Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #81
RE: Transceiver wg. M0NKA
Panowie nie można przepuszczać sygnalu przez spolaryzowana diode do masy! Chris nawet pisal cos na ten temat badając filtry srodkowoprzepustowe ze na oscyloskopie ma tłumienie, tlumaczac to winą oscyloskopu. Ja tu widze związek bo zaraz za tymi diodami jest wlasnie ten filtr. Te diody w czasie nadawania się "sfajcza" zawsze będą się fajczyć. Ja z przyzwyczajenia musze widzieć caly schemat bo nie umiem skakać z jednej czasci na drugą (nie ta pamięć) jestem wzrokowcem ale to jest ewidentny blad. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2014 18:23 przez SP3OSJ.)
30-07-2014 18:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #82
RE: Transceiver wg. M0NKA
(30-07-2014 18:23)SP3OSJ napisał(a):  Panowie nie można przepuszczać sygnalu przez spolaryzowana diode do masy! ....

Artur nie kombinuj, schemat przełącznika nadawanie/odbiór jest poprawny i nic się nie "sfajczy", trzeba tylko do końca zrozumieć jak to działa.
Dioda D3 pracuje jako klucz: podczas odbioru podaje sygnał z anteny na wejście odbiornika a podczas nadawania odcina odbiornik od dużego sygnału pojawiającego się na wyjściu wzmacniacza mocy.
Dioda D4 służy do zwierania wejścia odbiornika do masy podczas nadawania aby nie uszkodzić odbiornika. Podczas odbioru dioda D4 nie przewodzi ponieważ na anodzie jest potencjał bliski zeru.
Ważne jest aby podczas prób ze wzmacniaczem mocy były poprawne sygnały sterujące przełącznikiem, dioda D3 musi być wtedy spolaryzowana w kierunku zaporowym. Wysokie napięcie w.cz. ze wzmacniacza podawane jest wtedy tylko na LPF-y i dalej do anteny.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
30-07-2014 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #83
RE: Transceiver wg. M0NKA
Adam mozesz mi to rozrysować. Napisz w ktorym momecie sie myle. Przestudiujmy nadawanie:
1) W czasie nadawania pojawia sie 5V na ANT_TX_ON
2) Za rezystorem R53 (1K) z jednej strony jest 5V a z drugiej jest 0,7V
3) Za cewka pojawia sie napiecie 0,7V (napiecie stałe)
4) na TX_PA_OUT pojawia sie zmienne napiecie nadawania ~80V (10W nie liczylem czy tyle tego jest - bo to nie istotne)
5) za kondensatorem C78 pojawia sie to samo napiecie zmienne
6) Jak dioda D3 moze wytrzymac taki reżim pracy na Anodzie ~80V na katodzie +0,7V
Nawet jesli bys nie podlaczal zadnego napiecia to sygnal nadajnika jest bocznikowany kondensatorem 1nF i dwoma diodami w szeregu do masy. No mnie uczono ze takim obciążeniom nadajnik nie powiniemn być poddawany. Są tu jeszcze elektronicy ktorzy by sie wypowiedzieli? Przeciez to są chyba podstawy.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
30-07-2014 20:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #84
RE: Transceiver wg. M0NKA
(30-07-2014 20:21)SP3OSJ napisał(a):  6) Jak dioda D3 moze wytrzymac taki reżim pracy na Anodzie ~80V na katodzie +0,7V
...... Przeciez to są chyba podstawy.

Podczas nadawania dioda D3 jest spolaryzowana zaporowo stałym napięciem z układu sterowania (TX_ON +5V na katodzie, RX_ON niski poziom na anodzie) co daje nam przerwę w obwodzie pomiędzy C78 a C81. Dioda PIN typu MA4P7102 na napięcie Peak Reverse (Max) = 200V. To czemu taka dioda nie miałaby wytrzymać zaporowo 80V w.cz. ?

Mylisz się sądząc, że napięcie w.cz. z PA pojawiające się na kondensatorze C78 jest w stanie zmienić polaryzację diody D3 wymuszoną poprzez stałe napięcie podawane z układu sterowania radiem.

73 Adam
30-07-2014 20:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #85
RE: Transceiver wg. M0NKA
"Podczas nadawania dioda D3 jest spolaryzowana zaporowo stałym napięciem z układu sterowania" Czyżby? Co to znaczy ze jest spolaryzowana zaporowo? Zaporowo jest dla napiecia od 0 do 1,4V. Lecz jak podasz w takim ukladzie na Anode D3 napiecie wieksze do1,4V to sie okaze ze dioda ta wcale nie jest spolaryzowana zaporowo a przez nia zacznie plynąć prąd! W czasie nadawania pojawia sie tam 80V zmiennego i sądzę ze dioda ta jest w stanie zachowac sie jak detektor AM za ktora pojawi sie napiecie wyprostowane ktore obciazy diode D4. Jesli chcesz zrobic eksperyment to przygotuj sobie kondensator 1uF (tak duzy bo eksperymentowac bedziemy z mala czestotliwoscia 50Hz) podlutuj dwie diody szeregowo z ta sama polaryzacja (katoda pierwszej do anody drugiej) i wsadz to do kontaktu na 230V tak by jedna czesc kondensatora byla na jednym biegunie a drugi biegun byl podlaczony do katody drugiej diody. Oczywiscie mozesz miedzy te diody podawac kazde napiecie przez rezystor, dlawik, (nie ma to znaczenia bo zawsze z tym rezystorem bedzie bedzie 0,7V wymuszone przez druga diode). I zobacz co sie stanie (Diody mozesz zastosowac na 1000V nie ma to znaczenia bo nie o napieciu zaporowym tu mowimy. Opisz jaki uzyskales efekt.
Myślisz że napiecie 230V pojawiające się na kondensatorze C78 jest w stanie zmienić polaryzację diody D3 (z zaporowej - na przewodzącą) ktore jest wymuszone poprzez stałe napięcie podawane z drugiego zasilacza?

Andrzej 80V na 50 omach to za dużo. Powinno być ok 20V. Jeśli tak jest faktycznie (nie ma wzbudzeń) to te diody będą jeszcze szybciej się palić. Nie chetnie ale wydaje mi się ze Chris przyznal mi racje mowiec ze 1nF to reaktancja 12 omow na 14MHz i w związku z tym diody powinny wytrzymać. Tylko ze ta reaktancja jest dodawana z 50 omami anteny w nadawaniu powoduje spletter.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2014 23:14 przez SP3OSJ.)
30-07-2014 23:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5RWU Offline
Qyon
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 15-12-2012
Post: #86
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur, ale to są diody PIN i one mają czas przełączenia rzędu 2.5us. Czyli ta dioda D3 na dodatniej połówce sygnału nie zdąży się spolaryzować w kierunku przewodzenia.

Łukasz
30-07-2014 23:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #87
RE: Transceiver wg. M0NKA
To Łukasz brzmi logicznie. Ze sa to specjalne diody. To by tez wyjaśniało dlaczego zastepcze diody Andrzejowi się palą. Czyli oryginaly maja czestotliwosc graniczna 400kHz. Tylko dlaczego konstruktor mi tego nie napisał, argumentując ze to kondensator 1nF "bierze wszystko na siebie" że za nim napiecie jest miękkie o malej wydajności prądowej. Zaraz sciagam note i czytam.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
31-07-2014 0:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #88
RE: Transceiver wg. M0NKA
Muszę sprostować swoje wywody.
Tak, źle wyliczyłem to napięcie wcz.
Na moim oscyloskopie jest 8 działek.Nastawa max jest 5V na działkę. 8 x 5 = 40Vpp a nie 80Vpp.
Dioda wyparowała też przez czynnik ludzki.
Wmontowałem trzy cewki na 40m, a nie wlutowałem kondensatorów.Czyli zafundowałem zaporę dla wcz.
Cała moc zamiast na rezystor 50 om,poszła na diody.
Na tych diodach zrobiłem 12 QSO na 80m i nic się nie działo do tego zdarzenia.
Artur, dopytaj m0nka jak pomierzyć swr. Moc pokazuje na ekranie a swr nie.Napięcie na PWR_RED mam 1V a linijka na ekranie goła.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2014 5:28 przez SP6AUO.)
31-07-2014 5:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #89
RE: Transceiver wg. M0NKA
(30-07-2014 23:14)SP3OSJ napisał(a):  W czasie nadawania pojawia sie tam 80V zmiennego i sądzę ze dioda ta jest w stanie zachowac sie jak detektor AM za ktora pojawi sie napiecie wyprostowane ktore obciazy diode D4.

Gdyby tak było w rzeczywistości to nie byłoby możliwe działanie przełączników sygnału w.cz. na diodach. Proponuję uważnie przeczytać dowolny opis przełącznika T/R na diodach PIN dostępny w sieci.

PIN Diodes for High Power T/R Switches

73 Adam
31-07-2014 17:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #90
RE: Transceiver wg. M0NKA
Uruchomilem czesc odbiorcza TRX-a i mam takie spostrzeżenia. Z braku anteny muszę odsluchiwac bez niej i z pomoca generatora. Bez anteny slychac na kazdym pasmie jakies dziwne dzwieki w wielu miejscach, nie jest to bialy szum. Prawdopodobnie wynika to z bliskosci czesci cyfrowej i odbiorczej (teraz juz wiem dlaczego Chris obkladam swoja obudowe samoprzylepną miedzia w swoich plastikowych obudowach z drukarki). Trzeba wiec bedzie te plyty przedzielic ekranem. Jest to problem, bo plytki sa blisko o trzeba bedzie powycinac male otwory na elektrolity ktore miedzy plytkami zachodza na siebie (lub je oddalic przedluzajac zlacze). Bez anteny slychac lekkie "pykanie" w czasie przestarajania nie zaleznie od ustawionego kroku. Natomiast przy podaniu sygnalu przy przestrajaniu slychac wyciszenie przy zmianie czestotliwosci. Jest to troche denerwujace i o tyle ciekawe ze na Youtube nie slychac tych efektow przy strojeniu. Poza tym duzo funkcji ktore tak do konca nie wiem do czego sluza. Dodatkowo RIT pracuje pokazujac przestrojenie natomias jak ustawi sie +0 to maly wskaznik czestotliwosci postaje w ostatniej odstrojonej pozycji nie doprowadzajac do zrownania czestoliwosci na wyswietlaczu duzym, ale to sprawa programowa pewnie do zniwelowania dla sprawnego programisty. Ogólnie jestem zaskoczony w jak latwy sposob mozna budować teraz TRX-y - bez filtrow kwarcowych, bez BFO i ich czestotliwosci, bez strojenia. Czas teraz na czesc nadawcza, ale tu nie mam jeszcze rdzeni dwuotworowych to tranzystorow mocy.
Tutaj praca mojego TRX-a:
http://www.youtube.com/watch?v=AeNdcsNGQmM
Antena to 15m drutu na poddaszu, a PCB polaczone tasma serwisowa by sprawdzić oddziaływanie kontrolera na odbiornik TRX-a

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2014 23:41 przez SP3OSJ.)
02-08-2014 23:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości