Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
Zdrowych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz
Szczęśliwego Nowego Roku

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 30-07-2011
Post: #161
RE: Sprint Layout
Ciekawa koncepcja. Sprawdziłem i nawet dobrze to wychodzi.

Stawiamy pady na warstwie top/bottom z zerową średnicą wiertła,
Na warstwie outline prowadzimy ścieżkę w środku pad-a. Tylko, czy płytkarnie nie będą się czepiać, jak w przypadku wielu wierceń obok siebie..

İmage İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2019 2:04 przez SQ8MVY.)
25-12-2019 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #162
RE: Sprint Layout
Outline jest traktowana jak warstwa mechaniczna. Wszelkie cięcia itp.
Powinno być OK. Wyślij do wyceny i wszystko będzie jasne.
26-12-2019 10:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 15-06-2011
Post: #163
RE: Sprint Layout
witam wszystkich,

dopiero dzis pierwszy raz zaczalem "malowac" w SL6.0. Robie plytke do DCR Polyakova (jednostronna), ktora bedzie umozliwiala montaz THT i SMD (a przynajmniej czesci elementow). Nie wiem czy natknalem sie juz na ograniczenia tego programu, stad pytania ponizej:


.lay6  DCR_Polyakov.lay6 (Rozmiar: 15.34 KB / Pobrań: 332) - do wgladu moje poczatki

1. C1 [SMD] powinien miec wolny (tj. drugi) pad jako "masa" (thermal pad) - C1 wzialem z gotowej biblioteki z jaka "przyszedl" do mnie soft. Takze emiter T1 idzie bezposrednio do masy (T1 tez wziety z makr).
Czy daje sie te predefiniowane makra edytowac? (gdzies widzialem funkcje "desintegrate" czy "split" ale po podwietleniu elementu i zagladnieciu we wlasciwosci nie widze tego). Jesli nie mozna edytowac pod swoje potrzeby tych predefiniowanych makr to kicha.

2. L1 i L2 - Od strony elementow chce by okregi o srednicy 8mm okreslaly jaka cewka jest w danym miejscu przewidziana + opis np. L1 10uH, 80m itp. Uzylem funkcji "circle" by cos takiego zaimprowizowac, ale od strony druku widac ze sa to odizolowane okregi miedzi bez polaczenia z masa. Od strony druku ma byc tylko masa a opis od strony elementow - jak to zrobic? Czego uzyc?

3. Obwody wejsciowe na 80m skopiowalem nizej, tak by zrobic ich "mirror" dla 40m, po to by nie kopiowac kazdego elementu osobno. Okazalo sie ze potem nie moge edytowac kazdego elementu osobno, a tylko calosc; wiec jesli zmieniam grubosc pada z 2 na 3mm to wszystkie pady sa zmieniane tj. i te mniejsze i te wieksze itd. Co prawda usunalem juz ten "mirror" dla 40m i skopiowalem wszystko po koleji dla pasma 40m osobno, ale docelowo ten "mirroring" wydaje sie byc bardzo przydatna funkcja, tylko jak zrobic zeby pozniej edytowac kazdy element, sciezke osobno? (tez funkcja "desintegrate" czy "split"?).
p.s. wogole kazdy zespol elementow zaznaczony do kopiowania, chociazby sciezka i element, po skopiowaniu traktowane sa jako jednosc, a przeciez "oryginal" nie jest jedna caloscia - mozna tu edytowac wszystko.

Mam wlaczona funkcje "rubbering" czy jakos tak - nie wiem czy ma to jakies znaczenie w powyzszych rozwazaniachSmile

dzieki za pomocna dlon.
pozdrawiam Kolegow/KolezankiSmile
21-02-2020 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 30-07-2011
Post: #164
RE: Sprint Layout
Witaj,

Dużo pytań. Na chwilę obecną mogę polecić tą witrynę z opisem SL6.0
Jest w naszym języku, fajnie opisana z dużą ilością zrzutów ekranu omawianych funkcji.
Znajdziesz tam odpowiedzi na większość pytań.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2020 22:39 przez SQ8MVY.)
21-02-2020 22:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-10-2011
Post: #165
RE: Sprint Layout
Strasznie dużo pytań.... I to naprawdę prostych w stylu użyj ALT, itp...

Odwiedź witryną którą Paweł ci podrzucił bo szkoda naprawdę pisać elaborat na Twoje pytania.

Nie znajdziesz nigdzie odpowiedzi na swoje pytania - napisz....
21-02-2020 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 15-06-2011
Post: #166
RE: Sprint Layout
Pawel,
dzieki za linka - mam go ciagle na uwadze. z braku czasu do teraz jeszcze na niego nie zagladnalem. przyjdzie na to pora.
z tego co naszukalem sie w necie to faktycznie nie zbyt wiele tutoriali jak uzywac SL, wiec tym bardziej dzieki za tego linka.
pozdrawiam

Przemek,
jak nie umiesz pomoc to przynajmniej nie przeszkadzaj. Twoj post nic nie wnosi do dyskusji nt. SL. Moglbym napisac elaborat o twoim zachowaniu, ale nie bede sie znizal do twojego poziomu.
Kazdy na forum ma prawo zadac pytanie, nawet proste (dla wielu), po to jest forum. Jesli tego nie akceptujesz nie wiem co tu robisz.
Jak dotychczas nie moge sie nachwalic ilu kolegow faktycznie wie co to 'ham spirit' i choc ogarneli tematy do niesamowitych poziomow wciaz sa skromni i chetnie pomagaja, wyobraz sobie nawet tak zielonym gosciom jak ja! Pawel byl uprzejmy i podal mi wedke, ty nawet tego nie potrafiles.
04-05-2020 10:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 08-07-2012
Post: #167
RE: Sprint Layout
Faktycznie jest problem , zastosowałeś jakieś dziwne macra których nie można edytować. Nie spotkałem czegoś takiego. A przynajmniej ten BC550 nie poddaje się opcji "split group" a powinien , i tu jest problem .Poszukaj innego macra tranzystora w swojej bibliotece.
Reszta R i C zablokowana, nie da się edytować. Dziwne.
Proponuję pobrać macra ze strony Abakom i skopiowć do katalogu Macros a to wszystko wywalić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2020 18:09 przez SP7WMX.)
04-05-2020 18:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 449
Dołączył: 23-03-2010
Post: #168
RE: Sprint Layout
(04-05-2020 18:09)SP7WMX napisał(a):  Faktycznie jest problem , zastosowałeś jakieś dziwne macra których nie można edytować.
ciach......

Można, można....trzeba jednak poczytać, za dużo pisania.
Patrz załącznik!
………………….
Rysio!


Załączone pliki
.lay6  DCR_Polyakov_mozna.lay6 (Rozmiar: 15.27 KB / Pobrań: 199)
04-05-2020 19:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4IRX Offline
Janusz
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 04-07-2010
Post: #169
RE: Sprint Layout
Witajcie,
Kilka uwag do problemów na jakie natrafił Waldek (SQ8GUO):
1. To na co trafiłeś nie jest ograniczeniem programu, a wynika z tego, że dopiero zaczynasz. Help bywa pomocny. Koledzy też. Kolejność nie jest przypadkowa.
2. Wszystko co jest kopiowane przez schowek (Ctrl+C) "z automatu" łączone jest w grupę. Jeśli to przeszkadza - rozdziel grupę. Bywa to jednak przydatne. Np. podczas przenoszenia elementów/komponentów pomiędzy płytkami.
3. Komponent (a w większości w SL6 tym są makra) to coś więcej niż grupa elementów. Dlatego SL chroni komponenty bardziej niż grupę. Czasami by zmienić komponent trzeba go najpierw zdezintegrować. Ale... używając klawiszy: Ctrl+(lewy)Alt i klikając na (dowolny, wybrany) element komponentu możemy go: edytować, przesuwać, kopiować, itd. Dość przydatna funkcja. Może służyć np. do łączenia jednego z wielu padów z masą (poprzez zmniejszenie do zera wielkości odstępu pomiędzy elementem a "wylewaną" masą).
Pozdrawiam -
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2020 23:11 przez SP4IRX.)
04-05-2020 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 449
Dołączył: 23-03-2010
Post: #170
RE: Sprint Layout
(04-05-2020 23:10)SP4IRX napisał(a):  Witajcie,
Kilka uwag do problemów na jakie natrafił Waldek (SQ8GUO):
ciach,,,,,

Do tego co napisał Janusz dodam że właśnie te właściwości SL wykorzystuję. Mianowicie wiele fragmentów, lub wręcz nawet całych projektów PCB zapisuję jako makra, aby móc je w przyszłości wykorzystywać bez ponownego projektowania tej samej części projektu. Zawsze można takie makro rozdzielić, poprawić itp..
Co do pytania dotyczącego umiejscowienia elementów na warstwie BOTTOM, a napisu na warstwie TOP, to niestety Kolego Waldku, projektować trzeba na dwóch warstwach, nie na jednej. Bo co innego opis na ekranie, który może być czerwony, żółty lub biały, a co innego napis umieszczony na którejś z warstw projektu.
Przy umieszczaniu elementu w swoim projekcie trzeba zwracać uwagę na której z warstw się go umieszcza, BOTTOM, TOP, czy jako Through_pads. Ten sam element wygląda na projekcie inaczej, a wyboru dokonuje się w okienku nad widokiem wybranego z Makra elementu, lub poprzez zmianę w oknie PROPERITIES. Kolor napisów i obrysu elementów ma swoje znaczenie w projekcie, co najlepiej ilustruje obrazek.
Trzeba trochę poćwiczyć przed projektowaniem docelowej płytki PCB, inaczej nie da się tego zlecić do produkcji w firmie.
…………………….
Rysio!


Załączone pliki Miniatury
İmage

.lay6  DCR_Polyakov_mozna2.lay6 (Rozmiar: 18.86 KB / Pobrań: 207)
05-05-2020 13:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości