Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #61
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie wgrywalem jeszcze bo kupilem (pomrocznosc jasna) USB wtyk zamiast gniazdo Smile. Jak fizycznie bede uruchamial to bede to tutaj opisywal. Mam zamiar złożyć drugi taki sam ale tylko na 50MHz i 70MHz tylko trzeba bedzie kupic szybszy SI570 (280MHz), inne koncowki mocy i zmienic LNA i filtry. Chris twierdzi ze przelaczniki 74CBT3253 powinny dac radę, a w wolnej chwili dopisze mi oprogramowanie pod kontroler dla tych pasm.
Na tej plytce komutera jest opcjonalnie C40 -1nF i R8 - 680R. Nie wiecie od czego to jest. R8 pewnie do mikrofonow pojemnosciowych ale C40?
... a wgrywa sie przez male USB! To mam przylutowane zaraz bede to robil.
Jeszcze jeden blad ktory znalazlem

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 14:39 przez SP3OSJ.)
26-07-2014 14:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #62
RE: Transceiver wg. M0NKA
R8 na UI jest do zasilania mic.
C40 1nF blokada we lm386
Wejdź na stronę farnell i wklep numer 166-9896 i szukaj. Wyszukana wartość będzie prawidłowa.
TDK - NLV25T-4R7J-PF - INDUCTOR, SIGNAL LINE, 4.7UH, 1005
Tak, jest mała rozbieżność między schematem a listą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 15:22 przez SP6AUO.)
26-07-2014 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #63
RE: Transceiver wg. M0NKA
Co do obudowy, to ja planuje wypalić ja na laserze. Przygotowane juz jest okolo 70% projektu. Bede stosował gniazda do obudowy dla mikrofonu i zasialania (myslalem też o gnieździe antenowym, ale pozostanie tak jak w oryginale. Całego trx'a mam zmontowanego w 98%, UI 100% (ale nie wykrywa mi windows 8/7/XP i nie mogę wgrać bootloader'a, ale dzisiaj podejmują ostatnią próbę uruchomienia). Jak już uruchomię wszystko, wówczas wypalę sobie obudowe z blachy nierdzewnej (przetestowane do Piligrima i fajnie to wygląda) i ewentualnie jakieś dodatkowe wyjście na chłodzenie (radiator).
Planuję wypalić też ekran z blachy, który wsadzę pomiędzy płyty UI i RF.

Jak już wykonam wszystko, to wrzucę zdjęcia na forum, z tego co liczyłem, koszt takiej obudowy wyjdzie mniej niż plastik z drukarki 3d + ekran.

Pozdrawiam
GS
26-07-2014 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #64
RE: Transceiver wg. M0NKA
Grzesiu. Jak otworzysz program DfuSe Demonstration (nawet na sucho) to trzeba najpierw wskazać gdzie ten bootloader się znajduje.
Klikasz przycisk Choose otwiera się okno i wybieramy ścieżkę dostępu do tego pliku.Klikamy ten plik bootloadera dwa razy i pojawia się w okienku jako " 00 IntFI "
Oczywiście musi być zworka na UI.
Dalej włączamy przycisk ( i trzymamy cały czas) "POWER"
Klikamy Upgrade i po bólu.
Na zielonym polu zapali się Upgrade successful !
Po lewej stronie okienka pojawi się napis 11 KB ....
Może to Wiesz może nie.
Powodzenia
Tu załącznik. to jest widok na sucho. jak podłączysz procesor i zasilanie to się wypełnią pola.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 15:57 przez SP6AUO.)
26-07-2014 15:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #65
RE: Transceiver wg. M0NKA
Juz uruchomilem. Zalacza sie i wylacza. Co mi sie nie podoba to praca enkoderow. Nie zawsze lapia przy szybkim kreceniu, przy wolnym jest OK.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 22:22 przez SP3OSJ.)
26-07-2014 22:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #66
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur, gratuluję.
Powstał pewien problem z polaryzacją U1,U2.
Mam wersję płyty i schematu bez polaryzacji pinów 7 i 9.
Teraz pojawił się nowy schemat z polaryzacją tych pinów.
Może gdzieś jest jakaś informacja o tej polaryzacji.
co ona wnosi na sygnale.?
Zrobiłem wczoraj 5 QSO bez uwag z raportami 59.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2014 12:06 przez SP6AUO.)
27-07-2014 12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #67
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja to mam na plytce od RF (plytka w wersji 0,4) ta polaryzacja to "BPF" i jest opcją co to jest jeszcze nie wiem. Na tej plytce brakuje mi czterech scalakow, i nawinięć toroidow (brak drutu - czekam) Andrzej patrzac na Twój display to się zastanawiam dlaczego masz na display-u niektóre pomarańczowe cyfry czestotliwosci? Chric widze ze zawiesil projekt bo budowa go mocno zajmuje. Dlatego w panice zakupiłem jeszcze jeden komplet, bo części mi zostało sporo, a chciałbym mieć cos na 50 i 70 MHz. Teraz szukam gdzie mogę kupic SI570 w wersji do 280MHz. Digikey mogę kupic ale 50sztuk!

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2014 12:57 przez SP3OSJ.)
27-07-2014 12:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #68
RE: Transceiver wg. M0NKA
http://www.sdr-kits.net/Webshop/search.p...70&x=0&y=0
Tu kupowałem si570.Tylko cmosa nie widzę na 280MHz
Tak były niektóre cyfry na czerwono.
W tej chwili radio nie działa i część cyfr świeci na czerwono.
Była z 1 godzinę temu burza.
Czeka mnie szukanie.
Ustaliłem brak kontaktu z si570,a to czerwone cyfry.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2014 19:22 przez SP6AUO.)
27-07-2014 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #69
RE: Transceiver wg. M0NKA
Uruchomiłem plytke kontrolera TRX-a i opisze parę moich uwag. Enkodery zaczely lepiej pracować po ich parokrotnym poobracaniu. P4 krecac zgodnie ze wskazówkami zegara to czesttliwosc rosnie, odwrotnie spada. Przy szybkim przestrajaniu zaobserwowane przy krou 100kHz cyfry setek kHz czasami zaswieca na czerwono jak się do nich wraca sa już białe. Potwierdza to wypowiedz Andrzeja ze czerwone cyfry to brak synchronizacji Si570. Na każdym z pasm można wykrecac czestotliwosci z całego zakresu od 2,5MHz do 30MHz. Przy takim przestrajaniu nie slychac przerzutów filtrow pasmowych. Prace tych przekaźnikow slychac tylko w momecie gdy korzysta się z przyciskow przelaczania pasm. W ten sposób można latwo sobie rozregulować czestotliwosci w stosunku do przypadających im filtrow, dobrze ze jest na LCD informacja na jakim pasmie powinnismy pracować (80/40/20m itp.) Nastepna sprawa to mocno nagrzewają się stabilizatory z 12V na 8V i z 8V na 5V. Tu potrzebny jest dobry radiator. Urzedzenie pobiera mi na odbiorze ok 450mA przy 12V, praca lacznie z druga plytka TRX-a. Czy to jest dużo? tego nie wiem. Może inni się wypowiedzą.
Jeszcze jeden mankament wyswietlacza HY28B. Jak macie zalaczone urzadzenie dotknijcie prawy dolny rog. U mnie automatycznie robi sie bialy ekran. Musialem podlozyc kawałek plastikowej tasiemki miedzy plytke wyswietlacza PCB a biala ramką LCD. Teraz jest OK. Bardzo delikatne sa te wyswietlacze, a maja chyba też w sobie obsługę dotykową ktora w naszym wypadku nie jest obslugiwana ale w zwiazku z tym powinny byc solidne i odporne na tak lekkie odkształcenia.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2014 23:53 przez SP3OSJ.)
28-07-2014 22:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #70
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wy lutowałem i ponownie zalutowałem si570. Jest ok.
Prąd przy odbiorze 420mA.Radiator grzeje się solidnie (jest to belka aluminiowa 10mm x 10mm x 200mm, po jednej stronie tranzystory mocy po drugiej stabilizatory).
Wymieniłem wczoraj enkodery.Teraz jest prawidłowo.W prawo wartości rosną w lewo maleją.(miałem niebieskie,teraz mam zielone)
Kolega Roman SP5AQT/5 ocenił mój sygnał.
Za małe tłumienie drugiej wstęgi.Lekko przesterowany sygnał.
Po włączeniu CAL S-15 pojawia się tabelka na ekranie.Ma trzy pozycje.
PA BIAS - można ustawić prąd spoczynkowy tranzystorów mocy (chyba 450 mA, nie pamiętam czy po 450mA). Ustawione było 37 jednostek na 50 możliwych.
IQ GAIN - od -32 0 +32
IQ PHAS - od -32 0 +32
Te dwie wartości teraz są na 0.Co nimi się ustawia ?.
Pewnie to co Roman zanegował.


Ten czerwony napis PROT też coś oznacza,tylko co ?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2014 12:00 przez SP6AUO.)
29-07-2014 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości