Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
problemy z programowaniem avr
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 09-11-2009
Post: #11
RE: problemy z programowaniem avr
Rafał ja na szybko to zrobilem Pony progiem, ale teraz sprawdziłem stary program hex2bin ( http://gnuwin32.sourceforge.net/downlink...in-zip.php ) i też działa (tylko to jest stary program więc trzeba stworzyć plik .bat o treści :
hex2bin nazwapliku.rozszerzenie
czyli u Ciebie :
hex2bin TransistorTester.eep
to na wszelki wypadek gdybyś nie pamiętał DOSa Smile

Pozdrawiam.
Włodek SP6AN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2014 21:09 przez SP6AN.)
21-06-2014 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 27-01-2013
Post: #12
RE: problemy z programowaniem avr
Zgadza się masz racje Rafałe, kol. SP6AN też ma rację, teraz sobie przypomniałem ze kiedyś miałem podobny problem z formatem wejsciowym chyba w Keilu do Dallas DS89C450, i przekonwetowałem podonym konwerterem. Jest generalnie bałagan z tymi formatami. Bascoma nie używam, a mój obecny programator AVR przyjmuje oba formaty.
(21-06-2014 20:53)SQ4AVS napisał(a):  Włodku czy dobrze rozumiem by załadować ten plik za pomocą bascoma do procesora (nawet nie wiem w czym to jest napisane) należy dokonać konwersji pliku hex z zawartością eepromu do formatu binarnego i dopiero go załadować? Jeśli tak to mógłbyś polecić jakiś program do konwersji hex -bin. Ten sam problem miałem z sina prog.

Użyj tego konwertera, faktycznie bascom nie moze wykryć formatu, bo bin to tylko 'surowe' dane, w odwrotnym wypadku by wykrył że to nie jest .hex w formacie motoroli albo tym drugim.

Najlepszy rodzaj Polaka to Polak katyński

twitter.com/hf8v
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2014 21:29 przez HF8V.)
21-06-2014 21:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #13
RE: problemy z programowaniem avr
Włodku dzięki za pomoc. DOS-a już dawno nie używałem ale myślę, że sobie poradzę ;-). Pisząc programy używając eeprom w bascomie nawet do głowy mi nie przyszło, że zapisuje on w binarce. Ten sam problem dotyczył też np. sinaproga będące nakładką na avr dude.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2014 8:00 przez SQ4AVS.)
22-06-2014 7:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 09-11-2009
Post: #14
RE: problemy z programowaniem avr
Rafał - po to jest Forum Smile
Często sprawdzam działanie programów z sieci i nie zawsze jest napisane w jakim formacie są zapisane pliki- np: .sch, .pcb, czy wspomniany .eep, który jak wcześniej wspominałem z Pony Proga jest formatem samym dla siebie bo w nagłówku nadpisuje i przesuwa dane opisem chipa, İmage dlatego używam edytora w rodzaju Hex Workshop lub WinHex żeby sprawdzić w jakim programie plik jest zapisany.

Pozdrawiam.
Włodek SP6AN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2014 8:33 przez SP6AN.)
22-06-2014 8:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #15
RE: problemy z programowaniem avr
Polecam ten programik
http://avr8-burn-o-mat.aaabbb.de/avr8_bu...ui_en.html
współpracuje z avrdude (jest nakładką graficzną na niego)
http://download.savannah.gnu.org/releases/avrdude/
w setingu trzeba wskazać avrdude.exe
avrdude.conf
i rodzaj programatora,
wymaga javy
po prawej stronie ekranu wyboru pliku do programowania ustawić na auto, automatycznie rozpoznaje sposób zapisu danych do pamięci (intel hex, motorola, raw)
sprawdzony działa bez zarzutu
23-06-2014 15:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 641
Dołączył: 26-09-2012
Post: #16
RE: problemy z programowaniem avr
Program fajny, i można sporo "wymusić" ale o ile dobrze pamiętam, nie ma tam chyba nowych AVR'ów..?
23-06-2014 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #17
RE: problemy z programowaniem avr
Ale wszystkie których ja używam są ;-)
23-06-2014 18:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości