Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #71
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzej a "pyka" Ci jeszcze ten odbiornik czy może po burzy się uspokoilo? I czy wiesz co to pyka?

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
29-07-2014 11:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #72
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam tylko filtr na 80m i tu pykania nie słyszę.
Na innych pasmach jest bajzel,ale opiszę jak wkleję filtry.
Nie chcę zaśmiecać strony.
Może jutro przyjdzie ochota na cewki.
Filtry na 80 są bardzo szerokie.Przenoszą od 2MHz do 6MHz.Mam na myśli BPF i LPF.
Na 40MHz mam wlutowane cewki, tylko trzeba jeszcze zestroić .

Andrzej
29-07-2014 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 179
Dołączył: 17-01-2012
Post: #73
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,

czyżbyś nie miał w ogóle na 80m pykania wynikającego z "zamrażania" si570 ?
29-07-2014 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 232
Dołączył: 02-02-2010
Post: #74
RE: Transceiver wg. M0NKA
Brakuje mi jeszcze transformatorków. SI570 dziś dostałem, cewki do LPF nawinięte, czkam tylko na kondensatory 100V. Jutro spróbuje uruchomić odbiornik.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73! Zbyszek
29-07-2014 15:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #75
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Wojtku.
Nie ma żadnego pykania.Jest tylko taki efekt:
w głośniku jest jakieś tło szumu i jak kręcę gałą to ten szum zanika na każdym piku.Czy ustawię krok 100Hz czy 1KHz to zanika tło na może 0.1s a może krócej.
Czyli zanikanie tła.Jak szybko kręcę to te zaniki są króciutkie.
Nie ma takich efektów jak w syntezie 4z5ky.Nie słyszę żadnego śrutowania ani stuków.Na 40m też cisza pod tym względem.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2014 16:43 przez SP6AUO.)
29-07-2014 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #76
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy zastanawialiście się nad obudową? Zaraz wszyscy staniemy przed tym problemem.
Nie wiem ilu z nas buduje te TRX-y ale może byśmy się skrzyknęli i można by wykonać takie
obudowy profesjonalnie, może cos podobnego do KX3? Są tu takie możliwości?

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
29-07-2014 17:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #77
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam
W dniu wczorajszym miałem łączność z SP6AUO który pracował z mocą 6W. U mnie wychodził na S8 i gdyby nie było drugiej wstęgi sygnał byłby do przyjęcia pomimo lekkiego przesterowania w torze m.cz.
VY 73 Roman SP5AQT
29-07-2014 17:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 232
Dołączył: 02-02-2010
Post: #78
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zastanawiam się nad transformatorkami CX2047NL. W nocie katalogowej pisze: " Bandwidth specifications are typical in a 75Ω system. " Kolega Andrzej SP6AUO przeliczał filtry LPF i wychodziło mu też 75Ω. Nie wiem dlaczego Chris tak to zastosował, my zawsze stosujemy 50Ω.

73! Zbyszek
30-07-2014 6:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #79
RE: Transceiver wg. M0NKA
To jest transformator ktory zamienia jedna impedancje w druga w stosunku 1:4. To co jest napisane w nocie to informacja ze charakterystyke transformatora sciagano przy obciazeniu urzadzeniem pomiarowym z impedancja 75omow, byc moze producent zaprojektował go pod katem wykorzystywania w jakis liniach 75 omowych, z tad takie warunki pomiarow.
Teraz cos zauwazylem co mnie zaniepokoilo. Czy aby ten przelacznik odbiornika nie powinien miec zamiast jednej diody, rezystor? Jesli to jest jakas zwylka dioda to ten przelacznik jest tlumikiem. Wedlug mojch wyliczeń to R54 powinien miec 2,2K a R53 500R

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2014 13:01 przez SP3OSJ.)
30-07-2014 13:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #80
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur na TX_PA_OUT pojawia się podczas nadawania na FULL ponad 80Vpp.
Dziś robiłem próby z SP6LTP i wy dymiła mi się jedna z tych diod.
Nie mam oryginałów więc wsadziłem jaką miałem 1A 400V.
Jeszcze się nie zastanawiałem nad powodem tego zdarzenia i wlutowałem nowe.
Czekam na dostawę oryginałów.
Uruchomiłem wskaźnik PA na FULL pokazuje około 6W.
Dalej walczę jak uruchomić SWR. Niestety linijka pusta choć na PWR_RET w czasie nadawania pojawia się 1V a na PWR_FWD 2V przy 6Watach na wyjściu.
Ustawiłem PA_BIAS na 15 jednostek to daje prąd spoczynkowy około 900 mA na tranzystorach mocy.
Przy 6W ten prąd rośnie o 800mA.
Rozkład prądu wygląda tak.
Tx 0Wat =450mA +900mA = 1350mA przy wciśniętym PTT.
Tx 6Wat =450mA +900mA + 800mA =2150mA PTT + głos lub gwizd.
Ten napis czerwony PROT już się nie pojawia .
Musiałem przewinąć T2.Zły kierunek nawinięcia.

Andrzej
30-07-2014 16:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości