Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilkupasmowy TRX z syntezą
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #1
Kilkupasmowy TRX z syntezą
Witam.

Zainteresowałem się ostatnio tą konstrukcją: http://www.sq9gl.com/TRX_ANTEK/sq9gl_antek_pl.htm .

Według mnie to bardzo wartościowy projekt.

Chciałbym wykonać podobne radio, ale z mniejszą ilością pasm. Planuję dać tylko dwa pasma: 80m i 40m, ewentualnie 20m. Oczywiście zależy mi tylko na SSB.
Wszystko byłoby OK, ale jest problem. Boję się zaczynać budować Antka, który ma niezbyt dobrą opinię wśród konstruktorów...
I tu pytanie: czy mogę podłączyć syntezę i przełącznik pasm (jak w konstrukcji z linku, tylko na wybrane pasma)?
Np. myślę o takim TRXie: http://www.sp5fcs.pl/index.php?option=co...Itemid=105 lub http://lpistor.chez-alice.fr/forty1.htm .

Proszę o pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2013 21:16 przez KARKARKAR1.)
09-04-2013 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #2
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
(09-04-2013 21:15)KARKARKAR1 napisał(a):  ...I tu pytanie: czy mogę podłączyć syntezę i przełącznik pasm (jak w konstrukcji z linku, tylko na wybrane pasma)?...

Tak, możesz podłączyć tylko wybrane pasma.
LINK
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2013 7:41 przez SQ8LUV.)
10-04-2013 7:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #3
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Dzięki, że zainteresowałeś się tematem i zechciałeś pomóc początkującemu Smile

Na schemacie widzę, że dużo elementów jest dla CW.
Jeżeli mnie interesuje tylko SSB, to co mogę wyrzucić?

Edit:
İmage
Przerobiłem trochę podany przez Ciebie schemat (nie potrzebuję CW), ale nie wiem czy nie za dużo usunąłem Smile
Na schemacie naniosłem też kilka pytań.

I jeszcze jedno: czy wyjścia 1-10 w 74141 są odpowiednikami tych?
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2013 18:18 przez KARKARKAR1.)
10-04-2013 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #4
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Ze zdjęcia niepotrzebny jest Ci ten układ z tranzystorem i głośnikiem, bo to wzmacniacz podsłuchu CW i wywal kluczowanie CW (na rysunku górna część bramki 7407).
Ja nie podłączałem SSB, tylko CW, więc wiele Ci nie pomogę, pytaj Jarka SP3SWJ Wink

TUTAJ jest strona z dokładnym opisem tej syntezy.

Pozdr.
10-04-2013 20:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #5
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Mimo wszystko dużo mi pomogłeś Wink

Teraz podłączenie byłoby OK?
İmage
Na schemacie są jeszcze pytanie, proszę o odpowiedź.

Czy taki impulsator byłby dobry? http://allegro.pl/impulsator-bourns-nr-k...42714.html
Gdzie go podłączyć?

Jeżeli robiłbym ten TRX: http://lpistor.chez-alice.fr/forty1.htm , to gdzie i jak podłączyć syntezę? Pewnie nie musiałbym robić VFO. Które elementy pominąć?

Jeżeli Jarek SP3SWJ zainteresował się tym tematem i chciał mi pomóc, to bardzo o to proszę Smile
10-04-2013 20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #6
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Enkoder będzie działać. To co zaznaczyłeś na czerwono to przekaźniki.
Sposób podłączenia tego DDSa do mieszacza podany jest W TYM linku. Wprawdzie jest na MC3362, ale spróbowałbym potraktować wyprowadzenia 6 i 7 w SA612 analogicznie do nóżek 21 i 22 w MC3362 (sa to w obu układach wejścia oscylatora) - trzeba zjechać w dół strony podanej w linku do miejsca, gdzie pisze: "Modyfikacje Taurus'a - współpraca z DDS i inne." Jest dokladny opis, a poniżej rysunek podpisany: "Schemat podłączenia DDS zamiast VFO - pasmo 80m". Można poeksperymentować.
10-04-2013 23:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #7
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
A gdzie i jak podpiąć impulsator?

Znalazłem tu: http://www.swiatradio.com.pl/virtual/mod...60&forum=8 informacje o podłączeniu syntezy i według niej zrobiłem schemat, ale nie wiem czy jest OK.

İmage

Jednak mikrofon i PTT podłącza się do syntezy, więc nie jest to potrzebne na schemacie TRXa, jednak boję się, że za dużo wyrzucę z tego schematu.

I jeszcze jedno: jeżeli będę stosował przełącznik pasm taki jak SQ9GL w swoim wielopasmowym Antku, to nie konieczne usunięcie niektórych elementów ze schematu?
11-04-2013 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #8
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
(11-04-2013 17:17)KARKARKAR1 napisał(a):  A gdzie i jak podpiąć impulsator?...

TUTAJ podłączasz impulsator.
11-04-2013 19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #9
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
OK.

Czyli mikrofon będzie na płytce TRXa, a PTT na płytce syntezy?

Jeśli możesz, to proszę o odpowiedź na pozostałe pytania. Smile
11-04-2013 19:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #10
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
(11-04-2013 19:51)KARKARKAR1 napisał(a):  OK.

Czyli mikrofon będzie na płytce TRXa, a PTT na płytce syntezy?

Jeśli możesz, to proszę o odpowiedź na pozostałe pytania. Smile

Przepraszam, nie pomogę Ci w tym temacie, bo nie interesuję się fonią jeśli chodzi o konstrukcje,;-) ale na pewno ktoś Ci udzieli pomocy.

Pozdrawiam,
Krzysztof
11-04-2013 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości