Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasilacz do Radomra 3011, 3371/1 schemat..
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 13-03-2010
Post: #1
Zasilacz do Radomra 3011, 3371/1 schemat..
Koledzy. Trafił mi się fajny zasilacz od Radmora 3011 , zasilacz typ 3371/1
Przeczesałem Internet i TEGO nie znalazłem, a szkoda, bo chcę go wykorzystać tak jak jest, a dodatkowo można podłączyć do niego awaryjnie 12V ...

Jeśli ktoś ma schemat - bardzo proszę.

Załączam fotki wnętrza celem lepszej identyfikacji...

73!


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Frycz SP5RF
15-11-2013 17:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8LNG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 13-12-2011
Post: #2
RE: Zasilacz do Radomra 3011, 3371/1 schemat..
Witaj Frycz!

Za chwilę pokopię za nim i podeślę Ci fotki.

No, łowy udane.
Fotki marne, ale może coś wydedukujesz.
İmage İmage

pozdrawiam
Paweł SP8LNG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2013 18:03 przez SP8LNG.)
15-11-2013 18:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 13-03-2010
Post: #3
RE: Zasilacz do Radomra 3011, 3371/1 schemat..
Bardzo dziękuję!! Teraz wiem że to na 24V .

Widzę że można go znacznie uprościć. Zobaczę jakiej jakości jest napięcie.

TNX!!!

73 Frycz SP5RF
15-11-2013 18:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8LNG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 13-12-2011
Post: #4
RE: Zasilacz do Radomra 3011, 3371/1 schemat..
Tak napięcie 24v i startuje po zwarciu W i G.
Jak widzisz, zabezpieczenie p.zwarciowe i p. przekroczeniem
U na wyjściu.
Transformator ma wyprowadzony środek, można pokombinować.

pozdrawiam
Paweł SP8LNG
15-11-2013 19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-02-2012
Post: #5
RE: Zasilacz do Radomra 3011, 3371/1 schemat..
Zasilacz, jak zauważyłeś jest na 24V. Tak były zasilane radiotelefony Radmora serii 3000. Przy prądzie większym niż ok. 1,5A działa zabezpieczenie. Możesz przerobić go na 12V wymieniając diody Zenera w źródle napięcia odniesienia i zabezpieczeniu nadnapięciowym oraz przełączając prostownik z układu mostka na prostownik dwu połówkowy z dzielonym uzwojeniem. Warto jeszcze zmniejszyć rezystor w zabezpieczeniu nadprądowym (drut nawinięty na rezystor). Wtedy zabezpieczenie zadziała przy kilku amperach. Tym sposobem masz fajny zasilacz 12V Smile
16-11-2013 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości