Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maszyna CNC
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1
Maszyna CNC
Właśnie uruchomiłem małą biurkową maszynę CNC, uczac sie g-code wycinąłem i powierciłem otwory do moich Tulipanów. Wycinanie tych otworów pod głośniki trwa 6godzin (aluminium w tym miejscu ma ponad 4mm grubości) ale to i tak lepsze niż recznie wiertarką 136 otworów.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
02-12-2015 1:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 282
Dołączył: 18-10-2011
Post: #2
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Aaa no to moje gratulacje Artur. Język maszynowy zaliczony... Obudowy wyszły fajnie....Dla porównania na mojej maszynie podobne otwory pod głośnik wierciłem 5 minut Smile
02-12-2015 9:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #3
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
2 sekundy na jeden otwór o glebokości 4mm!!! z pozycjonowaniem?

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
02-12-2015 9:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 282
Dołączył: 18-10-2011
Post: #4
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Noo ba Smile Mówiłem Ci, że mam inną maszynę Smile Inna sztywność inne silniki, inne prędkości, inne wrzeciono Smile
Jak będę wiercił nagram CI filmik - uwierzysz Smile
PS. Artur jakie dokładnie zastosowałeś impulsatory do M0NKI, te z przyciskami??
02-12-2015 10:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #5
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ja ostatnio zakupiłem takie z odwrócona obejmą lutowaną do PCB, taki enkoder sie nie rozsypie przy uszkodzeniu mechanicznym bez wyłamania laminatu.
Zobacz jak wysoko mam wrzeciono podniesione.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2015 11:01 przez SP3OSJ.)
02-12-2015 10:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 20-05-2015
Post: #6
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przepraszam , może trochę nie na temat, ale co to za fajna maszyna CNC. Czy jest jakeś info o niej.

Podrawiam

Ryszard 73
02-12-2015 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 282
Dołączył: 18-10-2011
Post: #7
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(02-12-2015 10:46)SP3OSJ napisał(a):  Ja ostatnio zakupiłem takie z odwrócona obejmą lutowaną do PCB, taki enkoder sie nie rozsypie przy uszkodzeniu mechanicznym bez wyłamania laminatu.
Zobacz jak wysoko mam wrzeciono podniesione.

Haaa...no widzę, że przeobiłeś maszynę Smile Dodane blachy po bokach Smile....
02-12-2015 14:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #8
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
"blachy!!!" - deski aluminiowe o grubości 12mm. Maszyna kompletna ze sterownikiem LPT zakupiona w Chinach za ok $500. (kupowane gdy dolar kosztował 3,5).

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
02-12-2015 15:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #9
RE: Maszyna CNC
Ja w sprawie enkodera.Moja angielszczyzna jest sprzed półwiecza. Na kitajskiej stronienie nie potrafiłem zrozumieć, ile on ma impulsów na obrót. Sądzę, że skoro go kupiłeś, to nadaje się, ale bądź uprzejmy ze dwa zdania...

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
02-12-2015 18:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #10
RE: Maszyna CNC
Ten enkoder ma 360impulsów na obrot. Twórcy softu Tulipana mowią o 400. Dla mnie jest to bez znaczenia choc chyba 360 jest lepszy bo bardziej dokłądny ale wiecej trzeba sie nakrecic. Ważne by dla wersji mojej mial miec obudowe o fi 38mm, a ten to ma. Nie wiem czy to przeczytasz bo posty zostaly przeniesione do innego dzialu.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
02-12-2015 22:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości