Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 228
Dołączył: 02-02-2010
Post: #101
RE: Transceiver wg. M0NKA
To mamy już 4 egzemplarze uruchomione. Czy wskaźnik SWR też u Ciebie nie działa?

73! Zbyszek
18-08-2014 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #102
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja mam dwa uruchomione!. Zachowuja sie podobnie. Wreszcie opanowalem prad ktory teraz przy odbiorze wynosi 250mA (mozna zejsc nawet do 200mA ale wtedy wylacza sie TRX przez 15sekund). Teraz juz nie musze stosowac radiatorow przy stabilizatorach. Jakie osiagacie prady przy nadawaniu? Ja w "starym" ukladzie zasilania kiedy odbiornik pobieral 400mA otrzymywalem przy nastawieniu 5W, 12V i SSB odpowiednio:

3,6MHz
PABIAS “0″: 0.6A (nacisniete PTT) a po zalaczeniu TUNE: 1.9A
PABIAS “50″: 1A (nacisniete PTT) a po zalaczeniu TUNE: 2.1A

14,2MHz
PABIAS “0″: 0.5A (PTT) i TUNE: 1.9A
PABIAS “50″: 1.1A (PTT) i TUNE: 2.2A

28,5MHz
PABIAS “0″: 0,6A (PTT) i TUNE: 1.1A
PABIAS “50″: 1.2A (PTT) i TUNE: 1.9A

Obecnie po wymianie ostatniego transformatora T7 z 2/3 na 2/4 otrzymalem nieznacznie wieksze prady i zwiekszenie mocy.
Jedyne co mi sie jeszcze nie podoba to brak czulosci na wyzszych pasmach po wylutowaniu R39 przy LNA sytuacja sie poprawila tak jakby tranzystor ten pracowal na wzbudzeniu, ale 28 jest jeszcze daleka od idealu. Natomiast te wszystkie smieci slyszane bez wpietej anteny nanosza sie od filtrow i przelacznikow polprzewodnikowych po wylutowaniu R"0" jest idealna cisza. Nie wiem czy bedzie mozna to skutecznie zaekranowac.
SWR nie chodzi ale jak jest niedopasowanie to pokazuje "PROT" Czyli odczyt jest tylko nie na wskazniku.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2014 23:18 przez SP3OSJ.)
18-08-2014 22:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #103
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzisiaj dopiero zakupiłem kątownik z aluminium 5cmx5cm grubości 4mm. Powinno wystarczyć bo to co wcześniej miałem (7x7cm), to przy RX było gorące. Tyle ciepła się wydziela, że w zimie będzie można rozgrzewać samochód Smile
Testy może jutro przeprowadzę.

Wszystko elementy mam wlutowane. Teraz siedzę nad prototypem obudowy. Kombinuje jak rozmieścić elementy, bo nie będę opierał się na tym co jest zrobione z plastiku. Obudowa będzie większa, chcę odsunąc płyty, bo CPU i Codec dają dużo smieci na płytę RF.

Wydaje mi się, że nie wszystko jest zawarte w kodzie. Chris nie ma czasu na pracę nad softem. Pewne poprawki jak w moim przypadku wymagana jest korekcja IQ będą dopiero za 2-3 miechy. Należy uznać, że soft jest na początku swojej drogi.
Za rok, powinien być już dopracowany i zoptymalizowany.


P.S.
Czy występuje u Was wyciszenie (liczone w ms) przy zmianie częstotliwości enkoderem?
18-08-2014 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #104
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur.
To gdzie szukać ten nadmiar 100mA.Te 60mA to poza stabilizatorami.
400mA - 60mA =340mA
U Ciebie jest 200 no 250mA (oczywiście przy odbiorze).
Dodam,że przez Q1 u mnie płynie 10mA,bez R39 (z R39 też płynie 10mA)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2014 11:31 przez SP6AUO.)
20-08-2014 11:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #105
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzej czy z R39 czy bez prad (staly) bedzie plynal zawsze w tym miejscu ten sam. Ja wymonotowalem R39 bo wydawalo mi sie ze tranzystor ten ma tendencje do wzbudzania sie na wyzszych pasmach (zmniejszylem jego wzmocnienie wcz przez wyrzucenie tego rezystora). Uklad stabilizatorow w TRX-ie jest oparty o liniowe stabilizatory z 12V na 8V na 5V i na 3,3V.
Kazde z napiec pobiera stosowny dla siebie prad ktory musi przeplynac przez wczesniejsze stabilizatory. Uklad jest malo efektywny bo czesc ukladow zasilana jest z 3,3V i choc sa to uklady prado-oszczedne to ten prad musi odlożyć sie na 12V zasilania. Nic dziwnego ze sie to grzeje. Ja wyrzucilem liniowy stabilizator z 8V na 5V i w stawilem w to miejsce przetwornice DC/DC step down. Kupiona na Allegro za 24zl http://allegro.pl/przetwornica-step-up-s...96834.html Teraz to moc jest transferowana z 8V na 5V a nie sam prad. Jeszcze jeden film na ktorym sa moje dwa TRX-y jeden jest po modyfikacji stabilizatora a drugi jeszcze przed (widac roznice pradow). Sygnal audio dobiegajacy z filmu to nie efekt rejestracji z mikrofonu, tylko z kabla połączonego kamery z TRX-em (bez uzycia mikrofonow). https://www.youtube.com/watch?v=7Ja2-h_Z...e=youtu.be

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2014 17:14 przez SP3OSJ.)
20-08-2014 14:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #106
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dalej nie wiem gdzie zaoszczędziłeś 100mA.
Odbiorniki zostały a więc prąd płynie ten sam.
Czy z liniowego czy z przetwornika.
Jest inaczej ?

Andrzej
20-08-2014 17:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #107
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jesli uklad pobiera 1A przy 5V i zasilanie idzie po stabilizatorze liniowym zasilanym z 12V to uklad pobiera 12V 1A. Spadek napiecia 7V x 1A (7W) odklada sie na stabilizatorze w postaci ciepla i idzie w radiator. Jesli zastosujesz przetwornice to uklad (sprawnosc 90%) pobiera 12V 0,47A i oddaje 5V 1A. Na przykladzie widac roznice 1A a 0,47A. Urzadzenie nie ma za malego wzmocnienia m.cz.? U mnie na sluchawkach jest znosnie ale na glosniku 8 omowym jest slabo. Dołożyłem dwa kondensatory 470uH/16V na lini 8V, zmienilem cztery kondensatory C13, C12, C16, C17 z 10uf/16V na 220uf/4V i R2 z 2,2K zmienilem na 510R i teraz na glosniku radio pracuje o niebo lepiej.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2014 22:25 przez SP3OSJ.)
20-08-2014 22:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #108
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie lepiej było by zasilić przetwornicę 5V z 12V i ominąć obciążenie stabilizatora 8V.

Andrzej
20-08-2014 23:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #109
RE: Transceiver wg. M0NKA
(20-08-2014 22:25)SP3OSJ napisał(a):  U mnie na sluchawkach jest znosnie ale na glosniku 8 omowym jest slabo. Dołożyłem dwa kondensatory 470uH/16V na lini 8V, zmienilem cztery kondensatory C13, C12, C16, C17 z 10uf/16V na 220uf/4V i R2 z 2,2K zmienilem na 510R i teraz na glosniku radio pracuje o niebo lepiej.

Moze wystarczy dodać 10uf pomiedzy nogi 1 i 8 układu lm386. Analogicznie jak jest to w piligrimie.

http://sp-hm.pl/thread-1593-post-21221.html#pid21221


Pozdrawiam
GS
20-08-2014 23:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #110
RE: Transceiver wg. M0NKA
(20-08-2014 23:35)SP6AUO napisał(a):  Nie lepiej było by zasilić przetwornicę 5V z 12V i ominąć obciążenie stabilizatora 8V.

Tez na to wpadlem. Problem jest wtedy z wylaczaniem TRX-a. Bo po wylaczeniu znika 8V a pozostaje 5V (zasilanie wprost z 12V) ktore zasila tez 3,3V. Efekt jest taki ze radio sie nie wylacza. Na szczescie w przetwornicy jest tez jej elektroniczny wylacznik stan niski (mniej jak 1,2V) wylaczenie - wiecej zalaczenie. Wiec po zasileniu tej przetwornicy z 12V podalem sygnal jej wylaczenia na wyjscie 8V po to ze jak wylaczam TRX-a to ginie 8V a potem wylacza sie przetwornica. Efekt jet taki ze radio po nacisnieciu (odpuszczeniu) przycisku Power wylacza sie przez 15sekund Smile. Tyle trwa zejscie 8V na 1,2V. Na takiej operacji zyskiwalem 50mA. Dlatego stwierdzilem ze nie bede kombinowal i umieszcze ja za stabilizatorem 8V. Jeszcze jedna uwaga przetwornica ta zgodnie z nota ukladu moze pracowac do max 12V wiec nie wiem czy bym nie musila kupic nowej jakbym zasilanie podniósł do np. 13,8V.

Jesli chodzi o m.cz to R2 i R3 stanowia klasyczny "potencjometrowy" dzielnik sygnalu mcz. docierajacego do koncowego wzmacniacza m.cz. Zmienianie ich zaleznosci bedzie wplywac na wzmocnienie koncowe na glosniku. Ja przy oryginalnym glosniku mialem efekt taki jakby na stole lezaly podlaczone sluchawki z audio na full. Teraz to zona każe mi zamknac drzwi od pokoju jak slucham radia to jest dla mnie najlepszy wyznacznik ze glosnosc jest juz odpowiednia.

Mam jeszcze jakies dziwne wzbudzanie (oba RTX-y) przy rozkreceniu mcz na maxa na wyzszych pasmach, przy maksymalnym wzmocnieniu w.cz. Widac to tez na wskazniku widma. Najpierw myslalem ze to obciazenie koncowki m.cz. zakloca prace pozostalych uladow i zaczyna sie to wszystko gotowac, ale dzieje sie to tez bez podlaczonego glosnika. Lepsze filtrowanie kondensatorami tez nie pomaga. Nie wiem czy to nie jest efekt slabej masy (cienkie sciezki) przy WM8731. Denerwuja mnie jeszcze "stuki" przy przechodzeniu z nadawania na odbior, tego nie slychac jak sie zamieni wejscie mikrofonowe na wejscie liniowe (pewnie mozna tam podlaczyc mikrofon indukcyjny). Nie wiem czy to aby nie jest sprawa programowa, bo soft ma parę dziur i przydalby sie ktos ze znajomoscia C, ktos kto by sie plynnie w tym poruszal.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2014 9:44 przez SP3OSJ.)
21-08-2014 9:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości