Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TouchTRX - sterownik radia HUSAR
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #41
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
Po prawej stronie sterownika mamy 6 złączy 4-o pinowych. Od góry mamy:
1 - enkoder VFO1
2 - enkoder DSP1
3 - dwa razy wyjście DAC do automatyki
4 - enkoder VFO2
5 - enkoder DSP2
6 - wejścia analogowe do mostka SWR i mocy

Dolne złącze 4-o pinowe obok złącza TFT to dwa wejścia do pomiaru S-mera (Rx1, RX2).

Na górze mam 6 złączy 4-o pinowych, od lewej:
1 - konwerter do CAT-a (Rx/Tx)
2 - złącze I2C (ogólne jeśli mamy jeden generator)
3 - VFO1 (muszę sprawdzić w kodzie bo nie pamiętam kolejności)
4 - BFO1
5 - VFO2
6 - BFO2

Po lewej stronie mamy 7 złączy 4-0 pinowych i tu muszę zrobić zdjęcia i schematy bo trudno to opisać. Z sygnałami wchodzącymi na transoptory nie powinno być problemu, są opisane na druku. Do uzupełnienia pozostaje sposób podłączenia komunikacji do DSP1, DSP2 i rejestrów szeregowych. Postaram się jutro to uzupełnić.

73 Adam
30-07-2016 15:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2HYO Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 08-03-2016
Post: #42
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
Witam
Dziękuję za odpowiedz. Dzisiaj uruchomiłem sterownik. Przy pierwszym uruchomieniu nie robiłem kalibracji ekranu , nie miałem problemu z wyborem funkcji z ekranu.
Za drugim włączeniem przeprowadziłem kalibrację. Staram się intuicyjnie rozeznać po menii.
W następnej kolejności jeszcze dzisiaj podłączę dwa generatory VFO i BFO.
Adamie jeszcze raz dziękuję i czekam na pozostałe dane.
Pozdrawiam Krzysztof SP2HYO
Witam
Sterownik uruchamiam dla IF.
Po podłączeniu generatorów VFO oraz BFO mam następujące uwagi:
1 Brak zmiany częstotliwości obu generatorów BFO
2 Po włączeniu sterownika i przełączenia FVO1 na pasmo 10Mhz na sterowniku
wyświetlana jest częstotliwość 84241.21 podobnie na 20m wyświetlana jest
częstotliwość 0240.83 , na pozostałych pasmach jest ok.
3 W VFO2 brak zmiany częstotliwości po zmianie wstęgi.
4 Po włączeniu zasilania matryca działa , przejdę na VFO2 mogę wybierać pasma
i funkcję , po powrocie na VFO1 wybiorę pasma 1,8 do 7 , po przejściu na pasmo
10Mhz zmieni się w pamięci na 10 Mhz natomiast główne okno RX1 czy VFO1
pozostaje z napisem 7Mhz ( generator zachowuje f dla 7 Mhz tj. 16 Mhz) i w tym
momencie nie mogę nic wybrać , żadne przyciski nie działają. Być może jest to
powiązane z punktem 2.
5 Enkoder dla VFO2 nie pracuje - brak zmian .
6 Kalibrację dla generatora VFO1 przeprowadziłem. Czy dla generatora VFO2 także trzeba przeprowadzić?. Nie mogłem tego zrobić.
Pozdrawiam Krzysztof SP2HYO
Na dziś jeszcze drobna uwaga przyciski MS oraz MR nie działają poprawnie.
Kolejność u góry od lewej :
- CAT
- Generator ogólny
- BFO2
- BFO1
-VFO2
- VFO1
Pozdrawiam życząc słonecznej niedzieli
Krzysztof SP2HYO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2016 13:07 przez SP2HYO.)
30-07-2016 16:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 31-05-2011
Post: #43
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
REJESTRY

Z lewej strony częściowo na pierwszym i drugim złączu 4-ro pinowym podłączyłem rejestry od HUSARKA. Konfiguracja rejestrów jest identyczna jak w HUSARKU.

złącze1
ster. --------- rejestry
1 +5v -------- +5v
2 C-SS --------LATCH
3 C-MOSI -----INPUT
4----------------------

złącze 2
1 C-SCK ------- CLK
2 ---------------------
3 GND ----------GND
4-----------------------

W najbliższych dniach ukaże się schemat rejestrów na układach TPIC6C595. Układy te mają obciążalność do 250mA.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2016 14:52 przez SP5CGI.)
02-08-2016 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 14-06-2010
Post: #44
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
Witam, zamieszczam schemat rejestrów na układach TPIC6C595- z driverem nie potrzeba stosować układu ULN2803. Cena tych układów 2,50zł
np. w TME.
73 Józef SP9HVW


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.spl7  Moduł antenowy TPIC6C595 wer.2.spl7 (Rozmiar: 44.99 KB / Pobrań: 206)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2016 0:55 przez SP9HVW.)
08-08-2016 0:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #45
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
(30-07-2016 16:33)SP2HYO napisał(a):  2 Po włączeniu sterownika i przełączenia FVO1 na pasmo 10Mhz na sterowniku
wyświetlana jest częstotliwość 84241.21 podobnie na 20m wyświetlana jest
częstotliwość 0240.83 , na pozostałych pasmach jest ok.

3 W VFO2 brak zmiany częstotliwości po zmianie wstęgi.

4 Po włączeniu zasilania matryca działa , przejdę na VFO2 mogę wybierać pasma
i funkcję , po powrocie na VFO1 wybiorę pasma 1,8 do 7 , po przejściu na pasmo
10Mhz zmieni się w pamięci na 10 Mhz natomiast główne okno RX1 czy VFO1
pozostaje z napisem 7Mhz ( generator zachowuje f dla 7 Mhz tj. 16 Mhz) i w tym
momencie nie mogę nic wybrać , żadne przyciski nie działają. Być może jest to
powiązane z punktem 2.

5 Enkoder dla VFO2 nie pracuje - brak zmian .

Po sprawdzeniu mojego sterownika z softem ver.2.161:
- wszystkie pasma przy przełączaniu zarówno na RX1 jak RX2 mają prawidłowe częstotliwości;
- zmiana wstęgi CWU, CWL, USB, LSB nie żadnego wpływu na przestrajanie, wszystkie 4 enkodery pracują i częstotliwości się zmieniają;
- nie mam żadnego efekty zawieszania się panela dotykowego.

1/ Pierwszy powodem braku obsługi enkodera VFO2 i DSP2 może być brak rezystorów szeregowych na liniach do procesora (przy opisach A3,A4,A5,A6), na druku dawałem 100om, dowolny 1206 (00...470om).

2/ Drugim powodem może być błędna konfiguracja sterownika zapisana w pamięci EEPROM, czasem przy śmieciach po zasilaniu i wielokrotnym ON/OFF może się to "posypać".

Proponuję wejść do SetUp-u i użyć funkcji INIT_DSP1 lub INIT_DSP2. Te funkcje inicjują pierwotne nastawy sterownika zapisane w kodzie programu.

(30-07-2016 16:33)SP2HYO napisał(a):  1 Brak zmiany częstotliwości obu generatorów BFO

6 Kalibrację dla generatora VFO1 przeprowadziłem. Czy dla generatora VFO2 także trzeba przeprowadzić?. Nie mogłem tego zrobić.

Sterownik ma tylko jedną kalibrację wspólną dla obu VFO. Upraszcza to trochę oprogramowanie sterownika. Jeśli mamy generatory Si570 z jednej partii to różnice pomiędzy nimi są minimalne. W przyszłości można pomyśleć o niezależnej kalibracji VFO2.

Rzeczywiście przy zmianie wstęg nie przestawia nastawy BFO. Dlaczego ? Ponieważ w pierwotnej wersji tak to miało działać. W HUSARZE BFO służy jedynie do sterowania drugim mieszaczem aby uzyskać drugą pośrednią 15khz. Demodulacja i przełączanie wstęg odbywa się w module DSP. W klasycznym radiu bez DSP trzeba jednak przełączać nastawy BFO. I tu pojawia sie problem bo trzeba to inaczej obsługiwać. Wygląda na to że trzeba będzie wprowadzić dodatkowy typ radia: DC, IxIF, 2xIF. Teraz sterownik działa tak jak w radiu z dwiema pośrednimi. Postaram się w tym tygodniu nad tym posiedzieć i jakoś to rozwiązać.

73 Adam
09-08-2016 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 14-06-2010
Post: #46
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
Cytat:SP5FCS
1/ Pierwszy powodem braku obsługi enkodera VFO2 i DSP2 może być brak rezystorów szeregowych na liniach do procesora (przy opisach A3,A4,A5,A6), na druku dawałem 100om, dowolny 1206 (00...470om).

Mam wersje 2.160 i brak tych rezystorów ( 27k do GND i 100 om szeregowo) był powodem braku obsługi VFO2 i DSP2
73 Józef
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2016 10:22 przez SP9HVW.)
10-08-2016 10:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2HYO Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 08-03-2016
Post: #47
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
Witam
W starym sofcie restart przywrócił dla 10Mhz pracę matrycy. Błędny wpis częstotliwości 10Mhz po włączeniu sterownika zniknął dopiero po wpisaniu częstotliwości i jej zapisaniu. Po tej korekcie każdorazowe włączenie sterownika pokazywało poprawne wpisy. Nowy soft wgrałem i BFO 1 i 2 jest ok.
Ale każdorazowa zmiana wstęgi BFO powoduje zmianę w niewielkich granicach częstotliwości VFO. Problem dotyczy obydwu VFO. Odnośnie drugiego enkodera to dalej nie działa, pomierzyłem napięcia na pinach i stwierdziłem brak wskazań. Jutro jak wrócę z pracy to sprawdzę płytkię. Wychodzi na to że jest przerwa w danych dla enkoderów.
Pozdrawiam Krzysztof SP2HYO
10-08-2016 23:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #48
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
(10-08-2016 23:57)SP2HYO napisał(a):  Ale każdorazowa zmiana wstęgi BFO powoduje zmianę w niewielkich granicach częstotliwości VFO. Problem dotyczy obydwu VFO. Odnośnie drugiego enkodera to dalej nie działa, pomierzyłem napięcia na pinach i stwierdziłem brak wskazań.

Sprawdziłem w kodzie i przy zmianie wstęgi zmieniam offset dla VFO wg. wstęgi stąd drobna zmiana VFO. Być może powinien być stały, trzeba to przemyśleć.

Nie napisałeś to to znaczy drugi enkoder od VFO2 czy DSP1 czy DSP2 oraz jaki enkoder podłączasz do sterownika. Jeśli to jest Copal 5V to trzeba zrobić dzielnik poziomu, 27k do masy. Trzeba pamiętać o tych rezystorach szeregowych i o tym że na złączach pomiędzy enkoderami jest jedno złącze przerwy (DAC).
Od góry VFO1, DSP1, wolne złącze, VFO2, DSP2.

73 Adam
11-08-2016 1:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2HYO Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 08-03-2016
Post: #49
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
Witam
Chodzi o enkodery VFO2 oraz DSP2. Po wgraniu nowego softu przeprowadziłem kalibrację. Po wyjściu z setapu i ponownym wejściu do kalibracji częstościomierz generatora nie wyświetla 80Mhz tylko aktualną częstotliwość pasma ustawioną w sterowniku.
Pozdrawiam Krzysztof SP2HYO
11-08-2016 9:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #50
RE: TouchTRX - sterownik radia HUSAR
Jeśli nie chodzą enkodery VFO2, DSP2 to na płytce brakuje rezystorów 100om.

Kalibracja w tym sterowniku jest robiona na złączu BFO1. Dlatego, że na częstotliwość VFO ma wpływ mnożnik, typ radia i pośrednia. W sterowniku Husarka do kalibracji trzeba było ustawić mnożnik VFO x 1 oraz radio jako DC. Wtedy dopiero na wyjściu była ustawiona częstotliwość 80Mhz. Aby było prościej w tym sterowniku kalibrację zrobiłem na BFO1.
Teraz widzę, że chyba pomysł był chybiony bo intuicyjnie każdy chce kalibrować pierwsze VFO. Ponadto w radiu DC nie ma BFO1 i wtedy trzeba przepinać moduł generatora Si570.

W ver. 2.163 przerzucę kalibrację na VFO1.

73 Adam
11-08-2016 14:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości