Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rezonatory pod filtr ceramiczny
SP4XYD Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 98
Dołączył: 13-11-2009
Post: #11
RE: Rezonatory pod filtr ceramiczny
Da się . Miałem kiedyś fabryczny TRX SSB/CW firmy SGC (USA) SG-2020, w którym była pojedyńcza przemiana.Pośrednia 70MHz (!) i filtr drabinkowy, nie pamiętam z ilu kwarców. To był jeden z lepszych odbiorników , jakie używałem.

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
15-03-2016 17:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,304
Dołączył: 23-08-2009
Post: #12
RE: Rezonatory pod filtr ceramiczny
Da się, ale znacznie prościej robi się wtedy podwójną przemianę. Mniej kłopotu. Zrobienie wąskiego filtru na tak wysoką częstotliwość jest możliwe, ale bardzo trudne.
15-03-2016 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 26-09-2012
Post: #13
RE: Rezonatory pod filtr ceramiczny
To wiem że się da. Sporo fabrycznych ma filtry właśnie na wysokiej pośredniej. Ale tu rozmawiamy o rozwiązaniach amatorskich.
Pomierzyłem kilka kwarców 32MHz i policzyłem to i owo. Z moich rozważań wynika że być może się da.. Ale nie jest to łatwe. Przede wszystkim w standardowym wykonaniu kwarc ma pojemność międzyelektrodową (równoległą) Cp ok 5pf. Na 5 MHz to jest prawie nic, ale na 32MHz ta pojemność przepuszcza już całkiem sporo - stąd może być problem z tłumieniem daleko od pasma (zamiast 90dB np 40dB). Dobroci tych kwarców na tych częstotliwościach są większe bo mniejsze jest Cszer kwarcu. To powoduje że pojemności w takiej drabince są rzędu pf (w standardowym 2.5kHz filtrze na 6MHz są rzędu 30-80pf). Ciężko więc dobrać pojemności w drabince, a drobna niedokładność (pojemności montażu np) powoduje że filtr będzie do kitu. Ponieważ Cp jest podobne do kondensatorów w drabince jest problem z uzyskaniem wymaganej szerokości pasma.

Reasumując - pewnie się da, ale raczej w fabryce...
Pozdrawiam

PS: Napisaliśmy z Henrykiem prawie w tej samej chwili Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2016 17:55 przez SQ5KVS.)
15-03-2016 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,145
Dołączył: 29-01-2010
Post: #14
RE: Rezonatory pod filtr ceramiczny
Wpływ pojemności równoległej na "przepuszczanie" sygnału można zredukować dołączając cewkę równolegle do kwarcu tak by była w rezonansie równoległym z pojemnością międzyelektrodową.
16-03-2016 7:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,304
Dołączył: 23-08-2009
Post: #15
RE: Rezonatory pod filtr ceramiczny
(15-03-2016 17:53)SQ5KVS napisał(a):  To wiem że się da. Sporo fabrycznych ma filtry właśnie na wysokiej pośredniej. Ale tu rozmawiamy o rozwiązaniach amatorskich.
PS: Napisaliśmy z Henrykiem prawie w tej samej chwili Smile

W sprzętach fabrycznych prawie w 100% jeśli jest wysoka pośrednia to jest kolejna przemiana częstotliwości.
Filtry które osobiście sprawdzałem miały od 15Khz do 30kHz szerokości.
Specjalnie dedykowane filtry robione w celu poprawy IP3 miały szerokość około 6kHz!!! ...

Nadal twierdzę, że zrobienie filtru o szerokości 3kHz i mniej na 70MHz jest nie lada wyzwaniem. Chętnie obejrzę wyniki pomiarów takiego filtru jeśli komuś uda się zrobić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2016 10:04 przez SP2JQR.)
16-03-2016 10:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 26-09-2012
Post: #16
RE: Rezonatory pod filtr ceramiczny
Wracając do tematu wątku.
Pomierzyłem przy pomocy metody 3dB rezonatory o których wcześniej wspomniałem. Częstotliwość nominalna to 10137kHz.
Pojedyncze rezonatory miały Lm~ 14.64mH, Cs~ 16.8455f i Rs ~10Ω (tak wyszło z pomiaru choć pewnie jest to zaniżone).
Zdecydowałem się na prosty filtr dwukwarcowy drabinkowy - przez chwilę myślałem o układzie mostkowym ale ostatecznie wybrałem prostsze (chyba) rozwiązanie. Jeśli ktoś ma inne sugestie chętnie przyjmę Smile
Przypomnę że filtr ma za zadanie wyselekcjonować pasmo cyfrowe i wspr z pasma 30m, głównie do zastosowania z SDR na donglu na RTL z upconverterem.

Ponieważ interesowała mnie częstotliwość krańca pasma w okolicach 10140kHz, to musiałem dać mniejsze kondensatory w szeregu z kwarcami ("podstroiłem" ich częstotliwość). Schemat (z symulatora LT) poniżej:
İmage

Symulowane przenoszenie:
İmage

Po zmontowaniu "na pająka" (wszystkie kondensatory C0G + 33pF z trymerem 40pF zamiast C5) wyszło co poniżej:
İmage


Jest pewne (~5dB) tłumienie.
Autotransformatory nawinięte na FT37-43, być może jest źródłem strat, albo wartość rezystencja strat rezonatorów jest większa.

O dziwo, kiedy to wszystko przeniosłem na płytkę wyszły sporo większe garby (ok 1dB), podejrzewam że może przegrzałem kondensatory w szeregu z rezonatorami (użyłem tych samych co z pająka), są to bardzo małe SMD o rozmiarze chyba 602. Będę dalej zgłębiał temat.

Pozdrawiam
SQ5KVS
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2016 17:55 przez SQ5KVS.)
29-03-2016 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości