Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 27-06-2009
Post: #71
RE: Synteza Oleg 9
(09-03-2010 22:48)sq5izx napisał(a):  Patrzę na schemat syntezy i sygnał z C33 idzie na 3-cia noge 74AC74 [...]
No... niespójne... Ale to się często zdarza, ze w trakcie projektowania druku
zamienia się miejscami bramki, czy op-ampy w kostkach, które mają kilka takich samych układów...

Grunt, ze działa! Wink
09-03-2010 23:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #72
RE: Synteza Oleg 9
Dziekuje za wskazówke.

Posiadam gen. 80MHz
Czyli rozumię że R30 lutuje w miejscu F KXO < 40MHz

73, Janusz
09-03-2010 23:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 27-06-2009
Post: #73
RE: Synteza Oleg 9
(09-03-2010 23:26)sq5izx napisał(a):  Posiadam gen. 80MHz
Czyli rozumię że R30 lutuje w miejscu F KXO < 40MHz
[...]

Przy 80 MHz trzeba wziąć sygnał po drugim przerzutniku,
czyli z nogi 6 na PCB: ten rezystor dalej od kostki - OK?
09-03-2010 23:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5APU Offline
AdamP

Liczba postów: 7
Dołączył: 17-02-2010
Post: #74
RE: Synteza Oleg 9
Witam...
No etap syntezy zakończony Smile))
Chciałem podziękować kolegom za pomoc, szczególnie Adamowi 5FCS Wackowi 5JPB. Adaś pomógł w częsciach , Wacek naprowadził - czego mozna się spodziewać, Układ działa i jest zgodny z wytycznymi.
Co do "krzaczków i robaczków", owszem występuja ale JEDYNIE na początku podczas inicjalizacji wyświetlacza . Ponieważ czas jest ok 230 milisekund jest do pominięcia bowiem później w eksploatacji tego zjawiska - NIE MA -
Z praktyki i podpowiedzi . wywalamy rezystor R6 /1kom/ zastępując zworą - w przypadku enkoderów optycznych - ustawiamy Uref na poziomie od 2,5 do 1,4V.
Jesli chodzi o kontrast to....wywalamy R12 i wtedy widać - DOBRZE. ale to zalezy jedynie od typu wyświetlacza.
Pozdrawiam i czas na "radiówkę"

Acha... Program najnowszy do syntezy ma zamienione miejscami nazwy "NEXT i SELECT"- grafika czyli "*" i "#" zostały na swoich miejscach i pełnią dokładnie tę samą rolę co poprzednio....- czyli NEXT z gwiazdką i SELEKT z #
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2010 0:58 przez SP5APU.)
14-03-2010 0:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #75
RE: Synteza Oleg 9
Mam dwa encodery i zaden z nich nie dziala jak powinien.

https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/webro...584745.pdf

moje podlaczenie
A-V1
B-V2
C-V+
efekt- czestotliwosc zawsze idzie w góre. Inne podłączenie to zero przestrajania.

Inny, Copal RMS250-201

5V- V+
A - V1
B - V2
0V- V-

Efekt, zero strojenia.
15-03-2010 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #76
RE: Synteza Oleg 9
(15-03-2010 13:54)sq5izx napisał(a):  Mam dwa encodery i zaden z nich nie dziala jak powinien.
https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/webro...584745.pdf
moje podlaczenie
A-V1
B-V2
C-V+
efekt- czestotliwosc zawsze idzie w góre. Inne podłączenie to zero przestrajania.

Mam bardzo podobnego alpsa, zastosowałem w mierniku oz2cpu i identyczny efekt - menu jeździ tylko w JEDNĄ stronę. oczywiście przyciskami jest poprawnie. Na razie nie wgryzałem się w problem, ale tak jakby impulsy były zawsze tak samo przesunięte.
Optyczny bourns działa w tym samym miejscu poprawnie.
Ergo - jak dla mnie problem jest w enkoderze nie w syntezie.

MAc
mrn
15-03-2010 14:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #77
RE: Synteza Oleg 9
Podłącz końcówkę C do +5V. Sprawdź ustawienie progu komparacji w menu. Dla wyeliminowania efektu "trzasku" styków, podłącz do każdego kanału dwójnik RC 100 omów szeregowo z 100 nF między masę a końcówki A oraz B enkodera.
15-03-2010 14:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #78
RE: Synteza Oleg 9
Janusz,
ten sam Copal RMS20 250-201 u mnie działa poprawnie:
Złącze XP1: 1-czerwony, 2-biały, 3-brązowy, 4-czarny (kolory z Copala)

Usuń rezystor R6 1k i daj tam zworę. Prawdopodobnie o tym zapomniałeś, enkoder nie ma masy i dlatego nie działa.

73 Adam
15-03-2010 14:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5APU Offline
AdamP

Liczba postów: 7
Dołączył: 17-02-2010
Post: #79
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Na wniosek i pomysł Adama SP5FCS wziąłem się do opracowania opisu montażu i uruchomienia sysntezy .
Niebawem umieszczę na forum plik PDFa. A na chwilę obecną proponuję :
Do enkoderów optycznych wywalić rezystor R6 / 1kom/ i zastąpić go zworą.
W menu konfiguracyjnym w funkcji VAL
- ustawić dowolny krok syntezy np 1Hz oraz doświadczalnie ustawić napięcie odniesienia komparatorów enkodera.
Napięcie to zawiera się w przedziale od 2,6V do nawet 1,2V, przy czym nalezy zacząc ustawienie własnie od punktu 2,6V stopniowo zmieniając ustawienia w kierunku niższego progu i kontrolując "czułość" czyli reakcję i zachowanie się syntezy na działania enkodera.
W moim przypadku optyczny enkoder HFDS 9140 ruszył i pracuje przy progu 2,6V. U kolegi tego samego dokładnie typu enkoder wymagał ustawienia progu 1,8V, a stabilnie zaczął pracowac przy progu 1,6V.
Karta katalogowa omawianego enkodera i opis wyprowadzeń znajduje się tu-
http://www.datasheetcatalog.org/datashee...sy92fy.pdf
Enkodera magnetycznego - tu-
http://www.inter-elink.com/Pic/File/RMS20.PDF
W enkoderach mechanicznych występuje konieczność dobierania rezystora R6 / nie mniej niż 220 om
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2010 0:04 przez SP5APU.)
16-03-2010 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5APU Offline
AdamP

Liczba postów: 7
Dołączył: 17-02-2010
Post: #80
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Zgodnie z obietnicą umieszczam na forum plik w PDFie , który być może pomoże mniej doświadczonym kolegom w wykonaniu i uruchomieniu modułu syntezy. Wszelkie pytania proszę na forum lub majla.
Mogę także pomóc w zaprogramowaniu procków do tej syntezy. Odbiór na wolumenie w niedzielę lub osobiście w Błoniu .
Chciałem też podziękować kolegom za pomoc w przygotowaniu dokumetu a szczególnie koledze Jerzemu SQ5NPW za "przeszkolenie" w temacie wykonywania i umieszczania grafiki.

Pozdrawiam
vy 73 de SP5APU


Załączone pliki
.pdf  Montaż i uruchomienie- pomiary.pdf (Rozmiar: 668.04 KB / Pobrań: 1737)
20-03-2010 18:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości