Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Układy komunikacyjne motoroli
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 667
Dołączył: 26-09-2012
Post: #1
Układy komunikacyjne motoroli
http://noel.feld.cvut.cz/hw/motorola/boo...ts_msg.pdf
A tam to czego czasem trzeba, czyli spis układów (żeby można było wygoglać z sieci), układy do telefonii, modemy FSK itp.. Może komuś się przyda.
A to jeszcze lepsza perełka - kompletne dwa mieszacze, z AGC, detekcją AM, drugim wzmacniaczem z AGC, wg. noty katalogowej IP3 na poziomie 127dBuV... Tylko gdzie to dostać Smile

http://www.amstzone.org/MC13030.pdf

http://www.rsp-italy.it/Electronics/Data...28rev6.pdf
Motorola - Analog/Iterface IC's
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 16:24 przez SQ5KVS.)
24-06-2015 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 313
Dołączył: 30-09-2013
Post: #2
RE: Układy komunikacyjne motoroli
Zadzwoń do Rybnika do firmy AKSEL. Oni robią konstrukcje głównie na stacjach Motoroli. Poza tym w Polsce w Krakowie bodajże była jedyna produkcja (!) radiostacji Motoroli na Europę. Jak jeszcze nie wywieźli wszystkiego do Chin to coś możesz uzyskać.Cool
25-06-2015 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 04-12-2014
Post: #3
RE: Układy komunikacyjne motoroli
MC13030 to ciekawy układ. Postaram się zdobyć parę sztuk.
Ceny wydają się przystępne.

73, Mietek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 16:36 przez SP5HBT.)
26-06-2015 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 04-12-2014
Post: #4
RE: Układy komunikacyjne motoroli
Troszkę trwało poszukiwanie pewnego dostawcy ale udało się.
Kupiłem parę sztuk MC13030DW.
Teraz pora na zabawę. Trzeba będzie zrobić jakiś układ próbny choćby wg noty aplikacyjnej ale przyznam się, że to może potrwać bo nie lubię prasowania.

İmage

73, Mietek
24-09-2015 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 313
Dołączył: 30-09-2013
Post: #5
RE: Układy komunikacyjne motoroli
Ja z kolei " nie trawię" patologicznie SMD. Czy to musiało powstać tak późno? jak ja mam juz słabszy wzrok i ręce mi się zaczynają trząść ?? a co z poczciwym montażem przewlekanym ? Już be ?
25-09-2015 6:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 443
Dołączył: 05-04-2011
Post: #6
RE: Układy komunikacyjne motoroli
Nadal można robić w przewlekanym. Jedynie najnowsze układy scalone nie są już produkowane w obudowach DIP, więc tego już nie przeskoczysz.
25-09-2015 8:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #7
RE: Układy komunikacyjne motoroli
Można zastosować adapter SO-DIP.
Ale co zrobić jak scalak ma 8 nibynóżek i ma rozmiar 3x3 mm ?

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
25-09-2015 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 166
Dołączył: 15-09-2010
Post: #8
RE: Układy komunikacyjne motoroli
(25-09-2015 20:20)SQ6ADE napisał(a):  Można zastosować adapter SO-DIP.
Ale co zrobić jak scalak ma 8 nibynóżek i ma rozmiar 3x3 mm ?

Przylutować. Ma rozstaw 0,5mm? Jak mniejszy, to gorzej.
25-09-2015 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #9
RE: Układy komunikacyjne motoroli
(25-09-2015 20:20)SQ6ADE napisał(a):  Można zastosować adapter SO-DIP.
Ale co zrobić jak scalak ma 8 nibynóżek i ma rozmiar 3x3 mm ?
Chyba bym dał radę....gorącym powietrzem. Robiłem już taką próbę, lut wychodzi jak z fabryki. Nie robiłem jeszcze tylko takiej prasowanki maciupkiej...
Co do tego scalaka MC13030DW, to przyznam że całkiem fajne radio na QRP można na tym skomponować. Pewnie by rewelacyjnie grało.
Cytat: Troszkę trwało poszukiwanie pewnego dostawcy ale udało się
Może jakiś namiar na dostawcę?....
Rysio!
25-09-2015 21:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #10
RE: Układy komunikacyjne motoroli
Lutowałem już takie rastry ale do pcb i scalaki z większą ilością nóg. Problem że to pamięć i trzeba dospawać do programatora. Strach to w pęsetę nabrać bo może wystrzelić gdzieś bez szans na znalezienie.
Nie lubię tego zwrotu ale to MASAKRA Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
25-09-2015 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości