Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilkupasmowy TRX z syntezą
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #11
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Mam taką nadzieję Smile

I tak mi dużo pomogłeś, wielkie dzięki.
12-04-2013 15:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #12
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Pozdrawiam i powodzenia!
Smile
12-04-2013 23:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #13
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Nie chciałem zakładać nowego tematu to tu zapytam.

Czy, jeśli zastosuję syntezę DDS, np. tą http://www.ebay.pl/itm/AD9850-0-55MHz-DD...3c4&_uhb=1 , to będę mógł uruchomić Cypiska na 40m bez żadnych przeróbek?

I jaki najprostszy wzmacniacz, tak ok. 10W, mógłby być dobry i łatwy do zbudowania dla początkującego? Bo myślę o licencji, a z mocą 0,5W dużo chyba nie poszaleję, to pewnie od razu lepiej coś dobudować i mieć to z głowy...

Pozdrawiam.
17-08-2013 12:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #14
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
(17-08-2013 12:07)KARKARKAR1 napisał(a):  Nie chciałem zakładać nowego tematu to tu zapytam.

Czy, jeśli zastosuję syntezę DDS, np. tą http://www.ebay.pl/itm/AD9850-0-55MHz-DD...3c4&_uhb=1 , to będę mógł uruchomić Cypiska na 40m bez żadnych przeróbek?

I jaki najprostszy wzmacniacz, tak ok. 10W, mógłby być dobry i łatwy do zbudowania dla początkującego? Bo myślę o licencji, a z mocą 0,5W dużo chyba nie poszaleję, to pewnie od razu lepiej coś dobudować i mieć to z głowy...

Pozdrawiam.

Myślę, że spokojnie możesz do tego zastosować DDSa, do tego służy. Ze wzmacniaczy mogę Ci polecić konstrukcję F6BQU:

lpistor.chez-alice.fr/pablucw.htm

Opis jest po francusku, ale google translator wystarczy. Są dobre zdjęcia schematu, PCB itd.
Jak już uruchomisz na 40m, to warto pomyśleć o dodaniu chociażby 80-ki.. ;-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2013 13:30 przez SQ8LUV.)
17-08-2013 13:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #15
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Dzięki za rzeczową odpowiedź Wink
Czyli nawet filtry pasmowe mogą zostać?

Co do 80m, to bardzo dobry pomysł, tylko czy da się to zrealizować tylko za pomocą samego DDSa? Wydaje mi się że bez zmiany filtrów pasmowych się nie obejdzie...
Jak to wygląda w praktyce?
17-08-2013 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #16
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
(17-08-2013 13:33)KARKARKAR1 napisał(a):  Dzięki za rzeczową odpowiedź Wink
Czyli nawet filtry pasmowe mogą zostać?

Co do 80m, to bardzo dobry pomysł, tylko czy da się to zrealizować tylko za pomocą samego DDSa? Wydaje mi się że bez zmiany filtrów pasmowych się nie obejdzie...
Jak to wygląda w praktyce?

Trzeba zrobić dodatkowy filtr pasmowy (BPF) na wejściu odbiornika, oraz filt dolnoprzepustowy (LPF) na wyjściu nadajnika i przełączać je np. przekaźnikami. Znajdziesz dużo takich rozwiązań przez google'a.

Miłej zabawy:-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2013 14:15 przez SQ8LUV.)
17-08-2013 14:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #17
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
A czy pomógłbyś mi zaprojektować takie filtry przełączanie przez DDSa? Żeby pasowały do Cypiska...

Ew. czy jeśli zdecydowałbym się tylko na 40m, to nie muszę zmieniać filtrów BPF i LPF?
17-08-2013 14:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #18
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
(17-08-2013 14:24)KARKARKAR1 napisał(a):  A czy pomógłbyś mi zaprojektować takie filtry przełączanie przez DDSa? Żeby pasowały do Cypiska...

Ew. czy jeśli zdecydowałbym się tylko na 40m, to nie muszę zmieniać filtrów BPF i LPF?

Nie ma problemu, chętnie Ci coś podrzucę, ale do niedzieli jestem w trasie. Te filtry, które już są gotowe na 7MHz mogą zostać.
17-08-2013 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #19
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
Ale Cypisek jest na 80m, czyli filtry też na 3,5MHz...
17-08-2013 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #20
RE: Kilkupasmowy TRX z syntezą
A, ok, to ja źle zrozumiałem, może dlatego że przez telefon wchodzę;-)
Filtry skonstruowane na 80m, będą działać tylko w tym paśmie amatorskim. Jeśli chcesz przerobić na 40m, to musisz zrobić nowe filtry na to pasmo. Ale skoro filtry na 3.5MHz masz już gotowe, to nie zamieniałbym ich, tylko dołożył 40-kę (budując do niej oczywiście LPF i BPF)
17-08-2013 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości