Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pixie 2
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 368
Dołączył: 23-03-2010
Post: #11
RE: Pixie 2
Cytat:Zasada działania Pixie jest ciekawa......
Nic tu ciekawego, ot zwykły mieszacz sygnałów, odbieranego i własnej heterodyny, gdzie wynikiem mieszania jest bezpośrednio sygnał akustyczny. następnie wzmocniony i przesłany drutem do słuchawek. I to wszystko.
17-03-2015 17:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 648
Dołączył: 11-02-2011
Post: #12
RE: Pixie 2
(17-03-2015 17:08)SP6IFN napisał(a):  
Cytat:Zasada działania Pixie jest ciekawa......
Nic tu ciekawego, ot zwykły mieszacz sygnałów, odbieranego i własnej heterodyny, gdzie wynikiem mieszania jest bezpośrednio sygnał akustyczny. następnie wzmocniony i przesłany drutem do słuchawek. I to wszystko.

Dla mnie proste to znaczy piękne ! Smile
17-03-2015 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 924
Dołączył: 02-07-2010
Post: #13
RE: Pixie 2
A co byście koledzy powiedzieli na SKEDA PXIXE V PXIXE

73 JERZY SQ9RFC
18-03-2015 1:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #14
RE: Pixie 2
(18-03-2015 1:07)SQ9RFC napisał(a):  A co byście koledzy powiedzieli na SKEDA PXIXE V PXIXE

Można by Smile Ja swoje Pixie oddałem Bogusiowi wprawdzie, ale to moment złożyć..
Jak do tej pory zrobiłem tylko na niej jedną łączność z drugim pokojem (córka SQ8MEG) i po tym schowałem do szuflady, bo jednak odbiór jest szeeeroki bez filtrów i niezbyt przyjemny na dłuższą metę...
Ale jak Twoje 20-30mW Jureczku odbierałem w Kawce, to i na Pixie pewnie byśmy się słyszeli.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2015 13:40 przez SQ8LUV.)
18-03-2015 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 924
Dołączył: 02-07-2010
Post: #15
RE: Pixie 2
OK. To może coś w święta podziałamy - będzie wreszcie więcej czasu - proponuję najpierw zrobić v1 potem v2, v3. Wrócę do starego ustawienia delty - gdzie jedno ramie było chyba bardziej w Twoim kierunku. Myślę że spokojnie się usłyszymy na 10 mW, ale raczej wczesnym wieczorem, lub rankiem. Prosimy kolegów o dołączenie do grupy. PIXIE składa się w godzinę, a zabawa może być przednia. Nie będziemy używać żadnego innego sprzętu łączności, ustalimy częstotliwość, przedział czasu i wołamy/słuchamy. CQ PIXIE CQ PIXIE CQ PIXIE DE ... i oczywiście na sztorcach ze spinaczy biurowych ...

73 JERZY SQ9RFC
18-03-2015 20:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #16
RE: Pixie 2
Postaram się zlutować Pixie. Póki co składałem dziś Tadziowi klucz na arduino (nanokeyer), a że wersja jest z wyświetlaczem i ... wpadł mi w ręce ciekawy soft na arduino z innej beczki, to ... zrobiłem DDSa z pośrednią (lub bez, wedle potrzeb) Wink. Pomyśleć, że syntezę DL4YHF robiłem chyba kilka tygodni od podstaw (prasowanie, wytrawianie itd.), a tu leżąc w łóżku, kryjąc się z lutownicą przed żoną i trochę po omacku, bo lampka wielkości świeczki, zajęło mi to 1.5 godziny (też od podstaw) Oczywiście wersja prototypowa, na kabelkach, często kombinowanych..
Skok przestrajania o 10/50/100/500Hz 1/2.5/5/10/100 kHz i 1MHz (zmienia się poprzez naciskanie encodera, lub innego przycisku chwilowego).
Zakres od 1 - do 30 MHz, użyłem gotowego modułu z AD9850 (parametry można zmienić, jak też rozbudować urządzenie według potrzeb, można też zastosować AD9851 dokonując odpowiednich zmian w oprogramowaniu), zmierzę w wolnej chwili dokładniej zakres częstotliwości, moc itd...

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2015 7:17 przez SQ8LUV.)
19-03-2015 1:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 924
Dołączył: 02-07-2010
Post: #17
RE: Pixie 2
Krzysiu przenieś posta do działu o DDS ba Admin zawału dostanie :-) Dziś wieczorem 21 będę przy radiu...chyba.

73 JERZY SQ9RFC
19-03-2015 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RBW Offline
Marcin
**

Liczba postów: 76
Dołączył: 21-10-2011
Post: #18
RE: Pixie 2
Ostatnio miałem dwie łączności ze stacjami czeskimi pracującymi na pixie w okolicach 7.023MHz, w zasadzie do łączności by nie doszło gdyby korespondenci nie sygnalizowali na końcu wywołania że są stacją QRPP, bo po prostu tylko słuchałem bez zamiaru nadawania. Jak na skromne 200mW to sygnał był na poziomie przyzwoitym. Jedna stacja dostała 579 druga 559.
Pierwszy korespondent miał w oryginalne PIXIE, drugi jako odbiornik wykorzystał Lidię.
A ja mam zamiar pójść o krok dalej, tzn. wyeliminować w Lidii VFO a doprowadzić sygnał z generatora kwarcowego. Bardzo prosta przeróbka, robiłem już to kiedyś oraz zapewnić chociaż przestrajanie w zakresie 5kHz przeciągnięciem kwarcu. Koncepcja nie jest zła, tym bardziej, że odbiór CW cechuje się znacznie lepszym zawężeniem niż na PIXIE. Problemem może okazać się zgranie offsetu np. 800Hz przed i po przeciągnięciu na maximum.
13-08-2015 14:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 648
Dołączył: 11-02-2011
Post: #19
RE: Pixie 2
Czy ktoś zrobił Pixie 2 z sidetone ? Ja robiłem, ale u mnie nie działa.

Ja swojego TRX-a zrobiłem tradycyjnie w stylu manhattan. Oczywiście działa, a oto dowód.


Załączone pliki Miniatury
İmage

.pdf  Pixie2PlusSidetone.pdf (Rozmiar: 22.47 KB / Pobrań: 345)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2015 14:47 przez SQ8NZD.)
14-09-2015 14:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RSC Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 20-11-2012
Post: #20
RE: Pixie 2
Dodam do tematu pewne info. Zamówiłem u ping-pongów Pixie 4 - czasami zwane nawet 4.1

Jakby ktoś to budował trzeba uważać na kondensator bodajże C4. Na schemacie ma 100uF. W spisie części jest jako 100nF ...a powinien być 100pF.

Mam nadzieję, że ta informacja oszczędzi komuś ewentualnych eksplozji łacińskich na chińskich niewypałach Wink

IL-2: Cliffs of Dover pilot (TeamFusion max realism mod)
01-02-2019 19:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości