Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator widma
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #21
RE: Analizator widma
Cześć,
Mój analizator leży w szufladzie już grubo ponad rok. Przyszedł czas aby w końcu się za niego wziąć, bo PCB są w zasadzie z kompletem elementów, pozostało tylko dobrać tłumiki po filtrach i zaekranować. Niestety nie wiem gdzie mam podłączyć wyjście do NWT. Bezpośrednio do wyprowadzenia 21 IOUT ad9851?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
06-10-2013 0:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #22
RE: Analizator widma
Łukaszu te dwa zdania są sprzeczne logicznie ze sobą.
Niestety nie wiem gdzie mam podłączyć wyjście do NWT. Bezpośrednio do wyprowadzenia 21 IOUT ad9851?
Wyjście generatora NWT powinieneś podłączyć do toru LO AD831
Wyjście z analizatora widma do któregoś z kanałów przetwornika AC NWT (PIC16F876).
Czy dobrze rozumiem, że używasz NWT w wersji 7?
06-10-2013 6:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #23
RE: Analizator widma
Tak, używam NWT7.
Rzeczywiście niezbyt jasno się wyraziłem, ale za to odpowiedź wyjaśnia wszystko Smile Generatora nie trzeba łączyć przez kondensator?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
06-10-2013 12:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #24
RE: Analizator widma
1 Masz lekki problem bo w nwt7 ma zakres do około 70MHz a heterodyna w analizatorze ma częstotliwość od 110 do 180MHz (przemiana w górę). Problem ten możes rozwiązać np. ICS501 dodatkowa zaleta, że podczyści Ci widmo DDS-a.
2 Nie nie trzeba
06-10-2013 15:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #25
RE: Analizator widma
Rozumiem, że wystarczy tylko pomnożyć sygnał z DDSa 3x?
Na razie na próbę odpaliłem tak jak jest, dało się wyświetlić sygnał o f 65MHz, analizator działa z czego bardzo się cieszę i dla uczczenia tego faktu pobiegnę jutro do sklepu po formy do ciasta - trzeba zrobić obudowy, hi hi.
Mógłbym jeszcze max6 wykorzystać, ale widzę, że w sofcie nie ma możności ustawienia IF shiftu.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
07-10-2013 1:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #26
RE: Analizator widma
Może być razy 3.
Łukaszu jak udało Ci się wyświetlić sygnał o f=65MHz jeśli heterodyna pracuje od 110 do 180MHz a Ty używasz NWT7.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2013 15:53 przez SQ4AVS.)
07-10-2013 6:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #27
RE: Analizator widma
Rafale, mnie to bardzo zdziwiło, gdy podłączyłem generator i zobaczyłem sygnał główny plus chyba jakieś harmoniczne. Częstotliwość wyświetlana nie była zgodna z f generatora, ale nie wprowadzałem zmian w samym programie. Do tego zwiększając f na generatorze, f sygnału na wyświetlaczu spadała. Mogę zrobić screena do analizy.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
08-10-2013 1:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #28
RE: Analizator widma
Zrób screnny ustawienia DDS-a w NWT7 i analizatora widma. Użyj powielania najlepiej razy 4 w isc.
08-10-2013 6:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #29
RE: Analizator widma
Proszę sobie wyobrazić
Generator PG-20, f=60MHz, ok 30mVp-p,
NWT7, max częstotliwość pracy DDS - 80MHz
wyjście analizatora do pinu 1 ps2, wejście LO do DDS-a

İmage

İmage

İmage

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
08-10-2013 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #30
RE: Analizator widma
OK, uruchomiłem ics501 i zabudowałem w metalową puszkę, Sygnał z DDS-a pomnożony 4x. Przy 108MHz (na na wejściu 27MHz) sygnał nie wygląda rewelacyjnie, ale w miarę zwiększania częstotliwości (ok 120MHz) kształtem zaczyna przypominac sinusoidę. Raczej nie jest to wina NWT7, gdyż z jakimkolwiek innym generatorem jest to samo. Mam problem z prawidłowym skonfigurowaniem programu. Jak mogę uwzględnić mnożnik 4x aby mieć prawidłowe wyświetlanie?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
13-10-2013 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości