Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA200
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 30-07-2011
Post: #61
RE: Analizator NA200
Witam,

O PCB trzeba pytać autora - pierwszy post w tym temacie.

73 Paweł
20-01-2019 14:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 26-07-2009
Post: #62
RE: Analizator NA200
Witam
Zakupiłem płytkę i rozpocząłem montaż miernika . Mam kilka pytań na początek, jakie jest najnowsze fw do miernika czy wersja 120_3 jest najnowsza niestety na stronie autora softu nie da się tego potwierdzić. Mam problem z zakupem generatora 30Mhz i ostatnia sprawa jeśli mogę prosić tu w tym wątku potrzebny wzmacniacz SGA7489 wiadomość proszę na pw . Chce wykonać dwa moduły pomiarowe ze wzmacniaczem przydałby się schemat .
30-03-2019 0:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #63
RE: Analizator NA200
O jaki schemat pytasz ?
Schematy NA200 są zamieszczone w poście #11 tego wątku.

Generator 30MHz nie jest krytyczny, może być 24MHz co da Ci węższy zakres pomiarowy, zamiast 200MHz będziesz miał 160MHz.
Nie można stosować generatorów o wyższej częstotliwości bo DDS i tak jest mocno przetaktowany 400MHz->600MHz.

Zamiast wzmacniacza SGA7489 Koledzy stosowali inne typy wzmacniaczy i uzyskiwali również dobre efekty.
Większość tych informacji jest zamieszczona na forum tylko trzeba uważnie przeczytać wątek o NWT7, NWT200 i NA200.
30-03-2019 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #64
RE: Analizator NA200
witam

zamieszczam link do dl4jal , archiwum można pobrać soft którego już oficjalnie niema na stronie

http://web.archive.org/web/2015111903351...dl4jal.eu/

wykonałem szybki powrót do przeszłości Big Grin

pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019 14:36 przez SQ1GYQ.)
30-03-2019 14:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 26-07-2009
Post: #65
RE: Analizator NA200
Dziękuję koledze SQ1GYQ za pomoc własnie oto archiwum chodziło ja nie potrafiłem tego znaleźć . Co do schematu to ten z postu 11 dawno posiadam zanim zamówiłem płytki . Dość dokładnie przemyślałem jak to chcę zbudować. Chodziło mi o sondy pomiarowe do których można zastosować przedwzmacniacz . Zastosuje jakiś generator ceramiczny smd i zobaczę co z tego wyjdzie.
30-03-2019 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 26-07-2009
Post: #66
RE: Analizator NA200
Mój analizator uruchomiony.Teraz jakaś obudowę i kilka przystawek do zrobienia .
30-05-2019 0:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 26-07-2009
Post: #67
RE: Analizator NA200
Za szybko się cieszyłem miernikiem chciałem dokładnie z kalibrować częstotliwość generatora i okazało się ze on stoi jak wryty na 340 khz i się nie przestraja . Dziś sprawdzę lutowanie płytki jeszcze raz . Chyba kupiłem uwalony układ.
03-06-2019 15:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #68
RE: Analizator NA200
Chciałbym powrócić do ptania z postu #55 . Może coś w tym temacie się wyjaśniło . Miałem tranzystory sterujące przekaźnikami o oznaczeniu 76X wmieniłem dzisiaj na 7002 . Żadnej zmiany . Przekaźniki działają zgodnie z tym jaki jest stan na portach 22,23,24.
18-11-2019 10:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Online
Robert
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 08-03-2010
Post: #69
RE: Analizator NA200
Czy słychać załączanie przekaźników?
Oryginalnie NPN np BC847.
Czy wartości rezystorów w tłumikach masz takie jak np na foto w poście 7.
Najlepiej przełącz się na sondę AD8307.

http://sq8aqx.blogspot.com/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2019 20:38 przez SQ8AQX.)
18-11-2019 17:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 26-01-2013
Post: #70
RE: Analizator NA200
Tak słychać ale tak jak opisałem w poscie 55 . 30db bez zmian , czyli nic się nie przełącza . Przy 50 to samo . Wyłączając po kolei nic się nie dzieje . Dopiero przy przełączeniu w aplikacji na 0 . Wszystkie się wyłączają.m

Tranzystory 2N7002 MOS . rezystor 4,7k
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2019 20:10 przez SP8GPQ.)
18-11-2019 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości