Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
SP2DMB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 16-03-2010
Post: #21
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Cześć !
Nie musi być kwarcu, ale. W tej chwili są dwie wersje oprogramowania. Jedna z kwarcem, druga bez. Ja na razie używam kwarcu. Jeśli moje potrzeby wzrosną co do VFO, to zdecyduję się na wersje bez kwarcu.
Bez kwarcu należy zmienić fuse bity. Pisał o tym Leszek.
W załączniku dwie wersje oprogramowania. Wersja 15 z kwarcem, 16 - bez.
73 - Piotrek


Załączone pliki
.hex  Si570_15_168.hex (Rozmiar: 40.85 KB / Pobrań: 473)
.hex  Si570_16_168.hex (Rozmiar: 43.27 KB / Pobrań: 460)
22-02-2014 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 517
Dołączył: 20-09-2009
Post: #22
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Potwierdzam, że zdecydowałem się na dwie wersje oprogramowania. Ta z kwarcem (v.1.5) nie ma możliwości sterowania za pomocą pinów 9 i 10 (piny kwarcu) ale ma chyba prostszy interface. Wersja 1.6 nie wymaga kwarcu i działa sterowanie na pinach kwarcu. Można z resztą zmontować układ z kwarcem i wyprowadzić jego piny do sterowania ustawiając odpowiednią konfigurację za pomocą bitów fuze. Obecność kwarcu z pojemnościami nie przeszkadza w prawidłowym sterowaniu portów jeśli wybrana zostanie ta wersja. Pokazane wcześniej rysunki odnoszą się do funkcjonalności obu wersji. Zapewne program będzie wymagał jeszcze drobniejszych korekt więc czekam aż pojawi się więcej obserwacji praktycznych.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2014 19:56 przez SP6FRE.)
22-02-2014 19:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2DMB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 16-03-2010
Post: #23
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Dziś testowałem ustawienie Fof i który pin przełącza się do zmiany pasm.
Wyniki jest taki (soft nr 15):
1,8MHz - 0
3,5MHz - 2
7MHz - 1
10MHz - 3
14MHz - 4
18MHz - 6
21MHz - 5
24MHz - 7
28MHz - 11
50 lub 70MHz - 10
Numery oznaczają wyjścia na 4514
73 - Piotrek
23-02-2014 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 517
Dołączył: 20-09-2009
Post: #24
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Załączam ostatnią wersję oprogramowania. Ilość częstotliwości (pasm) została poszerzona do 16. Ilość tą ustawia się w SETUP w zakresie od 2 do 16. Częstotliwości te (pasma) oznaczone są: F0, F1,.., F8, F9, FA , FB,.., FE, FF.

Oprogramowanie w wersji 1.5

Oprogramowanie w wersji 1.6

Przy okazji przypomnę, że przełącznik pasm na układzie 4514 nie ma związku z ilością ustawionych częstotliwości (pasm). Aktualnie działa 11 progów przełączania:
1. F < 3MHz (wartość 0 - pin 11)
2. 3MHz < F < 5MHz (wartość 2 - pin 10)
3. 5MHz < F < 9MHz (wartość 1 - pin 9)
4. 9MHz < F < 12MHz (wartość 3 - pin 8)
5. 12MHz < F < 16MHz (wartość 4 - pin 7)
6. 16MHz < F < 20MHz (wartość 5 - pin 6)
7. 20MHz < F < 22MHz (wartość 6 - pin 5)
8. 22MHz < F < 26MHz (wartość 7 - pin 4)
9. 26MHz < F < 30MHz (wartość 10 - pin 20)
10. 30MHz < F < 70MHz (wartość 11 - pin 19)
11. F > 70MHz (wartość 8 - pin 18)
W nawiasach podałem dekodowaną wartość przypisaną do progu przełączenia i jej położenie w chipie. W ten sposób sygnalizacja narastająco wzrasta zgodnie z ruchem wskazówek zegara - patrząc na obudowę dekodera.
Przełączenie pasm uwzględnia częstotliwość pośrednią a więc związane jest z częstotliwością pracy a nie z rzeczywistą częstotliwością generatora. Dla łatwiejszego ustawienia w SETUP częstotliwości pośredniej na wartość 0 wystarczy kiedy jest ona mniejsza niż 100kHz. Program zaokrągli wtedy tą wartość do zera. Podobnie z ustawieniem pośredniej, aby ustawienie było skuteczne krok nastawy powinien wynosić co najmniej 100kHz aby przekroczyć próg.
L.J.
Po konsultacji z Piotrem doprogramowałem dodatkowy próg przełącznika pasm i obecnie progi te są następujące:
1. F < 3MHz (wartość 0 - pin 11)
2. 3MHz < F < 5MHz (wartość 2 - pin 10)
3. 5MHz < F < 9MHz (wartość 1 - pin 9)
4. 9MHz < F < 12MHz (wartość 3 - pin 8)
5. 12MHz < F < 16MHz (wartość 4 - pin 7)
6. 16MHz < F < 20MHz (wartość 5 - pin 6)
7. 20MHz < F < 22MHz (wartość 6 - pin 5)
8. 22MHz < F < 26MHz (wartość 7 - pin 4)
9. 26MHz < F < 30MHz (wartość 10 - pin 20)
10. 30MHz < F < 60MHz (wartość 11 - pin 19)
11. 60MHz < F < 80MHz (wartośc 8 - pin 18)
12. F > 80MHz (wartość 9 - pin 17)
Powyższe linki do oprogramowania zawierają już pokazaną zmianę.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2014 19:38 przez SP6FRE.)
23-02-2014 15:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #25
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Cześć,

Koledzy czy jest postęp w testach? Nie będzie już większych niespodzianek i można wytrawiać płytkę?

Umieszczam niesprawdzony ale nieco poprawiony projekt PCB. Z osobną masą analogową i cyfrową nie dam rady.


'73


Załączone pliki
.pdf  si570_27_02mm.pdf (Rozmiar: 73.6 KB / Pobrań: 572)
.zip  pozycje i schemat.zip (Rozmiar: 267.11 KB / Pobrań: 517)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2014 22:39 przez ORINOCO.)
27-02-2014 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 517
Dołączył: 20-09-2009
Post: #26
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Mam nadzieję, że szerzej o testach opowie Piotr. Ostatnią zmianą sprzętową było usunięcie inwertera z obwodu sterowania przełącznikiem pasm. Sterowanie działa już prawidłowo i pasma zmieniane są na zdefiniowanych progach podczas strojenia impulsatorem lub po wybraniu częstotliwości Fx spoza bieżącego zakresu pasma.
Zauważyłem, Orinoko, że wyprowadzenia sygnałów na łączówce przełącznika pasm nie idą w takiej kolejności jak podałem we wcześniejszych postach ale to raczej kosmetyka i w razie potrzeb będzie to można skorygować w programie. Sądzę, że inne zmiany funkcjonalności również nie będą wymagać zmian w sprzęcie a jedynie korekt w programie.Zachęcam do wykonania układu i dołączenia do testujących :-)
Przy okazji zwracam uwagę na uklady stałoprądowe.Oporniki R2 i R22 tworzą z opornikiem R29 dzielnik napięcia w proporcji mniej więcej 2/3. Oporniki R2 i R22 można istotnie zmnniejszyć (np. do poziomu 1k) przez co 'czułość' tej części układu wzośnie. Jednocześnie, trzeba zadbać w zewnętrznych obwodach aby oba wzmacniacze miały na wejściu poziom 0 kiedy nie pracują bowiem ze względu na sumowanie się sygnałów na na wyjściu przewagę będzie miał ten, którego sygnał będzie aktualnie większy. Trzeba o tym pamiętać np. podczas testowanie i jedno z wejść powinno być na stałe dołączone do masy w przeciwnym razie na wyjściu pojawi się maksymalny poziom jaki może działać w tym torze.
L.J.
28-02-2014 8:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #27
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Na skali częstotliwości mam same zera. W setup ustawiłem adres 5 [dec] adres mojego si570 to 0x05h (Tak ustawiam w programie kolegi pe0fko na Windowsa).

Prawdopodobnie znowu jest problem z adresacją.

Dekoder adresów zatrzymał się na adresie 10. Program sterujący dalej pokazuje same zera.

W trybie SETUP jak ustawiam Fx to generator przełącza się na 10Mhz. Nadal same zera zamiast częstotliwości i brak reakcji si570 na kręcenie enkoderem.

Przypomniałem sobie analizę którą robiłem oscyloskopem. ACK dostawałem po sekwencji binarnej 1010 czyli 10 decymalnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2014 23:21 przez ORINOCO.)
01-03-2014 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 517
Dołączył: 20-09-2009
Post: #28
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Adres ustal za pomocą dekodera adresów. Jeśli program dekodera pokazuje 10 to w SETUP generatora ustaw 10.
Inicjując generator włącz go z przyciśniętym prawym klawiszem (jeden z klawiszy zmiany kroku). W ten sposób ustawią się domyślnie podstawowe parametry generatora (5 pasm od 3.5 do 28, poziomy pomiaru siły sygnału itd.). Niestety, adres domyślny to 170 więc trzeba będzie następnie po resecie (wyłączenie i włączenie zasilania) wejść do SETUP i przestawić go na 10.
Zera na skali częstotliwości wynikają z nieokreślonej częstotliwości wzorca Fx w SI570 przy pierwszym włączeniu ale po przestawieniu adresu na 10 ponownie wejdź do SETUP i przejdź do ustawienia Fx. W tym celu dołącz do wyjścia miernik częstotliwości i tak ustaw Fx aby na wyjściu było dokładnie 10MHz. W ostateczności ustaw Fx na 114.2 MHz co będzie dość blisko rzeczywistej częstotliwości wzorca. Na wyjściu powinieneś zobaczyć jakiś sygnał. Kalibrację Fx trzeba robić po 5 minutach od włączenia kiedy SI ustabilizuje się termicznie. Fx ustawia się raz na początku konfiguracji układu.
Pamiętaj, że dane w SETUP zapamiętane są na końcu procedury SETUP (klawisz środkowy).
Jeśli ustawisz Fx (niezależnie od dokładności tego ustawienia) na wyjściu powinieneś uzyskać jakiś sygnał jeśli tylko adresacja będzie poprawna. Brak sygnału dla poprawnego adresu oznacza błąd sprzętowy (zwarcie jakiejś ścieżki, błąd połączenia, brak rezystorów podciągających na liniach sterujących itp.)
L.J.
01-03-2014 23:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #29
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Przyciśnięcie prawego klawisza rozwiązało problem.

Zgłaszam kolejny problem. Jest nim pulsująca częstotliwość w trakcie kręcenia enkoderem. To znaczy widać jak "rysowane" są po kolei segmenty. Ogólnie wszystko działa jakby w zwolnionym tempie. Nawet klawisze reagują z pewnym opóźnieniem. [Wersja softu z generatorem wewnętrznym.]

Program "gubi" impulsy z enkodera. Pewnie jest to związane z jego powolnym działaniem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2014 0:49 przez ORINOCO.)
02-03-2014 0:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 517
Dołączył: 20-09-2009
Post: #30
RE: Generator na układzie SI570 ciąg dalszy
Sprawdź czy nie masz ustawionego podziału częstotliwości generatora przez 8 -> bit FUSE C, post #14.
Przy okazji sprawdź jaką częstotliwość ma zegar wewnętrzny.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2014 0:45 przez SP6FRE.)
02-03-2014 0:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości