Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #91
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy można użyć 100uH zamist 47uH w module switch antenna (cewki rfc2, rfc3)?

Pozdrawiam
GS
07-08-2014 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #92
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wiele osob mnie pyta jak wgrac oprogramowanie do kontrolera. W zwiazku z tym ze uruchomilem jest drugi kontroler to moge to opisać, na podstawie zbudowanego w calosci urzadzenia. Laczymy komputer (Windows 7) z TRX (mini usb), zakladamy zworke P6 wciskamy S14 i podajemy napiecie zasilania trzmajac wcisniety S14 (+). Potem wciskamy S17 (Power) i trzymamy go wcisnietego, puszczajac S14 (+). Tym sposobem Windows wgra sterowniki po ktorych jak uruchomimy DfuSe Demonstration pokaze sie nasz procesor. Wskazujemy w tym programie (dolne Choose) loader (mcHF_boot_0.0.0.9.dfu) i go wgrywamy (upgrade). Potem zdejmujemy napiecie zasilania, zdejmujemy zworkę P6, wciskamy S4 (-) i trzymajac go, podajemy napiecie zasilania potem wciskamy S17 (Power) i trzymajac go puszczamy S4 (-). Chwile czekamy i Windows rozpozna sprzet. Potem uruchamiamy mcHFManager.exe i przyciskie (...) wskazujemy plik mcHF_firm_0.181.bin i update. po chwili TRX sie restartuje i pokazuje sie dobrze znany ekran TRX-a.

Trochę się pobawilem urzadzeniem i widzę pewne niedociagniecia. Zalaczanie urzadzenia można wykonac na dwa sposoby albo przez przycisk „Power” albo przez zdjecie zasilania, podania go, zdjecie zasilania i znowu podania go Smile.

W urzadzeniu strasznie grzeje się radiator. Jest to spowodowane tym ze niektóre elementy sa zasilane z 3,3V inne z 5V i jeszcze inne z 8V i 12V (konscowa mocy z driverami). Przy zastosowaniu tradycyjnych stabilizatorów prad pobierany przez urzadzenie szybko wzrasta do 0,5A przy naslychu i 0,13A przy calkowitym wylaczeniu!. Taka sytuacja powoduje ze nie bardzo urzadzenie nadaje się do pracy w terenie gdzie liczy się każdy tracony miliamper. Mysle ze będzie można temu czesciowo zaradzic zmieniajac stablilizator 5V na przetwornice z dobrym ekranowaniem i filtrem podlaczona bezposrednio do 12V zasilania i zalaczana z 8V LM2941CT.
Dodatkowo nalezaloby kluczowac 12V na końcowce mocy ale żaden kontaktron miniaturowy nie chce przenoscic wiecej jak 1A. Zastanawiam się czy tez tutaj zamiast szukanego kotaktronu nie dac przetwornicy na 12V wylaczaną kluczowanym 5V od PTT. Jest jeszcze jedna alternatywa wyrzucenie fetow mocy i wstawienie zwyklych tranzystorow ktore bez polaryzacji bazy nie bralyby tak dużego prądu -35mA na tranzystor (wtedy zostaloby tylko 60mA driverow – ale dlaczego autor nie zastosowal kluczowania również baz tych tranzystorow, tego nie wiem).

Nastepna sprawa AM przy strojeniu trzeba się odstyrajac albo w gore albo w dol bo na „0” stacji nie slychac, albo slychac ze znieksztalceniami.

Zmieniajac krok syntezrera zerują się nam nie tylko mniejsze wartosci ale tez i wyzsze. Np. jeśli się ma ustawione 14.250MHz i jest ustawiony krok 1KHz i prawym przyciskiem (przy galce od strojenia) będziemy przyciskac 1KHz, 10KHz, 100KHz, 1Hz, 10Hz, 100Hz i ruszymy galka na 100Hz to czestotliwosc nam się wyzeruje do 14.200 - blad w oprogramowaniu.

Ustawiajac w kalibracji prad tranzystorow mocy to po ponownym wlaczeniu radia pomimo iż jest to ustawienie na display to ono nie dziala (prawdziwe ustawienie jest dla „0”) Trzeba ruszyc galka od pradu (gora - dol) i dopiero wtedy wskoczy zadana wczesniej wartosc pradów drenow.

Nastepna niedogodnosc to trzask przy przechodzeniu na odbior gdy pracuje się z mikrofonu. Efektu tego nie ma kiedy uklad jest przerzucony z mikrofonu na liniowe.

Rownierz trzaski przy ustawianiu kroku syntezera (czasami)

Nie wiem co to jest IQ GAIN i IQ PHAS. Autor projektu nie odpowiedzial mi na to pytanie.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 15:34 przez SP3OSJ.)
07-08-2014 15:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 227
Dołączył: 02-02-2010
Post: #93
RE: Transceiver wg. M0NKA
Transceiver prawidłowo poskładany "rusza od pierwszego włączenia". Dziś przeprowadziłem kilka testowych łączności na 80 i 40m


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 22:52 przez SP6LTP.)
07-08-2014 22:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #94
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur.Coś nie do końca rozumiem potrzeby wymiany Fetów.
Jak jestem na odbiorze radio pobiera 430 mA.
Wciskam PTT radio pobiera 1350mA (450 mA + 900mA).Mówię do mikrofonu prąd rośnie nawet do 2.5A (9W mocy na wskaźniku). Wyłączam radio, prąd 70mA.To te nieszczęsne drivery.
Myślę,że trzeba rezystory R73 i R75 podpiąć na pin1 U18.
Może nawet je dobrać.To by zamknęło pobór prądu całkowicie przy załączonym Rx.
Potwierdzam trzaski.Dioda czerwona sygnalizuje włączenie Tx Przy ustalaniu kroku, czasami dioda się zapala na 1s i wtedy są te trzaski.
Potwierdzam łączność i próby ze Zbyszkiem SP6LTP.

Andrzej
07-08-2014 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #95
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tez o tym myslalem zeby R73 i R75 podpiac pod jedynkę U18. Wtedy ich wartosc tak dobrac by byl to prad kolektorow driverow 2x30mA. Z tego co mowisz Andrzej to ja mam chyba jakies felerne te fety mocy (moze maja jakies wieksze wzmocnienie, bo raczej sa sprawne promieniuja w czasie nadawania), u mnie one pobieraja prad przy bramce na zero. Wydawalo mi sie to normalne ze fety mocy maja jakis spory prad zerowy drenow, ktorego wyeliminowac sie nie da. U mnie ten radiator jest caly czas cieply w czasie wylaczenia radia a wynika to z tego ze te tranzystory caly czas pobieraja prad. Na szczescie mam tych RD16HHF1 troche i w takim razie jutro sprobuje na sucho sprawdzic czy znajde takie z zerowym pradem drenu przy uziemionej bramce. Ja w czasie odbioru bez tranzystorow mocy mialem 400mA na 2,5MHz i 480mA na 28MHz. Andrzej czy doszedles do tego czemu reflektometr nie pracuje? Te trzaski to dokladnie tak jak opisales.
To nie byla wina mosfetow one po prostu dostawaly minimalne napiecie bramkowe z U18. Po wymianie LM2931CDG na inny, pobor pradu przy wylaczonym urzadzeniu spadl do 68mA (prad driverow).

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2014 2:07 przez SP3OSJ.)
08-08-2014 0:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #96
RE: Transceiver wg. M0NKA
Z doświadczenia wiem,żeby otworzyć np.IRF520 to na bramkę trzeba podać około 4V (90mA prąd spoczynkowy).
Tu napięcia nie mierzyłem,ale te tranzystory są bardzo łaskawe.Jak dołożyłem ponad 1A to się wyłączyły.Po ostudzeniu działają nadal.
Też zauważyłem,że ustawienie prądu po ponownym załączeniu jest inne.
Jeżeli chodzi o SWR to dalej Tabu.
Ja mam jeszcze to pykanie a SP6LTP nie (On zastosował same oryginały,ja sporo części dostosowałem).
O 6.00 się odezwie, to uradzimy co dalej.
Jest jeszcze jeden problem do ustawienia.Tłumienie drugiej wstęgi jest za małe.

Andrzej
08-08-2014 4:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #97
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja "pykań" tez nie slysze chyba ze wyciagne antene i wslucham sie w szum to na róznych pasmach jest on inny (chodzi o smieci) i sa pasma zwlaszcza te wyzsze gdzie sa tam jakies powtarzajace sie fluktuacje z okresem ok. jedno sekundowym. Ja z kolei mam taki problem ze na wyzszych pasmach mam ok 6W przy "full" natomiast na 80MHz jest tylko 2W.
Nie wiem czy nie jest to wina nie zgodnosci projektu na schemacie z opisem tych czesci. Z opisu czeci i z Farnella wychodzi ze RFC5,6,7 to dlawiki 4,7uH, na schemacie sa to juz wartosci 47uH. Nie wiem czy indukcyjnosc 4,7uH nie jest za malo dla nizszych pasm. Czy toroidy sie stroi po przez przesuwanie ich uzwojen? Jesli tak to chyba w niewielkim zakresie co dla filtrow dolnoprzepustowych nie ma chyba tak duzego znaczenia.
Dodaje scany PCB. To sie przydaje w robieniu zmian w projekcie jak tez moze byc przydatne przy wykonywaniu obudowy (rozplanowanie otworow). Rysunki sa w rozdzielczosci 600dpi.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2014 11:13 przez SP3OSJ.)
08-08-2014 11:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #98
RE: Transceiver wg. M0NKA
Kontaktowałem sie wczoraj z Chrisem odnośnie dławików 4,7uH. Zmienił jakiś czas tmu schemat. Mogą być stosowane 4,7uH, ale 47uh mają większą reaktancję na wyższych częstotliwościach.
08-08-2014 12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #99
RE: Transceiver wg. M0NKA
Elecraft KX3 ma w tym mierjscu 22uH i pracuje do 52MHz
Ja mam taka informacje od Chrisa:

I am currently installing 47uH for all chokes. The BOM is probably with old values, sorry.

co oznacza ze teraz uzywa 47uH wszedzie. (chyba nie dlatego ze w Farnellu tych 4,7uH juz nie można kupić)

Dalej napisał:

On my test boards i usually get higher power on lower bands, that is why in software this is compensated to equalize across bands. Please when test, use Full setting, to disable the software routine that does this.

Co wyjasnia ze stosowal male indukcyjnosci dla kompensacji roznicy mocy na poszczeglnych pasmach. Ja po wymianie na 22nH (po 4zwoje fi 0,35mm na toroidach BN43-2402) otrzymalem taki efekt na 3,5MHz (dolna czesc zdjecia)
Zmiany zmiany zmiany.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2014 21:19 przez SP3OSJ.)
10-08-2014 10:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #100
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Mój egzemplarz uruchomiony.

Film z 80m http://m.youtube.com/watch?v=ae2dAQmtoyc#

Dużo szumów mam na 80m. Antena LW

Pozdrawiam
Greg
18-08-2014 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości