Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT502m
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 226
Dołączył: 02-02-2010
Post: #21
RE: NWT502m
Mam pytanie co do tej płytki, czy ktoś znalazł jakieś błędy? Zastanawia mnie układ podwajacza, czy połączenie drugiej strony cewki gdzie ma być wlutowany trymer jest połączone przez metalizacje otworu do masy drugiej strony płytki. Chyba nie powinno być tam połączenia i trzeba by to rozwiercić przed wlutowaniem trymera. Proszę o uwagi kolegów którzy to uruchomili.
Załączam widok mojej płytki z zaznaczonym miejscem.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73! Zbyszek
03-07-2010 10:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MQH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 07-02-2010
Post: #22
RE: NWT502m
İmage İmage Witam
Oczywiście w tym miejscu jest błąd, należy rozwiercić to połączenie wiertłem ~ 3mm od strony masy ( nie po stronie elementów SMD ).
Jest to filtr 1,2 GHz - generator pracuje na tej częstotliwości.
Ja uzyskałem lepsze parametry układu gdy dookoła płytki zastosowałem
dodatkowe połączenie masy (cieńka srebrzona blacha wygięta na kształt litery U ). Po wakacjach wrócę do układu aby polepszyć parametry- odstęp drudiej harmonicznej ( tak jak to zrobiłem z NWT 7 ).
Pozdrawiam !
04-07-2010 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MQH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 07-02-2010
Post: #23
RE: NWT502m
Witam
Mam pytanie, czy ktoś zrobił NWT500 w wersji
z generatorem 10 MHz ( oprogramowanie 1.19
wariant 18 wg. DL4JAL ) ?
Huh
22-01-2011 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #24
RE: NWT502m
Witam
Dwa lata temu robiłem na generatorze 10 MHz ale miałem problemy z synchronizacją pętli po wyłączeniu i włączeniu ponownym czasami nie zaskakiwała. Próbowałem jeszcze raz na drugim egzemplarzu generatora i sytuacja była podobna. Wymieniłem generator na 14.85MHz i pętla zaskakiwała bez problemu (oczywiście wgrałem odpowiedni program). Być może należałoby zmienić niektóre elementy w pętli ale ponieważ przyrząd chodził dobrze już do tematu nie wracałem.
VY 73 Roman SP5AQT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2011 14:33 przez SP5AQT.)
23-01-2011 14:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 30-04-2011
Post: #25
RE: NWT502m
Witam.
Przeczytałem parę postów oraz przejrzałem stronę dl1alt i nabrałem strasznej chęci na złożenie NWT502.
Czy ktoś ma wiedzę jak , skąd zdobyć płytki drukowane do tego projektu?
Na stronie http://www.dl1alt.de/ nie ma za wiele informacji , jest tylko schemat i rozmieszczenie elementów.
Pozdrawiam
Andrzej SQ1GU
12-06-2011 8:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 15-06-2011
Post: #26
RE: NWT502m
czesc Andrzej,
ja tez mam ochote i pracuje nad tym by zebrac dokumentacje itp. wyslij mi na priv swojego maila. podrzuce to co mam. jakbys gdzies zamawial plytki to moze sie polaczymy??Smile
nie wiem czy raczkujacy elektonik sobie z tym poradzi, ale od czego sa fora?Smile
73!
24-06-2011 17:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 30-04-2011
Post: #27
RE: NWT502m
Witam SQ8GUO
Zaglądałem na forum codziennie aż mi się znudziło i dopiero dziś zajżałem co tu słychać .
Niestety nie podłącze się do płytki NWT502 bo już mam. Napisałem maila do DL1ALT i mi przysłał razem z prockiem i paroma gadzetami.
Jestem w trakcie składania , a właściwie kompletowania reszty części.
Pozdrawiam
14-07-2011 23:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #28
RE: NWT502m
(15-03-2010 10:10)sp9mrn napisał(a):  2. Czy ktoś zbadał, gdzie optymalnie kupić części - na allegro znalazłem prawie wszystko (DDSa mam), ale koszty przesyłki (przy takim rozdrobnieniu) są mordercze. Może ktoś już znalazł dobrego sprzedawcę "wszystkomającego"

3. Czy jest ktoś, kto mógłby zaprogramować mi PICa smd (oczywiście pokrywam wszystkie koszty)

AD.1 Scalaki kupowałem przez Allegro, resztę SMD w TME Big Grin. Nie znalazłem nikogo kto by miał wszystko. Najwiecej kłopotu było w moim przypadku ze zdobyciem DDS, diody pojemnościowej i trymera do filtra 1.2GHz.

AD. 2 Mam zaprogramowanego jeszcze jednego PIC-a (na wszelki wypadek programuje zawsze dwie trzy sztuki). Jest w nim tylko oczywiście tylko bootload-er ale z WinNWT bo problemu wgrywa się główną część.

(03-04-2010 12:37)SQ5MGA napisał(a):  Witam,
Jesli ktoś z Was juz uruchomił NWT500/502 to czy może opisać procedurę strojenia/uruchamiania generatorów dla DDS.
Chodzi mi o ustawienie czestotliwości 600 MHZ i 1,2GHz taktującej DDS'a
Z opisów DL1ALt zauważyłem ze należy ustawić włoasciwe napiecie na diodzie pojemnościowej, czy coś dodatkowo nalezy wykonać?

Generator ruszą sam po poprawnym złożeniu, potwierdzeniem tego jest napięcie na diodzie pojemnościowej około 2 ÷ 2.2 V.

Trymery są do ustawienia fitów, w zależności od wersji masz jeden na 1.2 GHz lub dodatkowo drugi na 600MHz. Ja je ustawiam po prostu na największe wychylenie sondy w.cz.

Na koniec przed włożenie do obudowy, trzeba skalibrować generator pętli PLL na odpowiednią częstotliwość np 12.8 MHz

----------------------------------------------------------------------------------

Czy ktoś ma płytkę lub dokumentację płytki do MCD-500, czyli układu ekranu LCD do oglądania i sterowania NWT-kiem zamiast komputera. Oczywiście mówię o układzie który poprzez RS-a podłancza się do standardowego NWT-eka

----------------------------------------------------------------------------------

sp9mqh - Hehe, aleś ponaklejał radiatorów Big Grin Big Grin, a wystarczy prosty zabieg przed montażem DDS-a i bez radiatorów ma on 50 stopni.

--= SWL SP6-01-396 =--
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2011 10:26 przez SQ6OXK.)
29-07-2011 10:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 17-06-2009
Post: #29
RE: NWT502m
Witam - posiadam dokumentację do MCD500 V2.1 - czy program obsługi będziesz pisał sam? Ja kupiłem od Helmuta DL1ALT zaprogramowany procesor do MCD500 - ale to na przyszłość - pozdrawiam Jacek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2011 16:56 przez SQ2EER.)
29-07-2011 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #30
RE: NWT502m
Prawdopodobnie najpierw zaopatrzę się w program u Halmuta, ale kto wie może kiedyś usiądę i coś napisze.

Musiałbym jednam najpierw poznać, protokół komunikacji, a nie miałem jeszcze okazji się natknąć na niego.

--= SWL SP6-01-396 =--
29-07-2011 19:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości