Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 99
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1
ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Witam,

Piszę program do syntezy na Atmedze i wpadłem na pomysł ,żeby wykorzystać do komunikacji z PC gotowy program... tylko teraz nie wiem jak się za to wziąć , może ktoś ma pomysł ?
23-03-2014 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 215
Dołączył: 30-09-2009
Post: #2
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Podepnij się pod taki program, który ma dobrze rozpisany protokół do radia. Np. FT-817 i możesz korzystać np. z programu grig.
http://groundstation.sourceforge.net/grig/

Z tego co widzę jest tez wersja pod M$.

Po prostu twoja synteza musi "udawać" jakiś transceiver.

Powodzenia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2014 22:53 przez SP9RQA.)
23-03-2014 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 99
Dołączył: 23-03-2010
Post: #3
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
A masz może jakieś linki , które by mi pomogły ?
24-03-2014 6:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 215
Dołączył: 30-09-2009
Post: #4
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
(24-03-2014 6:57)free napisał(a):  A masz może jakieś linki , które by mi pomogły ?

W przypadku FT-817 nie ma jakiejś specjalnej filozofii, bo protokół jest niezwykle prosty, bez sum kontrolnych itp...

Tutaj koledzy emulują ten trx:
http://digirex.findu.pl/ft817.html

Str. 60 i dalej
http://www.krotkofalowcy.com.pl/images/s...817_pl.pdf

Więc biorąc pierwszy przykład z brzegu, to Twój procesor z DDS'em dostanie z programu ciąg znaków:

43 97 00 00 01

i na podstawie tego musisz ustawić dane dla dds'a. Ot i cała filozofia.


Tu też coś znalazłem:
https://github.com/pd0mz/ft817plus/blob/...7-emulator
http://dh5ym.hopto.org/wiki/?p=420

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2014 12:20 przez SP9RQA.)
24-03-2014 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 99
Dołączył: 23-03-2010
Post: #5
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Sprawa chyba jest prosta pobrałem Commandera FT817 , ale nie umie nawiązać połączenia z procesorem
24-03-2014 19:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 215
Dołączył: 30-09-2009
Post: #6
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
A w jaki sposób to czynisz?
24-03-2014 20:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 99
Dołączył: 23-03-2010
Post: #7
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Cały program do syntezy pisze w Bascomie , więc prostymi przykładami z Bascomu ... RS232 jest wykrywany na PC test przeprowadzam na płytce EVB 4.3
24-03-2014 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 405
Dołączył: 18-06-2009
Post: #8
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Witam

Ale jak chcesz nawiązać połączenie z procesorem za pomocą tego programu ? , przecież najpierw musisz napisać program który będzie emulował FT817 implementacja funkcji i potem inne programy będą się komunikowały z syntezą.

Pozdrawiam

Andrzej
24-03-2014 20:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 215
Dołączył: 30-09-2009
Post: #9
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
(24-03-2014 20:33)SQ1GYQ napisał(a):  Witam

Ale jak chcesz nawiązać połączenie z procesorem za pomocą tego programu ? , przecież najpierw musisz napisać program który będzie emulował FT817 implementacja funkcji i potem inne programy będą się komunikowały z syntezą.

Pozdrawiam

Andrzej

Dlatego pytam, co czyni ;-)

Program zapewne komunikuje się dwustronnie. Więc najprostsze co możesz zrobić to np. wyświetlać sobie na LCD co też ten program wysyła do radia.
Jak już będziesz mieć taki "printf" to dalej powinno być prościej.
24-03-2014 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 99
Dołączył: 23-03-2010
Post: #10
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Właśnie o taki print LCD mi właśnie chodzi nie wiem jak ma odebrać to co wysyła program PC
24-03-2014 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości