Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 217
Dołączył: 30-09-2009
Post: #11
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Hmm. Ustawiasz taka samą szybkość portu i w programie w twoim procku 8N1 i odbierane znaki wkładasz sobie do jakiegoś bufora okrężnego, a w innej pętli je wyciągasz i wrzucasz na LCD.
24-03-2014 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 23-03-2010
Post: #12
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
na szybko mam coś takiego
Kod:
$regfile = "m644pdef.dat"
$crystal = 16000000

$baud = 9600
Config Serialin = Buffered , Size = 32
Echo Off
Enable Interrupts
$hwstack = 64
$swstack = 10
$framesize = 40
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Porta.4 , Db5 = Porta.5 , Db6 = Porta.6 , Db7 = Porta.7 , E = Porta.3 , Rs = Porta.2
Cls



Dim S As String * 16



  Echo Off


  Do


   Input S


   Cls :
   Locate 1 , 1 : Lcd S

  Loop

  End
i nie nawiązuje połączenia mam FT-817 Commander versja Beta 2.2 HB9DRV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2014 21:32 przez SQ9GAC.)
24-03-2014 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #13
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Na jaką Atmegę ten program 32 czy 128? Jeśli 128 to z którego RS kolega używa?
24-03-2014 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 23-03-2010
Post: #14
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
testuje teraz na 644p
24-03-2014 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #15
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Na szybko można podłączyć PC z terminalem i wysyłać pojedyncze znaki z klawiatury i zobaczyć czy jest jakaś komunikacja.
24-03-2014 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 217
Dołączył: 30-09-2009
Post: #16
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Na bascomie się nie znam zupełnie, ale rozumiem, ze starasz się z programu ustawić jakąś częstotliwość?
24-03-2014 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 23-03-2010
Post: #17
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
tak , program syntezy jest Ryśka SQ9MDD z moimi modyfikacjami
24-03-2014 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 217
Dołączył: 30-09-2009
Post: #18
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
A masz możliwość zapętlenia portu szeregowego na PC. Chodzi o to, aby zobaczyć, co program wysyła w oknie terminala.
24-03-2014 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 23-03-2010
Post: #19
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
nie bardzo wiem jak go zapętlić
24-03-2014 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #20
RE: ARCP-590 Kenwood a ATMEGA
Z tego programu widzę że kolega chce odbierać znaki, a nie wysyłać na PC.

Najprościej to tak można zrobić
Dim A as byte
A=255
Do
print A
wait 1
Loop
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2014 22:00 przez SQ5KHA.)
24-03-2014 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości