Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KiCad - wspomaganie projektowania
SP9DR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 30-11-2011
Post: #71
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Niestety nie jest możliwe przesuwanie całych elementów i rozpychanie innych ścieżek.
Można natomiast przełączyć na start widok, i tam użyć starej opcji przeciągania.
Klawisz G jeśli mnie pamięć nie myli.
10-12-2018 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,114
Dołączył: 02-07-2010
Post: #72
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Dziękuję - w nocy sprawdzę. Czy mam rozumieć że w starszych wersjach programu była taka możliwośćc ?!

73 JERZY SQ9RFC
11-12-2018 14:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 610
Dołączył: 30-07-2011
Post: #73
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Witam,

Cytat: Czy mam rozumieć że w starszych wersjach programu była taka możliwość ?!
I w starszych i w obecnej wersji jest taka możliwość klawiszeM oraz G.

W KiCadzie jest możliwość przesuwania elementów wraz z ciągnięciem ścieżek.
Wszystko zależy w jakim zestawie narzędzi się pracuje. Klawisze F9, F11, F12, lub z poziomu górnego menu Ustawienia

Pracę z KiCadem, jak i każdym innym programem polecam zacząć od zapoznania się z manualem. Zajmuje to mniej czasu, niż szukanie na ślepo opcji, jednocześnie żaląc się, ile to czasu się zmarnowało.

Pomoc jest dostępna z górnego menu - pozycja Pomoc

Fotka przedstawia element w trakcie przeciągania wraz ze ścieżkami do niego dopiętymi.

İmage

73 Paweł
11-12-2018 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9DR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 30-11-2011
Post: #74
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Wiesz kolego SQ8MVY , każdy robi po swojemu jedni najpierw czytają, drudzy najpierw testują.
kolegoSQ9RFC pod klawiszami F9 można przełączyć widok na znany z poprzednich wersji (zapomniałem nazwy ) i tam opcja "drag" klawisz G działa.
Po przełączeniu na nowy widok czyli F11 i F12 już nie.
W weekend prawdopodobnie będzie nowa wersja 5.02 trzeba sprawdzać na stronie.
Pozdrawiam
Paweł SP9DR/EI9HEB
11-12-2018 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,114
Dołączył: 02-07-2010
Post: #75
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
No widzisz Paweł ile czasu zaoszczędziłem :-)

73 JERZY SQ9RFC
12-12-2018 3:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9DR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 30-11-2011
Post: #76
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Jest już wersja 5.0.2 z naprawionym importem projektów z eagla.
link:http://kicad-pcb.org/download/windows/

Z dodatków do kicada polecam generator bom (listy materialów).
Tu film pokazujący działanie tego cudeńka:
https://www.youtube.com/watch?v=obG06lGA_r8
12-12-2018 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 155
Dołączył: 17-06-2009
Post: #77
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Witam - no import pcb z eagle udał się - tylko nie wiem jak ze schematem - mój składał się z 2 kart i widać je na Eeschema ale jak do nich wejść - może ktoś podpowie?
pozdrawiam Jacek.
P.S. już wiem trza 2 razy kliknąć na numer schematu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2018 22:11 przez SQ2EER.)
12-12-2018 22:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 05-04-2010
Post: #78
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Witam - Szkolę się w KiCAD. Nie udaje mi się odnaleźć sposobu oznaczenia przelotek jako GND.
Podczas wypełniania obszaru strefą GND, następuje opływanie przelotek, natomiast gdy przelotkę
umieszczę na już istniejącym wypełnieniu GND - to tam pozostaje, ale po powtórnym wypełnieniu GND
znowu następuje opływanie. Na samplach widzę przelotki oznaczone GND, ale nie wiem jak to zrobić.
Ogólnie, jak nadać przelotce znak netu. W Protelu przelotka z automatu przejmowała znak netu
po jej wprowadzeniu - w KiCAD jakoś jest inaczej. Uzywam V4.0.7.
Pozdrawiam..
Krzys'
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 8:47 przez SP7CLB.)
Wczoraj 6:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 610
Dołączył: 30-07-2011
Post: #79
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Nie podałeś, którą wersję KiCad-a używasz.
W najnowszej, przelotki przyjmują NET taki sam, jak ścieżka / strefa na której ją stawiasz.
İmage

W przypadku rysowania stref po pierwszym lkiknięciu na PCB otwiera się okno z wyborem sygnału jaki ma przyjąć strefa.
İmage

Po usunięciu stref przelotki zostają na PCB, ale są nadal połączone liniami do sygnałów odpowiadających sygnałom przypisanych z automatu do przelotek
İmage

Jeżeli natomiast najpierw stawiasz przelotki w pustych obszarach PCB, to musisz im nadać we właściwościach ( prawy klawisz na przelotce -> właściwości ) do jakiej sieci będą podpięte. Wówczas po narysowaniu strefy na przelotkach i przypisaniu jej do tej samej sieci co przelotki, zostanie z automatu strefa połączona z przelotkami.

Nie udało mi się odtworzyć Twojej sytuacji, gdzie przy usuwaniu stref usuwane są również przelotki z automatu.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 8:49 przez SQ8MVY.)
Wczoraj 8:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 05-04-2010
Post: #80
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Dzięki za poradę.
Mam jednak WIN7 i najnowsza wersja KiCAD v5.1.6 w nim nie pracuje.
Ściągnę jednak i pomyślę co dalej Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 8:56 przez SP7CLB.)
Wczoraj 8:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości