proponuję Ci zrobienie chociaż jednego urządzenia porządnie na płytce. Pozbędziesz się wtedy przypadkowych zwarć i sprzężeń. Taki pająk jest do przyjęcia w radiu detektorowym. Montaż na płytce ułatwi serwisowanie i zaoszczędzi Ci czasu i nerwów a nam oszczędzi czytania banalnych pytań, na które już padały odpowiedzi.

Ale ja bardzo lubię robić układy radiowe w pająku Rolleyes

A jak problem jest dla Ciebie banalny to napisz jaki element jest do wymiany.
Ja obstawiam US2 a Ty ?
26-01-2019 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5GOA Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 21-03-2010
Post: #50
RE: Transceiver Antek
Aby dać konkretną odpowiedź trzeba więcej informacji. Jeżeli masz na 6 nodze US2 i US3 napięcie 5V to albo masz zwarcie albo pomyłka w montażu. Takie napięcie powinno być na 8 nodze
26-01-2019 19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości