Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #1
Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
Witam...

Proszę o wszystkie dostępne informacje na temat nadajnika Rohde Schwarz SK310 oraz bloków które on zawiera. Najbardziej poszukuje czegokolwiek na temat bloku wzmacniacza Rohde Schwarz VK310 H1.
Mile widziane: schemat , zdjęcia , opisy.
Czy macie jakieś własne doświadczenia z którymkolwiek blokiem lub podzespołem zawartym w powyższym nadajniku (wzmacniaczu VK310}.

İmage
İmage




Blok Sterowaniaodnalezione zdjęcia.

İmage İmage İmage


Zasilaczna zdjęciu wersja z wzmacniacza 100W.

İmage İmage İmage


Prawdopodobnie bloki nadajnika łączy się z wzmacniaczem VK310 w taki sposób.

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2013 13:24 przez 3FAZY.)
26-12-2013 1:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #2
RE: Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
Wskazówki postępowania podczas prób uruchomienia wzmacniacza VK310 H1.
sprawdzamy położenie zabezpieczenia termicznego lampy na zdjęciu to punkt oznaczony A.
Jeśli stwierdzimy że dotyka obudowy lampy , śrubokrętem resetujemy styk Bimetaliczny punkt B.
UWAGA! Urządzenie zasilane jest napięciem stałym około 110v.
Po załączeniu przetwornicy zasilającej Anodę mamy jeszcze dodatkowo wysokie napięcie.

İmage İmage


Panuje jakaś zmowa milczenia o VK310. Huh


.jpg  wz1.jpg (Rozmiar: 122.46 KB / Pobrań: 1012) İmage
30-12-2013 18:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #3
RE: Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
Poszukuje schematów :
Zasilacza , wzmacniacza lub Nadajnika sterującego wzm.vk310 oznaczenia fabryczne: Rohde Schwarz XK 001H1 - ES3902/1H1 Receiver/ Exciter - w wersji RTX Radiostacji XK312.
01-01-2014 23:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #4
RE: Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
Czy macie jakieś własne doświadczenia z którymkolwiek blokiem lub podzespołem zawartym w powyższym wzmacniaczu VK310.
05-01-2014 1:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #5
RE: Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
Napięcie zasilania Przetwornic +/- od izolowane od obudowy 100V max.
Napięcie zasilania Automatyki + 20V do 24V minus na obudowie.

Przy 108V -przetwornica wytwarza zasilanie wentylatora ( bieg jałowy) 77,3V ,przy TX 121V !!!
Przy 100V -przetwornica wytwarza zasilanie wentylatora ( bieg jałowy) 71,4V ,przy TX 113,9V OK.
W wzmacniaczu zastosowano wentylatory 115V 400Hz.

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2014 2:13 przez 3FAZY.)
22-01-2014 0:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8JZ Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 20-03-2012
Post: #6
RE: Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
Kolego ale z czego to jest i czego nie pytasz na pki tylko tutaj. Okrągłe op-ampy toż to historia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2014 1:30 przez SP8JZ.)
22-01-2014 1:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 27-01-2013
Post: #7
RE: Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
A dlaczego kolega ma pytać właśnie na PKI? Osobiście nie polecam tego portalu z powodu Cenzury i banowania dyskutantów (mnie zabanowano powodów politycznych - za flagę ZSRR Smile) )

Myslę że brak odpowiedzi jest związany z tym ze to rzadki nadajnik prawdopodobnie dla wojska a w R&S najwidoczniej nie ma takiej jawnosci w ujawnianiu schematów jak na Wschodzie, a nie złośliwoscią kolegów że nie chcą pomóc.

PS Nadajnik zresztą bardo fajny, może trzeba spóbowac popytać wśród kolegów Z DL zwiazanych z R&S, poszukać podobnych konstrukcji a jeśli to nie bedzie mozliwe to po prostu spisać schemat z urzadzenia.

Najlepszy rodzaj Polaka to Polak katyński

twitter.com/hf8v
25-01-2014 13:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 350
Dołączył: 30-09-2013
Post: #8
RE: Rohde Schwarz VK310 Kto Kolwiek Widział,Kto Kolwiek Wie
No to Ci powiem co i jak. Ten nadajnik to jest nadajnik BC 88/108 MHz. Istnieje mozliwość że pracuje szerzej czyli od 64 do 108 MHz. Przystosowany do pracy ciągłej 100Wat sterowany syntezą. Nie wiem co to za wersja ale powinien mieć kode stereo w modulatorze. Chyba że jest to wersja mono z jakiejś prymitywnej bieda-stacji lokalnej z danych lat. Swego czasu w Polsce nie wszystko było Stereo-FM a cholera wie ile toto ma lat. jak chcesz wiedzieć więcej pytaj ścisłą kadrę z Emitela, albo ze starej kadry w UKE. Oni kontroluja te nadajniki z racj sprawowoanej funkcji. W kazdym razie na 70 MHz nie radzę go uruchamiać, wyprzedzając kolejne pytania kolegów. za duża moc i mozna się poparzyc w.cz. a to sie strasznie długo goi. Ale... jako magazym niektórych detali jak najbardziej. nawet koncówkę przesroic na KF... jak najbardziej.
27-03-2014 18:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości