Ankieta: Jaki system operacyjnym preferujesz
Ankieta jest zamknięta.
Windows 60.78% 31 60.78%
Linux 31.37% 16 31.37%
MAC/OS 7.84% 4 7.84%
Inny 0% 0 0%
Razem 51 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #141
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
Pokazuje kolega przykladowy ekran i pisze ze lcd pod LTDC dziala. Ten przyklad jest niekompletny, brakuje w nim plikow.

Dlaczego w programie nie ma inicjowania pamieci SDRAM?
Dla jakiego zegara stm32f429 jest ta konfiguracja?
15-08-2016 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BUBAMUBA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 15-03-2016
Post: #142
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
dla 180 MHz

sdram jest inicjowany w pliku system_init są funkcje które są wywoływane przez startup tam jest inicjalizacja sdram i zegara
15-08-2016 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #143
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
Dzieki za wyjasnienia, nie moglem tego zlokalizowac w programie.

Zrobilem z tego projekt pod Em, dadalem pliki i teraz poprawnie sie kompiluje.
Hyba cos jest zle w inicjowaniu sdramu bo po kilku zapisach do ramki obrazu wiesza stma. Za malo wiem o oblsudze pamieci dynamicznych aby to namierzyc.
Czy udalo sie komus uruchmic ten kod i moze zapisywac do sdramu ?
Nie widze rowniez zadnych zmian na LCD przy zapisie do ramki obrazu.


Załączone pliki
.zip  lcd_ltdc.zip (Rozmiar: 206.37 KB / Pobrań: 91)
17-08-2016 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BUBAMUBA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 15-03-2016
Post: #144
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
while (1)
{
//zielona dioda LED
for (count = 0; count < count_max; count++); // delay
LED_bb = 1;
for (count = 0; count < count_max; count++); // delay
LED_bb = 0;

*((uint32_t *)ptr++) = 0xFFFFFFFF; //pixel do ramki obrazu
}

Tu masz błąd. Ta pętla w końcu zaczyna zapisywać w rejony poza ramem.
17-08-2016 15:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #145
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
To nie to, przy tych opoznieniach na diodzie to duzo czasu musi minac aby wypelnic ramke. Dioda mruga 8 razy i mam STOP, komunikat zdebugera blad dostepu do memory. A u Ciebie to pracuje ?
17-08-2016 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 546
Dołączył: 30-07-2011
Post: #146
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
Witam,

Kod:
*((uint32_t *)ptr++) = 0xFFFFFFFF;    //pixel do ramki obrazu

No ok, ale gdzie tu masz jakąś kontrolę ilości zapisywanych danych do ramki obrazu ?

W takiej formie
Kod:
while (1)

pętla będzie się kręcić w nieskończoność, i wartość 0xFFFFFFFF będzie zapisywana do kolejnych komórek pamięci.

A stm się wiesza, bo pętla zaczyna zapisywać tam gdzie nie powinna..

I jeszcze jedna mała uwaga !!!!

Pamiętajcie, że ten ( i nie tylko ten) model stm-a ma mały obszar PAMIĘCI JEDNOKROTNEGO ZAPISU !!!!!!
Więc uważajcie z takimi "kocimi" wynalazkami w kodzie !!!!

73 Paweł
17-08-2016 16:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BUBAMUBA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 15-03-2016
Post: #147
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
Nie wiem jakie masz błędy. Pokaż logi.
17-08-2016 16:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #148
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
Macie racje, ze brakuje ograniczenia ale ten zapis dalem tylko tak testowo.
ptr jest ustawiany na poczatek ramki, dioda mruga wolno wiec nie ma ryzyka wyjscia poza sdram. Dobra, wyrzucilem ten zapis w petli i dalem zerowanie ramki obrazu przed petla. Efek taki sam, stm wisi. Co jest nie tak ?

Nie wiem o jakie logi pytasz, kod nie wystarczy ?
Co to jest pamiec jednokrotnego zapisu, to takie OTP jak w starych procesorach?


Załączone pliki
.zip  main_c.zip (Rozmiar: 1.15 KB / Pobrań: 98)
17-08-2016 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BUBAMUBA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 15-03-2016
Post: #149
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
Nie wiem co używasz do debugowania. Zazwyczaj jest jakiś terminal co wypluwa błędy i informacje. Poza tym nie jestem pewien ale chyba procek twój chodzi na 168MHz a mój przykład jest na 180. Trzeba podbić mu napięcie (w rejestrach) i wykręcić na maksa. Poza tym nie wiem jaki chcesz efekt jak 0xFFFFFFFF to jest biały obraz czyli taki sam jak tło. Daj 0xFF000000 to powinien zrobić się czarny.
17-08-2016 17:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #150
RE: Programowanie ARM, nauka, środowiska programistyczne IDE
Kolego BUBAMUBA od kiku dni probuje uruchomic Twoj przykladowy kod.Ten kod pratycznie niczym sie nie rozni od tego co zamieciles dlatego pytalem czy u Ciebie dziala.
Co ma kolor do wieszania sie procesora ? Kilka razy juz pisalem ze procesor wisi przy probie zapisu do sdramu. Zegar ustawilem na 180mhz, targed voltage 3,3V.
17-08-2016 18:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości