Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator widma
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #31
RE: Analizator widma
To że widzisz sinusoide zamiast prostokąta wynika tylko z pasma oscyloskopu. Zróbmy to na raty sprawdź jak działa przy takich ustawieniach jak w załączniku. Do kontroli użyj częstościomierza.


Załączone pliki Miniatury
İmage
13-10-2013 17:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #32
RE: Analizator widma
Pasmo oscyloskopu jest do 250MHz więc powinien dawać radę, sondy też.

Wprowadziłem te ustawienia i sprawa wygląda mniej więcej tak:
Pomiar sygnału o f 71MHz:

İmage

szpilki oznaczone znacznikami 1,2,3,4 występują również po odłączeniu generatora. 5 wygląda na sygnał mierzony a przynajmniej przesuwa się adekwatnie do zmiany częstotliwości, tyle że w odwrotną stronę - obniżając częstotliwość ten pik przesuwa się w górę a zwiększając idzie w dół.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2013 0:43 przez SQ4RNF.)
14-10-2013 0:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #33
RE: Analizator widma
Łukaszu przeprowadź próbę z częstościomierzem o którą prosiłem, nie używaj jeszcze analizatora tylko sprawdź generator. Z oscyloskopem jednak się mylisz jego pasmo powinno być co najmniej 5 razy większe niż mierzony sygnał bo inaczej zobaczysz zniekształcony sinus, rozkład Fouriera.
14-10-2013 6:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #34
RE: Analizator widma
Rafale, przepraszam bardzo. I to jest właśnie efekt niecierpliwości; będę musiał przesunąć wszelkie próby na wcześniejszą godzinę, he he.


Ustawiłem VFO na 10MHz i na wyjściu z DDSa mam 17,5MHz a za ICS-em jest 70MHz.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
14-10-2013 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #35
RE: Analizator widma
1 Jaki generator kwarcowy masz w nwt -częstotliwość
2 podeślij ustawienia pierwszego okna tego co Ci wysłałem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2013 6:13 przez SQ4AVS.)
15-10-2013 6:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #36
RE: Analizator widma
Generator taktujący dds ma 28MHz

İmage

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
15-10-2013 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #37
RE: Analizator widma
Ustawienia z wynikiem pomiaru mają że tak powiem brak korelacji, przyjrzę się temu w weekend na sprzęcie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2013 16:16 przez SQ4AVS.)
15-10-2013 16:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #38
RE: Analizator widma
W sumie też po wekendzie ;-)
Co trzeba zrobić by to poprawnie działało, otóż ustawienia powielacza nie działają w trybie analizatora widma aby powielacz i analizator widma działał poprawnie należy częstotliwość wzorca ustawić n krotnie wyższą od wybranego stopnia powielania na czas użycia analizatora widma czyli jeśli mamy wzorzec 200MHz a sygnał powielamy razy 4 to w ustawieniach musimy ustawić f wzorca 200*4 czyli 800MHz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2013 16:48 przez SQ4AVS.)
24-11-2013 16:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #39
RE: Analizator widma
Złożyłem analizator widma w oparciu o płytki AVT.
Mam NWT200.
I niestety mam problem z uruchomieniem.
Jak ustawić program WinNWT i jak wykonać kalibrację AD8307 wbudowanego w analizator.
Po włączeniu funkcji analizatora linia po przeskanowaniu ustawia się na ok -88dB, i ani drgnie po podaniu na wejście sygnału 12MHz z generatora. Na linii widać tylko zakłócenia.
Heterodyna pracuje - w konfiguracji wpisałem +110600000, ale są tam także inne okienka których nie rozumiem.
Zastosowałem 2 mieszacz RMS-1H (wysokopoziomowy), ale steruję go z generatora 100MHz przez oryginalny dzielnik 240 na 68. Może tu jest przyczyna.
Pewnie Rafał jako konstruktor coś pomoże, ja już nie mam pomysłu.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
09-12-2013 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #40
RE: Analizator widma
Odłącz blok if od modułu w.cz. i podaj około 100mV 10,7 MHz na wejście (może być z NWT) i powiedz jakie napięcie masz na wyjściu ad8307. Jeżeli użyjesz nwt włącz też różne tłumiki i podaj dla nich napięcia na wyjściu ad8307 wraz z wartością tłumika.
09-12-2013 18:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości