Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 577
Dołączył: 30-07-2011
Post: #161
RE: Sprint Layout
Ciekawa koncepcja. Sprawdziłem i nawet dobrze to wychodzi.

Stawiamy pady na warstwie top/bottom z zerową średnicą wiertła,
Na warstwie outline prowadzimy ścieżkę w środku pad-a. Tylko, czy płytkarnie nie będą się czepiać, jak w przypadku wielu wierceń obok siebie..

İmage İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2019 2:04 przez SQ8MVY.)
25-12-2019 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 29-07-2013
Post: #162
RE: Sprint Layout
Outline jest traktowana jak warstwa mechaniczna. Wszelkie cięcia itp.
Powinno być OK. Wyślij do wyceny i wszystko będzie jasne.
26-12-2019 10:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 15-06-2011
Post: #163
RE: Sprint Layout
witam wszystkich,

dopiero dzis pierwszy raz zaczalem "malowac" w SL6.0. Robie plytke do DCR Polyakova (jednostronna), ktora bedzie umozliwiala montaz THT i SMD (a przynajmniej czesci elementow). Nie wiem czy natknalem sie juz na ograniczenia tego programu, stad pytania ponizej:


.lay6  DCR_Polyakov.lay6 (Rozmiar: 15.34 KB / Pobrań: 17) - do wgladu moje poczatki

1. C1 [SMD] powinien miec wolny (tj. drugi) pad jako "masa" (thermal pad) - C1 wzialem z gotowej biblioteki z jaka "przyszedl" do mnie soft. Takze emiter T1 idzie bezposrednio do masy (T1 tez wziety z makr).
Czy daje sie te predefiniowane makra edytowac? (gdzies widzialem funkcje "desintegrate" czy "split" ale po podwietleniu elementu i zagladnieciu we wlasciwosci nie widze tego). Jesli nie mozna edytowac pod swoje potrzeby tych predefiniowanych makr to kicha.

2. L1 i L2 - Od strony elementow chce by okregi o srednicy 8mm okreslaly jaka cewka jest w danym miejscu przewidziana + opis np. L1 10uH, 80m itp. Uzylem funkcji "circle" by cos takiego zaimprowizowac, ale od strony druku widac ze sa to odizolowane okregi miedzi bez polaczenia z masa. Od strony druku ma byc tylko masa a opis od strony elementow - jak to zrobic? Czego uzyc?

3. Obwody wejsciowe na 80m skopiowalem nizej, tak by zrobic ich "mirror" dla 40m, po to by nie kopiowac kazdego elementu osobno. Okazalo sie ze potem nie moge edytowac kazdego elementu osobno, a tylko calosc; wiec jesli zmieniam grubosc pada z 2 na 3mm to wszystkie pady sa zmieniane tj. i te mniejsze i te wieksze itd. Co prawda usunalem juz ten "mirror" dla 40m i skopiowalem wszystko po koleji dla pasma 40m osobno, ale docelowo ten "mirroring" wydaje sie byc bardzo przydatna funkcja, tylko jak zrobic zeby pozniej edytowac kazdy element, sciezke osobno? (tez funkcja "desintegrate" czy "split"?).
p.s. wogole kazdy zespol elementow zaznaczony do kopiowania, chociazby sciezka i element, po skopiowaniu traktowane sa jako jednosc, a przeciez "oryginal" nie jest jedna caloscia - mozna tu edytowac wszystko.

Mam wlaczona funkcje "rubbering" czy jakos tak - nie wiem czy ma to jakies znaczenie w powyzszych rozwazaniachSmile

dzieki za pomocna dlon.
pozdrawiam Kolegow/KolezankiSmile
21-02-2020 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 577
Dołączył: 30-07-2011
Post: #164
RE: Sprint Layout
Witaj,

Dużo pytań. Na chwilę obecną mogę polecić tą witrynę z opisem SL6.0
Jest w naszym języku, fajnie opisana z dużą ilością zrzutów ekranu omawianych funkcji.
Znajdziesz tam odpowiedzi na większość pytań.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2020 22:39 przez SQ8MVY.)
21-02-2020 22:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 272
Dołączył: 18-10-2011
Post: #165
RE: Sprint Layout
Strasznie dużo pytań.... I to naprawdę prostych w stylu użyj ALT, itp...

Odwiedź witryną którą Paweł ci podrzucił bo szkoda naprawdę pisać elaborat na Twoje pytania.

Nie znajdziesz nigdzie odpowiedzi na swoje pytania - napisz....
21-02-2020 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości