Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #51
RE: Transceiver wg. M0NKA
Talon na kisiel :-)

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
25-07-2014 20:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #52
RE: Transceiver wg. M0NKA
Transformatorki ?
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2014 21:40 przez SP6AUO.)
25-07-2014 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #53
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tylko po co niszczyc mieszacz zeby na bazie wyskrobanych czesci robic mieszacz? Big Grin

No i do tego jeszcze takie cos jest
http://www.ebay.com/itm/2-x-ADE-1-DOUBLE...461b60f958
pz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2014 23:01 przez SP2IPT.)
25-07-2014 23:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #54
RE: Transceiver wg. M0NKA
Co powiecie by do takiego TRX-a zrobic designerską obudowę z przezroczystej bialej 3mm plexi? Wszystko trzymane na tulejkach dystansowych. Tylko przod i tył bez boków? Zupełnie jak Raspberry. Na Allegoro sa ogloszenia o cieciu z lasera. Aluminiowe pokretla i przyciski i wyswietlcz za plexi. Nie wiem czy nie trzeba by było dac aluminiowej przegrody miedzy plytkami by zwiekszyc masę i zrobic ekran. Nietypowy TRX to i obudowa nie typowa.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
25-07-2014 23:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #55
RE: Transceiver wg. M0NKA
Kolego Jakubie.
Kupiłem kiedyś na szrocie kilkanaście tych mieszaczy za 1zł od sztuki.
Nie buduję mieszacza na mieszaczu, tylko wykorzystuję transformatorki gotowe nawinięte o przełożeniu 4:1.
Mają leżeć w szufladzie.?
Do budowy mieszaczy wykorzystuję od lat układ FST3253 .Taki transformatorek 4:1 zastosowałem w kilku moich konstrukcjach (us5msq, piligrim, husarek, dds, Max4,Max6 )
Dziś już się nie wykorzystuje mieszaczy diodowych.
Ale spokojnie, oryginalne transformatory do m0nka jadą po około 20zł za 1szt.
Nawet nie wiem czy będzie mi się chciało je zamienić.
Każdy robi jak chce.
Mam jeszcze mieszacze diodowe TUF-1 kilka razy mniejsze od tych które rozbieram.
Też gniją w szufladzie.Ale może jeszcze do czegoś je wykorzystam.
M0nka jest już na chodzie i mogę go testować i cieszyć się bo jest z czego.
Pozdrawiam.

Andrzej
26-07-2014 6:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-06-2011
Post: #56
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie Koledzy,

Zakładając wątek nie sądziłem, że będzie się cieszył takim zainteresowaniem. Po prostu M0NKA założył wątek na jednym z forów w UK jako ciekawostkę, a ja założyłem tutaj wątek jako ciekawostkę do ciekawostki Tongue Nie mam drukarki 3D i w sumie to mnie powstrzymuje przed zrobieniem tego TRX-a, bo poza tym to małe kompaktowe urządzenie, które miło by było mieć na biurku, szczególnie do pracy terenowej. Czy mogę prosić o filmy na youtube z już uruchomionych konstrukcji? Bardzo chętnie zobaczyłbym alternatywne wykonania w stosunku do oryginału.

Pozdrawiam, Marcin
26-07-2014 6:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #57
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jak na razie to tylko ja zameldowałem o uruchomieniu.
Drukarki 3D też nie mam.Obudowa to odległy temat.
Po uruchomieniu pojawiły się drobne kłopoty i nie mam z kim je skonsultować.
Czekam,aż ktoś uruchomi i podzieli się swoimi uwagami (Chris buduje dom)
Taki przykład z brzegu.
U mnie jak kręcę gałką w prawo to częstotliwość maleje.U kolegi Zbyszka SP6LTP jest odwrotnie.Ja mam enkodery nasze a Zbyszek ma oryginały.
Wychodzi, że różnica zależy od zastosowanych elementów.
Przy przełączaniu kroku włącza się na 1sek Tx.Itp,itd.
Teraz jestem na etapie szukania jak uruchomić swr i power (chodzi o wskazania na wyświetlaczu).

Andrzej
26-07-2014 7:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #58
RE: Transceiver wg. M0NKA
Oj Andrzeju nawet nie wiesz w jak wielkim bledzie jestes z tymi mieszaczami Smile
Moze na KF tak jest, male mam pojecie o tak niskich czestotliwosciach Smile, wyzej (UKF) tam gdzie potrzebna jest naprawde duza dynamika caly czas uzywa sie poziomow heterodyny typu +17dBm i mieszacza diodowego. Gdy pojdziesz jeszcze wyzej to uklady jeszcze bardziej sie "upraszczaja" - jedna dioda i wio Big Grin

Artur pozwole sobie przypomniec, ze to jest transciever - urzadzenie, ktore ma mieszac, cos tam sobie wewnetrznie generowac, nastepnie wszystko probkowac. IMHO obudowa powinna byc wykonana z metalu. Sa tez firmy na alledrogo, ktore robia obudowy na zamowienie wedlug projektu - ceny nie zabijaja.
Jesli masz mozliwosci warsztatowe to warto kupic obudowe od Otto Schuberta - wygladem odstawiaja daleeeeko w pole wszystkie inne.

pz
26-07-2014 8:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #59
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeśli chodzi o drukarki 3D to ja zaniosłem pliki do Leroy Merlin i mi wydrukowali. O tutaj: http://www.leroymerlin.pl/sklepy/poznan-...ml#news-1.
Jednak nie podoba mi się ten wydruk. Troche jest nadtopien które ciężko się usuwa. Materiał praktycznie nie da się obrabiać. Ścieranie (piłowanie) albo się topi albo się nic nie dzieje.
Andrzeju jak uruchomię dam znać i podzielę się spostrzeżeniami, na razie czekam jeszcze na pewne części, jak kondensatory NPO 22nF/100V i 100nf/100V i takie tam.
Z tymi mieszaczami wydawalo mi się odwrotnie to na KF stosuje się mieszacze diodowe które nie wzmacniają sygnału tylko go tlumią ale pracują w dużym zakresie poziomu sygnalu i takie wejście jest bardziej odporne na zakłocenia skrośne. Natomiast na UKF-ie nie ma tak dużych róznic sygnałowych ani innych zakłóceń (do niedawna) ale sygnał trzeba wyciagac z podprogowego szumu wiec wzmacnia się go i dba by nigdzie go tracić. Natomiast na mikrofale stosuje się prymitywne mieszacze diodowe bo nie ma na razie ukladow które by to dobrze robily na centymetrowych zakresach. Jednak chyba to się zmienia, za sprawa wynalezienia grafenu.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 10:08 przez SP3OSJ.)
26-07-2014 10:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #60
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur.
A wgrałeś bootloadera.
Widzę,że płyta UI w komplecie z tej strony. No brak 2 diod świecących.
Nie chcę już tematu mieszacza diodowego ciągnąć.W K2 mam 2 mieszacze TUF1.
Wypowiadałem się w odniesieniu do m0nka.
Chyba, że o czymś nie wiem.Zapytam,czy są jakieś przeciw wskazania by zastosować te wydłubane transformatory (poza ekonomicznymi)?
Są małe i akurat pasują do druku.Jakby były z tej płyty.
Przeleżały chyba z 30lat.Akurat znalazły zastosowanie.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 14:18 przez SP6AUO.)
26-07-2014 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości