Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-200
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 405
Dołączył: 18-06-2009
Post: #61
RE: NWT-200
Witam

Śledzę od kilku dni ten wątek Smile i powiem tak jeśli ktoś potrafi młotkiem naprawić samochód a drugi potrzebuje całej masy sprzętu i jeden i drugi jest szczęśliwy to po co się zastanawiać co jest lepsze co gorsze, ważne jest to aby umieć mierzyć tym lub tamtym miernikiem i być zadowolonym

Pozdrawiam i proponuje zakopać kopie i energie spożytkować na budowę wspaniałych konstrukcji ( i dzieleniem się wynikami Smile) a wiemy że Wy ( zainteresowani wiedzą o kogo chodzi Smile) takie robicie.

Pozdrawiam wszystkich

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2012 10:58 przez SQ1GYQ.)
13-03-2012 10:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 23-10-2011
Post: #62
RE: NWT-200
Witam,
Mój NWT-200 z interfejsem RS-232 pracuje bez zarzutów, pracuje godzinami całkowicie poprawnie. Postanowiłem zrobić konwerter do portu USB na FT232 firmy FTDI. Konwerter instaluje się automatycznie z następującymi parametrami:
Dostawca: FTDI
Data: 2011-08-18
Wersja: 2.8.14.0
Parametry portu: prędkość=9600, bity danych=8, bit stopu=1, sterowanie przepływem=brak (ustawiam dokładnie takie same dane jak dla portu COM).
Sytuacja jest identyczna na kilku systemach Windows-XP:
a) po zwarciu Rx=Tx w konwerterze i połączeniu z HyperTerminalem dane z klawiatury lub z pliku są wyświetlane na ekranie.
b) błędna współpraca z NWT-200; wykonuje jakby pewne funkcje (przekaźniki tłumika przełączają się przy zmianie rodzaju pracy NWT ,VFO nie generuje sygnału, itp), dla funkcji głównej NWT-wobuloskop „błąd odczytu danych”.
Czy ktoś może wie, jaka jest przyczyna braku współpracy z NWT-200? Zmieniłem już kość FT232 na inną, sytuacja bez zmian. Czy należy szukać innego sterownika programowego lub ustawić inne parametry ? Jeszce nie sprawdzałem pod Windows7, chcę wpierw uzyskać poprawną pracę pod Win-XP.
Mam też przypadkowo kiedyś kupiony konwerter ze sterownikami na CD (elektronika niedostepna). Ten konwerter po zainstalowaniu pracuje poprawnie tylko 3-5 minut od włączenia, później objawy jak opisałem wyżej.
Czy jest jakiś sposób na konwerter USB-SerialPort dla NWT-200 ?
73 Bogdan, SP3IQ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2012 19:50 przez SP3IQ.)
23-04-2012 18:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #63
RE: NWT-200
uzyj "podsłuchiwania" portu COM ... wtedy może "wyniuchasz" za pomocą MONITORA w którym momencie pojawia się problem

http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/SP3SWJ/NARZE...ort134.zip
23-04-2012 18:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 23-10-2011
Post: #64
RE: NWT-200
Przedprowadziłem reintalację sterownika dla FT232RL i załadowałem aktualną ze strony producenta http://www.ftdichip.com/ . W sumie to sterownik ten zaproponowany wcześniej przez Windows-XP okazał się identyczny z aktualną wersją producenta dla wersji VCP = Virtualny Com Port wersja 2.8.14.0. Tak więc sytuacja nie zmieniała się. Port USB z konwerterem kontaktuje sie w obydwie strony z innym portem RS-232 i jest OK (program Monitor), ale z NWT-200 nie ma prawidłowej wspólpracy. Spróbuję jeszcze wersji D2XX Direct drivers. Cały czas praca NWT-200 wprost poprzez port RS-232 jest prawidłowa. Ciekawostka !?.
Czytam jak inni "dopasowują" konwerter USB/SerialPort z takim co pracuje poprawie. Nie lubię takiego "dopasowywania", lubię jak coś się dzieje w wytłumaczalny sposób hi. Będę dalej drążył, jak mnie sie uda dam znać.
73 Bogdan, SP3IQ.
23-04-2012 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 405
Dołączył: 18-06-2009
Post: #65
RE: NWT-200
Witam

A ja bym spróbował pokombinować w menadżerze urządzeń wejdź w ustawienia Twojego wirtualnego com-a i kliknij na Twoim comie i wejdź we właściwości tam ustawienia portu i zaawansowane tam będą dwa ustawienia odnośnie buforów transmisji i odbioru i pokombinuj tymi suwakami może to coś dać kiedyś miałem na jednym z komputerów właśnie z przejściówka USB - RS taki problem podobny do twojego pokombinowałem z tymi suwakami i poszło

Pozdrawiam

Andrzej
23-04-2012 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #66
RE: NWT-200
jedna z przyczyn kłopotliwej komunikacji może być "odjechany" kwarc w procku i pracuje trochę z kulawą czestotoliwościa...

kiedyś w stacji pogodowej zamiast Xtal podałem takt z DDS-VFO i zmieniałem płynie szukając optymalnego "zegara" ...jesli RS pracuje ci poprawnie z 20-toma innymi urzadzeniami bym nie knuł juz zdriverami .. FT232 generalnie sa OK
23-04-2012 22:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 23-10-2011
Post: #67
RE: NWT-200
Cześć Andrzeju SQ1GYQ,
Nie pisałem o tym, że zmieniałem ustawienia zaawansowane, w tym ustawienia buforów, itp. Niewiele to zmienia. Teraz to już muszę odłożyć temat, aby powrócić ze świerzymi pomysłami. Podejrzewam, że popełniam jakiś błąd, pewnie jakiś śmieszny. Będę jeszcze nad tym pracował.
73 Bogdan SP3IQ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2012 23:36 przez SP3IQ.)
23-04-2012 23:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #68
RE: NWT-200
(23-04-2012 18:13)SP3IQ napisał(a):  (przekaźniki tłumika przełączają się przy zmianie rodzaju pracy NWT ,VFO nie generuje sygnału, itp), dla funkcji głównej NWT-wobuloskop „błąd odczytu danych”.


czy przeciwrównolelge do cewek masz diody ??
wstaw większy elektroit w zasilaniu przy przekaźnikach
daj kondensatrorki 100nF równolegle do cewek

pokaż schemat twojej wersji - może trzeba w zasilaniu trochę odkłócić

zmień zasilacz - taki prosty test..... trzeba by wykluczyc problem od przekaźników
23-04-2012 23:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z9N Offline
Krzysztof 3Z9N
***

Liczba postów: 118
Dołączył: 30-03-2010
Post: #69
Wink RE: NWT-200
Jeśli chodzi o port szeregowy pod Windows-em, to bardzo często są z nim problemy. Zajmuję się zawodowo programowaniem różnych sterowników takich jak PLC, serwonapędy CNC, paneli operatorskich HMI itp. i b. często są z nimi problemy. Jedne konwertery działają, inne nie chcą. Raz miałem problem z jednym serwonapędem i próbowałem różnych wymyślnych konweterów, aż w końcu zadziałał ten najtańszy Chinol (ten taki za "4 zł") no i pozbyłem się problemu.
Zajmuję się programowaniem (głównie sprzętu) zarówno pod Windows-em jak i pod Linux-em i mogę powiedzieć, że pod Linux-em nigdy nie miałem żadnych problemów z oprogramowaniem jakiegoś portu, natomiast pod Windows b. często coś wyskakuje. Zmienią wersję Windows na inną i to co nam działało wcześniej, przestaje działać i tak w kółko Macieju. Po naszemu (po śląsku) "powiedziołbych - istny omyjglich" :-).
Bardzo częstym przypadkiem jest złe ustawienie prędkości portu i ustawienie kontroli przepływu itp. - radzę sprawdzić. A może ten konwerter jest po prostu walnięty? Radzę spróbować inny.

Pozdrawiam,
Krzysztof sp9nld

Home made SDR-IF, SDR-IQ, Icom IC718, Ant: EFHW 80..10m
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2012 11:04 przez 3Z9N.)
24-04-2012 11:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-03-2010
Post: #70
RE: NWT-200
(26-11-2011 13:21)SQ1GYQ napisał(a):  Witam

Mam pytanie a zarazem prośbę do Macieja SP7ROH czy możesz umieścić na forum źródła płytek łatwiej będzie zapanować nad wymiarami i może ktoś dorzucie swoje pięć groszy do konstrukcji choć nie ukrywam że płytka wygląda porządnie. Mi co się nasunęło to chęć zamiast filtra pojedynczych elementów włożyć filtr coilcrafta gotowy.

Pozdrawiam i dziękuje

Andrzej

Cześć

W załączniku projekt płytki, w formacie Protel PCB 2.8 ASCII. Smile

Maciek


Załączone pliki
.rar  NWT200.rar (Rozmiar: 292.39 KB / Pobrań: 1017)
13-05-2012 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości