Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator widma
maciej_333 Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 25-07-2011
Post: #11
RE: Analizator widma
Przestrojenie głowicy telewizora na większą częstotliwość pośrednią nie wchodzi w grę.

O generatorze markerów też myślałem. Mógłbym za jego pomocą wykonywać nawet całkowicie automatyczną kalibrację, której użytkownik nawet nie zauważa. Jednak tu pojawia się problem jak zrobić dość dobry przełącznik na wejściu mojej głowicy ? Może układ AS179-92 ?

Co do kalibratora, to głowica ma trzy zakresy. Konieczny byłby przynajmniej jeden marker na zakres. W obrębie jednego zakresu wzmocnienie tej głowicy jest dość stałe. Problemem jest też sam kalibrator. Jak zrobić (dość łatwo) generator o stabilnej amplitudzie ? Można zastosować generator kwarcowy z jakąś kontrolą amplitudy w pętli - coś podobnego do ARW.
26-07-2011 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 995
Dołączył: 28-06-2009
Post: #12
RE: Analizator widma
Zazwyczaj wystarczy dobre zasilanie, w naszych amatorskich warunkach stabilność amplitudy na poziomie 3 dB jest wystarczająca. Generator harmonicznych w postaci wąskich impulsów o nanosekundowym czasie narastania też nie jest problemem. Przy częstości repetycji rzędu megaherca widmo powinno sięgać setek megaherców.
26-07-2011 16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #13
RE: Analizator widma
Koledzy, gdzie kupowaliście filtry saw 110,6M do analizatora Rafała?

Slawmir ma dość szeroki asortyment ale nie ma tam podanej częstotliwości i szerokości sprzedawanych filtrów.
W katalogach są tylko saw 110,59M.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
14-10-2011 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #14
RE: Analizator widma
Z tego co wiem w Polsce są w http://www.tvsat.com.pl
14-10-2011 16:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #15
RE: Analizator widma
Homebrew spectrum analyser

Kolejny projekt analizatora widma o dość prostej konstrukcji oraz niewielkim koszcie wykonania.
Wykonanie w technologii "homemade", pełna dokumentacja na stronie.

73 Adam
31-10-2011 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #16
RE: Analizator widma
A ja ostatnio coś takiego na You Tube zobaczyłem: http://www.youtube.com/user/gevvx#p/u/120/cFn6ky0xnsQ.

Ciekawe urządzenie.

...przede wszystkim nie zakłócać...
31-10-2011 15:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NRY Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 05-09-2012
Post: #17
RE: Analizator widma
Cześć,

Uruchomiłem ów analizator widma i zwracam się do szanownych kolegów z pytaniem czy próbował ktoś połączyć go w jedną całość z NWT (ja mam nwt500) dodając automatyczne przełączanie wejść/wyjść np. na przekaźnikach. Czy może lepiej zostawić ręczne przełączanie kabli?
Umieściłem wszystkie moduły (analizatora i nwt) w jednej obudowie i wydaje mi się sensowne dodanie takiej funkcji. Jednym przełącznikiem włączałoby się sam analizator widma i przełączałoby we/wy. Dziękuję za sugestie.

pozdrawiam,
Paweł
14-09-2013 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #18
RE: Analizator widma
Jeśli NWT500 masz czałe zaekranowane to przekaźnika nie bałbym się. Jeśli nie to nie. Jedna ważna uwaga w bloku filtrów IF w ich dopasowaniu w każdym z filtrów jeden dławik musi być od jednej strony pcb drugi na drugiej.
14-09-2013 15:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NRY Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 05-09-2012
Post: #19
RE: Analizator widma
Cześć Rafał,

NWT częściowo zaekranowałem, połączenia są kablem UT-47. Wstępnie chciałbym umieścić całość jak na zdjęciu http://tinyurl.com/n5sde23 a na kilku następnych zawartość puszek z samym SA. Dzięki za sugestie na temat dławików, domyslam się że chodzi o sprzężenia bo są umieszczone w osi na płytce.
Zrobiłem jeszcze modyfikację przy tłumiku od generatora 100MHz ponieważ dysponowałem sztuką na 3,3V: zamiast 68/240 wstawiłem 75/150om. Chciałbym jeszcze do analizatora dodać wąski filtr <0,5kHz i jeszcze jakiś w okolicach 5-10kHz ale to potem. Najpierw spróbuję z tym przekaźnikiem i dam znać co wyszło.

pozdrawiam,
Paweł
14-09-2013 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #20
RE: Analizator widma
Oba w osi ale jeden z nich widzą się bardzo małą powierzchnią. U mnie się nie sprzęgały ale w egzemplarzu jednego z Kolegów był to poważny problem i nieco zajeło mi znalezienie rozwiązania zależnie od egzemplarzy.
15-09-2013 10:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości