Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojskowy PA 100W z DW_RADIO
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,069
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
Wojskowy PA 100W z DW_RADIO
Onegdaj DW_RADIO oferowało PA na tranzystorach THX15
İmage
Dzisiejszy dzionek przeszedł mi na odpalaniu tego ustrojstwa. Niestety z negatywnym skutkiem. Wzmacniacz jest małpio-odporną wojskową konstrukcją, zabezpieczoną przed głupotą szeregowca. Jednocześnie dobrą łamigłówką, bo dokumentacja dostarczona przez sprzedawcę jest niekompletna i niestety nie odpowiadają rzeczywistości. Brakuje schematów bloku zabezpieczeń i komutacji. Komutację rozrysowałem (opublikuję gdy przeniosę z kartki do kompa), a zabezpieczenia w miarę wolnego czasu. Aby sprawdzić poprawność schematów bloku PA i zasilania niestety trzeba zrobić sporą demolkę - połączenia są lutowane grubym drutem, a tranzystory do radiatorów chyba przyspawane. W schemacie zasilania coś mi nie pasuje w sterowaniu stabilizatora na THX14 i THX20. Pomiary napięć nie są takie jak by się można było spodziewać po tym schemacie. Zapraszam elektroników do burzy mózgów co tam nie jest poprawnie wyrysowane :-)
Może ktoś już miał styczność z tą konstrukcją, bo DW_RADIO sprzedało tego sporo.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage

73 JERZY SQ9RFC
21-09-2015 0:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 164
Dołączył: 01-09-2014
Post: #2
RE: Wojskowy PA 100W z DW_RADIO
Niektóre diody mogą być Zennera, szczególnie przy Q7.
THX14 - czy nie zamieniono kolektora z emiterem?
BD137 npn
Obwód przy Q11 ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 13:14 przez SP6LUN.)
21-09-2015 13:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 344
Dołączył: 30-09-2013
Post: #3
RE: Wojskowy PA 100W z DW_RADIO

.pdf  thx15 (1).pdf (Rozmiar: 532 KB / Pobrań: 902) Ten układ zasilania ma za zadanie polaryzować bazy.Dwa typy tranzystorów to i dwa napięcia. Masz ode mnie dane techniczne plus "gotowca testowego" do zabawy. Powodzenia!!! Cool
26-09-2015 16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości